Οι κανόνες σχετικά με τον φόρο κληρονομιάς στη Γερμανία
Στη Γερμανία υπάρχει φόρος κληρονομιάς, αλλά το ποσό που πρέπει να πληρώσετε εξαρτάται από τη σχέση σας με το πρόσωπο που απεβίωσε – και από το πόσα σας άφησε…
Εάν είστε νόμιμος κάτοικος της Γερμανίας και κάποιος σας αφήσει χρήματα μετά τον θάνατό του, ενδεχομένως να πρέπει να πληρώσετε φόρο κληρονομιάς.
Αυτό ισχύει γενικά είτε είστε Γερμανός πολίτης είτε όχι και είτε το πρόσωπο που σας αφήνει χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία ζούσε στη Γερμανία είτε όχι.
Ισχύει επίσης για περιουσιακά στοιχεία που σας αφήνονται εκτός Γερμανίας – για παράδειγμα, αν κάποιος σας άφησε ένα σπίτι που βρίσκεται εκτός Γερμανίας.
Αλλά, όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στο γερμανικό δίκαιο, μετά από αυτό τα πράγματα περιπλέκονται. Κατ’ αρχάς, ένα ορισμένο μέρος των χρημάτων που σας αφήνουν απαλλάσσεται από τον φόρο.
Πώς λειτουργούν οι απαλλαγές στον γερμανικό φόρο κληρονομιάς;
Ένα σταθερό ποσό των χρημάτων που σας έχουν αφήσει απαλλάσσεται από τον φόρο κληρονομιάς. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κρατήσετε τα πάντα μέχρι και αυτό το ποσό χωρίς να πληρώσετε τίποτα. Πληρώνετε φόρο μόνο για τα ποσά που παίρνετε πάνω από αυτό το επίπεδο απαλλαγής.
Πόσα χρήματα λοιπόν απαλλάσσονται στη Γερμανία;
Αυτό εξαρτάται από τη σχέση σας με τον κληρονόμο.
Όταν ένας σύζυγος πεθαίνει, ο σύντροφός του μπορεί να κληρονομήσει έως και 500.000 ευρώ χωρίς να πληρώσει φόρο, ενώ μόνο τα ποσά πάνω από αυτό είναι φορολογητέα.
Έτσι, για παράδειγμα, εάν μια σύζυγος αποβιώσει και αφήσει 600.000 ευρώ στον σύζυγό της που κατοικεί στη Γερμανία, αυτός θα πληρώσει φόρο για 100.000 ευρώ από το ποσό αυτό.
Για τα παιδιά που κατοικούν στη Γερμανία και κληρονομούν από τους γονείς τους, η εν λόγω απαλλαγή ανέρχεται σε 400.000 ευρώ. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που ο γονέας που απεβίωσε είναι θετός γονέας του κληρονομουμένου.
Τα εγγόνια που κατοικούν στη Γερμανία λαμβάνουν απαλλαγή 200.000 ευρώ.
Εάν ένας γονέας ή παππούς ή γιαγιά κληρονομεί από παιδί ή εγγόνι που απεβίωσε, λαμβάνει απαλλαγή 100.000 €.
Όλες οι άλλες συγγένειες με το πρόσωπο που απεβίωσε – είτε πρόκειται για ανίψια, ανιψιά, πεθερικά, φίλους ή αδέλφια – λαμβάνουν απαλλαγή 20.000 ευρώ.
Στην πράξη, αυτές οι απαλλαγές σημαίνουν ότι πολλοί άνθρωποι που κληρονομούν στη Γερμανία δεν χρειάζεται να πληρώσουν καθόλου φόρο κληρονομιάς, αφού οι περισσότεροι παίρνουν μικρά ποσά.
Ο μέσος όρος κληρονομιάς στη Γερμανία είναι περίπου 80.000 ευρώ. Περισσότερες από τις μισές αφορούν ποσά μικρότερα των 33.000 ευρώ.
Υπάρχουν επίσης κάποιες πρόσθετες απαλλαγές για ακίνητα. Σε γενικές γραμμές, οι σύζυγοι και τα παιδιά που κληρονομούν ένα ακίνητο στο οποίο στη συνέχεια μένουν, δεν θα πληρώσουν επίσης φόρο για το ακίνητο αυτό.
Τυπικές προϋποθέσεις για την απαλλαγή αυτή είναι ότι το ακίνητο είναι μικρότερο από 200 τετραγωνικά μέτρα και ότι το πρόσωπο που κληρονομεί ζει σε αυτό για 10 χρόνια. Αυτό όμως μπορεί να εξαρτάται από τη συγκεκριμένη κατάσταση.
Δεδομένου ότι τα εν λόγω ποσά απαλλαγής καθορίστηκαν το 2009, οι τιμές των ακινήτων ειδικότερα έχουν αυξηθεί από τότε.
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ομοσπονδιακός συνασπισμός διαπραγματεύεται επί του παρόντος την αύξηση αυτών των απαλλαγών, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές ποιοι θα είναι οι τελικοί αριθμοί.
Πόσα πρέπει λοιπόν να πληρώσω για φόρο κληρονομιά στη Γερμανία;
Οτιδήποτε πρέπει να πληρώσετε πάνω από το ποσό της απαλλαγής σας υπολογίζεται με βάση μια κλιμακούμενη κλίμακα.
Εξαρτάται όμως και από τη φορολογική κατηγορία στην οποία ανήκετε.
Για παράδειγμα, ένας άγαμος που ανήκει στη φορολογική κατηγορία Ι της Γερμανίας θα πληρώσει φόρο 7% για τα πρώτα 75.000 ευρώ πάνω από το αφορολόγητο ποσό, αλλά 11% για τα επόμενα 300.000 ευρώ που ακολουθούν.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ένας άγαμος κληρονόμησε 500.000 ευρώ από έναν από τους γονείς του. Τα πρώτα 400.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητα, και στη συνέχεια θα πληρώσει επτά τοις εκατό για τα επόμενα 75.000 ευρώ και 11 τοις εκατό για τα υπόλοιπα 25.000 ευρώ.
Φορολογικοί υπολογιστές όπως το Steuertipps.de μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό, καθώς οι άνθρωποι που ανήκουν σε διαφορετικές φορολογικές κατηγορίες θα μπορούσαν να πληρώσουν τελικά διαφορετικά ποσά.
Για παράδειγμα, κάποιος που ανήκει στη φορολογική κατηγορία III της Γερμανίας μπορεί να καταλήξει να πληρώνει 30 τοις εκατό φόρο για τα πρώτα 75.000 ευρώ πάνω από το αφορολόγητο ποσό. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από το επτά τοις εκατό που πληρώνει κάποιος που ανήκει στη φορολογική κατηγορία Ι.
Τι γίνεται αν πρέπει να πληρώσω φόρο στην άλλη χώρα; Πρέπει να πληρώσω και γερμανικό φόρο κληρονομιάς;
Αυτό εξαρτάται από το αν η Γερμανία έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης με την άλλη χώρα, και ενδέχεται να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι νόμοι και διατάξεις για την περίπτωση αυτή.
Όπως και με κάθε φορολογική ή οικονομική ερώτηση, συνιστούμε να απευθυνθείτε για το θέμα αυτό σε επαγγελματία φορολογικό σύμβουλο στη Γερμανία, ο οποίος είναι εξοικειωμένος με διεθνείς υποθέσεις και τη νομοθεσία περί φόρου κληρονομιάς.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.