Γερμανός μας δείχνει πως να κάνουμε λιτή ζωή στη Γερμανία!
Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνουν παντού εξοικονομήσεις. Ο οικογενειάρχης Oliver Noelting δείχνει πώς μπορείτε να ζήσετε ακόμα ευτυχισμένοι στη Γερμανία – και έχει έναν συγκεκριμένο στόχο.
Ο Oliver Noelting προτιμά το skateboard ή το ποδήλατο, κάνει χορτοφαγική διατροφή και αγοράζει ρούχα, έπιπλα και τεχνολογία κυρίως από δεύτερο χέρι.
Ακόμη και με τη σύντροφό του και τις δύο μικρές κόρες του, ο 34χρονος από το Ανόβερο διατηρεί τον εξαιρετικά ταπεινό τρόπο ζωής του από τα φοιτητικά του χρόνια.
Γιατί περιορίζει τόσο πολύ τον εαυτό του; “Δεν έχω καθόλου την αίσθηση της παραίτησης ή του περιορισμού”, τονίζει ο προγραμματιστής λογισμικού σε μια συνάντηση σε ένα καφέ κοντά στο δάσος της πόλης Eilenriede. “Η αποταμίευση δεν είναι ο κύριος στόχος. Θέλω να ζήσω μια όσο το δυνατόν πληρέστερη ζωή”.
Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει: Χρόνος για κοινές εμπειρίες με την οικογένεια και τους φίλους αντί για πολυήμερες μέρες στο γραφείο, να κάνει πράγματα μόνος του.
Ο στόχος του: να έχει αποταμιεύσει αρκετά χρήματα μέχρι την ηλικία των 40 ετών, ώστε θεωρητικά να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί.
Πρόωρη συνταξιοδότηση μέσω οικονομικής ανεξαρτησίας
Από τα τέλη του 2015 ο Noelting μοιράζεται στο διαδίκτυο στο “www.frugalisten.de” πληροφορίες για την καθημερινότητά του.
Ο ίδιος δημιούργησε τον όρο frugalist το 2013 μαζί με τον φίλο του σε μια φοιτητική συγκατοίκηση στη Βρέμη- υποτίθεται ότι ήταν μια λέξη που δεν θα ακουγόταν σαν πρόωρη συνταξιοδότηση, ανάπηρος ή άνεργος.
Ήταν και οι δύο θαυμαστές του Pete Adeney ή αλλιώς Mr. Money Mustache, εξηγεί ο Noelting. Είναι ο πιο γνωστός εκπρόσωπος του αμερικανικού κινήματος της “Φωτιάς”.
Το “Fire” σημαίνει “οικονομική ανεξαρτησία, πρόωρη συνταξιοδότηση”, που μεταφράζεται ως “πρόωρη συνταξιοδότηση μέσω οικονομικής ανεξαρτησίας”.
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ορισμένοι γερμανόφωνοι οικονομικοί παράγοντες που αυτοαποκαλούνται λιτοί και μερικές φορές δίνουν επίσης συμβουλές για επενδύσεις.
Ο Noelting τονίζει ότι ο ιστότοπός του είναι ελεύθερος από διαφημίσεις και μη κερδοσκοπικός.
Εδώ δεν διαφημίζονται ETF για την επένδυση χρημάτων- αντίθετα, ο λάτρης του skateboard δείχνει, για παράδειγμα, το νέο του διαμέρισμα, 69 τετραγωνικών μέτρων.
Το 2016 περιέγραψε πώς καταφέρνει να ξοδεύει μόνο 100 ευρώ το μήνα για φαγητό. Εν τω μεταξύ, όμως, είναι 191 ευρώ, λέει.
Μια φορά το μήνα, ο Noelting μεταφέρει τα έσοδα και τα έξοδά του σε ένα ψηφιακό βιβλίο προϋπολογισμού, το οποίο αποκαλεί “άσκηση οικονομικής επαγρύπνησης”.
