EES-ETIAS: Μεγάλες αλλαγές για τα ταξίδια στην Ευρώπη το 2023
Δύο αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ το 2023 και οι οποίες θα επηρεάσουν τα ταξίδια εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πολίτες εκτός ΕΕ, όπως Βρετανοί, Αμερικανοί, Αυστραλοί και Καναδοί. Δείτε πώς θα σας επηρεάσουν η EES και το ETIAS.
Επειδή οι Βρυξέλλες αγαπούν την αργκό, και τα δύο αυτά συστήματα είναι γνωστά με ακρωνύμια – EES και ETIAS – είναι δύο ξεχωριστά συστήματα, αλλά και τα δύο έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ το 2023.
Ακολουθούν οι αλλαγές που θα επιφέρουν,
1: EES – Σύστημα εισόδου/εξόδου
Αυτό δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά τις θεωρήσεις ή τα έγγραφα που απαιτούνται για τα ταξίδια ή τα δικαιώματα των ταξιδιωτών, αλλά αλλάζει τον τρόπο αστυνόμευσης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια αναβάθμιση της ασφάλειας, αντικαθιστώντας το σημερινό σύστημα που βασίζεται σε συνοριοφύλακες με σφραγίδες με ένα ηλεκτρονικό σύστημα εισόδου/εξόδου που θα καταγράφει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως το καθεστώς μετανάστευσης.
Πότε – η ημερομηνία έναρξης είναι πλέον ο Μάιος του 2023, αφού αναβλήθηκε αρκετές φορές. Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι οι συνοριακές υποδομές στο Ηνωμένο Βασίλειο στα σημεία διέλευσης της Μάγχης δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστούν τους διευρυμένους ελέγχους και οι συνομιλίες συνεχίζονται μεταξύ εκπροσώπων της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πού – αυτό αφορά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, επομένως δεν ισχύει αν ταξιδεύετε μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για παράδειγμα, αλλά θα ισχύει αν εισέρχεστε σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ ή της ζώνης Σένγκεν από χώρα εκτός ΕΕ, π.χ. αν διασχίζετε από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Γαλλία μέσω της Μάγχης Runnel ή αν πετάτε στη Γερμανία από τις ΗΠΑ.
Τι – Αντί οι συνοριοφύλακες να ελέγχουν τα διαβατήρια και να τα σφραγίζουν κατά περίπτωση, θα γίνεται ηλεκτρονικός έλεγχος ορισμένων διαβατηρίων στα σύνορα.
Πολλά αεροδρόμια διαθέτουν βέβαια ήδη βιομετρικούς σαρωτές διαβατηρίων, αλλά ελέγχουν μόνο ότι το διαβατήριό σας είναι έγκυρο και ότι η φωτογραφία ταιριάζει με το πρόσωπό σας.
Το σύστημα EES υπολογίζει επίσης πόσο καιρό μπορείτε να παραμείνετε εντός της ΕΕ, με βάση τα δικαιώματα διαμονής σας ή το όριο των 90 ημερών, και ελέγχει επίσης αν το διαβατήριό σας έχει ποτέ επισημανθεί για μεταναστευτικά αδικήματα, όπως η υπέρβαση της βίζας.
Ποιος – πρόκειται για υπηκόους τρίτων χωρών που εισέρχονται στην ΕΕ ως επισκέπτες (και όχι ως κάτοικοι). Το σύστημα σαρώνει το διαβατήριό σας και σας λέει πόσο καιρό μπορείτε να μείνετε (βάσει του ορίου 90 ή της θεώρησης που συνδέεται με το διαβατήριο).
Τι ισχύει για τους κατοίκους; Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που ζουν σε χώρα της ΕΕ και διαθέτουν εθνική κάρτα διαμονής, όπως η carte de séjour στη Γαλλία ή η TIE στην Ισπανία, δεν επηρεάζονται από αυτό, δεδομένου ότι έχουν το δικαίωμα απεριόριστης διαμονής στη χώρα διαμονής τους.
Ρωτήσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς λειτουργεί το σύστημα για τους κατοίκους και μας απάντησαν: “Το σύστημα εισόδου/εξόδου δεν θα ισχύει για τους πολίτες τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι εγγράφου διαμονής ή άδειας διαμονής. Τα προσωπικά τους δεδομένα δεν θα καταχωρούνται στο σύστημα εισόδου/εξόδου.
Τι αλλάζει στην πραγματικότητα;
Εκτός από μια πιο hi-tech διαδικασία στα σύνορα (και ενδεχομένως μεγάλες ουρές), είναι πιθανό να υπάρξουν δύο βασικές επιπτώσεις.
Για τους υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν κατοικία σε χώρα της ΕΕ θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος της μάλλον ασυνεπής διαδικασίας σφράγισης διαβατηρίων, η οποία αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για τους Βρετανούς μετά το Brexit, με τις ασυνεπείς επίσημες πρακτικές των συνοριοφυλάκων που απογοήτευσαν πολλούς Βρετανούς κατοίκους της ΕΕ και τους άφησαν με λανθασμένες σφραγίδες στα διαβατήριά τους.
Για τους επισκέπτες της ΕΕ αυτό αυστηροποιεί την εφαρμογή του κανόνα των 90 ημερών. Δεν αλλάζει τον ίδιο τον κανόνα, αλλά σημαίνει ότι όποιος επιχειρεί να παρατείνει την παραμονή ή να “παίξει” με το σύστημα θα εντοπίζεται αμέσως.
Ο άλλος δηλωμένος στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η ασφάλεια, διευκολύνοντας τον εντοπισμό των κινδύνων ασφαλείας στα σύνορα.
Θα υπάρξουν καθυστερήσεις για τους ταξιδιώτες εκτός ΕΕ;
Είναι πολύ πιθανό, αλλά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πού φτάνετε στην ΕΕ.
Η Αυστρία και η Γερμανία είναι οι πιο ηχηρές που προειδοποιούν ότι οι χρόνοι επεξεργασίας διαβατηρίων θα αυξηθούν όταν τεθεί σε λειτουργία η EES.
“Τα πρόσθετα καθήκοντα που απορρέουν από τον κανονισμό EES θα οδηγήσουν σε απότομη αύξηση των χρόνων επεξεργασίας”, οι οποίοι αναμένεται να “διπλασιαστούν σε σύγκριση με την τρέχουσα κατάσταση”, λένε οι αυστριακές αρχές.
“Αυτό θα επηρεάσει επίσης τους χρόνους αναμονής στα σημεία διέλευσης των συνόρων (στην Αυστρία, τα έξι διεθνή αεροδρόμια)”, συνεχίζει το έγγραφο.
“Επιπλέον, ο έλεγχος των συνόρων θα γίνει πιο περίπλοκος, καθώς εκτός από τη διάκριση μεταξύ προσώπων που δεν χρειάζονται και προσώπων που χρειάζονται θεώρηση, θα πρέπει επίσης να διακρίνουμε μεταξύ των απαιτούμενων και των εξαιρούμενων από την ΕΕΣ ΤΚΝ [υπηκόων τρίτων χωρών], καθώς και μεταξύ των εγγεγραμμένων και μη εγγεγραμμένων ΤΚΝ στην ΕΕΣ”, σημειώνουν οι αυστριακοί αξιωματούχοι.
Βάσει ανάλυσης της επιβατικής κίνησης που διενεργήθηκε με τον κλάδο των αερομεταφορών, οι γερμανικές αρχές εκτιμούν ότι οι χρόνοι ελέγχου θα “αυξηθούν σημαντικά”.
Η Γαλλία αναμένει ότι θα είναι έτοιμη για την εισαγωγή της EES “όσον αφορά τα δρομολόγια επιβατών, την κατάρτιση και τα εθνικά συστήματα”, αλλά παραδέχεται ότι “η ρευστότητα εξακολουθεί να προβληματίζει” και “οι συζητήσεις συνεχίζονται… για να σημειωθεί πρόοδος σε αυτό το σημείο”.
2: ETIAS – Ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών και αδειοδότησης ταξιδίων
Ποιος – Αυτό αφορά μόνο τους πολίτες τρίτων χωρών που δεν ζουν μόνιμα σε χώρα της ΕΕ ή δεν διαθέτουν θεώρηση για χώρα της ΕΕ. Ως εκ τούτου, καλύπτει τους τουρίστες, τους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας, όσους πραγματοποιούν οικογενειακές επισκέψεις ή εργάζονται βραχυπρόθεσμα.
Πότε – Τώρα έχει προσωρινή ημερομηνία έναρξης τον Νοέμβριο του 2023, αφού είχε επίσης αναβληθεί από το 2022.
Τι αλλάζει – Οι πολίτες πολλών χωρών εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, μπορούν να περνούν έως και 90 ημέρες σε κάθε 180 ημέρες στην ΕΕ ή στη ζώνη Σένγκεν χωρίς να χρειάζονται βίζα – ο λεγόμενος “κανόνας των 90 ημερών”.
Αυτό πρόκειται να αλλάξει – οι πολίτες εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να περνούν έως και 90 ημέρες σε κάθε 180, αλλά η διαδικασία δεν θα είναι πλέον εντελώς δωρεάν.
Αντ’ αυτού, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμπληρώνουν μια ηλεκτρονική αίτηση πριν ταξιδέψουν.
Μόλις εκδοθεί, η άδεια διαρκεί για τρία χρόνια, οπότε οι συχνοί ταξιδιώτες δεν χρειάζεται να συμπληρώνουν κάθε φορά νέα αίτηση, αλλά πρέπει να την ανανεώνουν κάθε τρία χρόνια.
Για όποιον έχει ταξιδέψει πρόσφατα στις ΗΠΑ, το σύστημα είναι ουσιαστικά παρόμοιο με τη βίζα ESTA που απαιτείται για σύντομες διαμονές.
Πόσο – Κάθε αίτηση κοστίζει 7 ευρώ, αλλά είναι δωρεάν για άτομα κάτω των 18 ετών και άνω των 70 ετών.
Πώς – Η διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι οι αιτήσεις θα πρέπει να διεκπεραιώνονται μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά συμβουλεύει τους ταξιδιώτες να υποβάλλουν αίτηση 72 ώρες νωρίτερα σε περίπτωση καθυστερήσεων.
Τι ισχύει για τους κατοίκους;
Αυτό δεν ισχύει για τους κατοίκους, οπότε δεν θα χρειαστεί να ολοκληρώσουν την ηλεκτρονική διαδικασία πριν από το ταξίδι. Αντ’ αυτού, θα επιδεικνύουν το διαβατήριο και το έγγραφο διαμονής τους στα σύνορα, όπως ακριβώς κάνουν και τώρα.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.