“Σημειώστε κάθε σεντ”
“Εδώ και εννέα χρόνια, γράφω κάθε σεντ που ξοδεύω”, καθώς πληκτρολογεί γρήγορα την τιμή του καπουτσίνο του στο παλιό του smartphone καθώς φεύγει από την καφετέρια – πέρυσι ξόδεψε 30 ευρώ για τη συσκευή του 2016.
“Θέλω να έχω ένα παλιό τηλέφωνο που να είναι λίγο πιο αργό”. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποσπάται η προσοχή του από τις εφαρμογές και δεν θα χρειάζεται να ανησυχεί μήπως το smartphone του σπάσει.
Η απουσία οποιουδήποτε συμβόλου κύρους δίνει στο Noelting ελευθερία.
Προς το παρόν, βρίσκεται σε γονική άδεια για να φροντίζει το τεσσάρων μηνών μωρό του και την τρίχρονη κόρη του μαζί με τη φίλη του Joana.
Προηγουμένως, εργαζόταν 24 ώρες την εβδομάδα ως μισθωτός προγραμματιστής λογισμικού και το πολύ 5 ώρες ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Από το μηνιαίο καθαρό εισόδημά του των 2.300 ευρώ, έβαζε πάντα στην άκρη περίπου 1.200 ευρώ. Εν τω μεταξύ, η περιουσία του αυξήθηκε σε περίπου 190.000 ευρώ.
Το να είναι οικονομικά ανεξάρτητος στην ηλικία των 40 ετών δεν είναι πλέον ο κύριος στόχος του.
Επειδή: “Τώρα που τα παιδιά είναι μικρά και γλυκά, θέλω να περνάω όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί τους”.
Επιθυμία για ελευθερία και στροφή προς την οικογένεια
Ο ερευνητής τάσεων Eike Wenzel είχε ήδη περιγράψει την ομάδα των λιτών το 2012 στο βιβλίο “Πώς θα ζήσουμε αύριο”.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Noelting, τους όρισε ως άτομα με χαμηλά οικονομικά μέσα που δίνουν σημασία στη βιωσιμότητα.
Επί του παρόντος, υπάρχει μια πολύ ισχυρή τάση στην κοινωνία μας να ανεξαρτητοποιηθεί, λέει ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Έρευνας Τάσεων και Μέλλοντος (ITZ) στη Χαϊδελβέργη.
Μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, ο επιστήμονας βλέπει μια αυξανόμενη δυσπιστία απέναντι στους κλασικούς θεσμούς, σε συνδυασμό με μια έντονη επιθυμία για ελευθερία.
Κατά τη γνώμη του Wenzel, διάφορες τάσεις της νέας γενιάς συναντώνται σε λιτούς όπως ο Noelting: το τέλος της βιομηχανικής κοινωνίας εργασίας, η τάση για αυτοβελτιστοποίηση και η στροφή προς την οικογένεια.
Η ιδέα ότι υπάρχουν περισσότερα από τα υλικά πράγματα και η πνευματικότητα παίζουν επίσης ρόλο.
“Όλα τα σκουπίδια δεν με κάνουν ευτυχισμένο”
Από τη σκοπιά του Oliver Noelting, το Web 2.0 αποτέλεσε ιδιαίτερα κινητήρια δύναμη για το κίνημα του λιτότητας, δηλαδή η δυνατότητα να παρουσιάσει κανείς τον τρόπο ζωής του μέσω του YouTube και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και να αναζητήσει ομοϊδεάτες του και να ανταλλάξει ιδέες μαζί τους.
Για τον Noelting, ο λιτότητα είναι ο ιδανικός τρόπος ζωής σε περιόδους πανδημίας, πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης.
“Φυσικά παρατηρούμε επίσης ότι όλα γίνονται πιο ακριβά. Αλλά λόγω του τρόπου ζωής μας, υπάρχουν ακόμα χρήματα στο τέλος του μήνα που μπορούμε να εξοικονομήσουμε”.
Η φιλοσοφία της ζωής είναι η σωστή για να αντεπεξέλθουμε καλά σε περιόδους κλιματικής αλλαγής, πολέμου και ενεργειακής κρίσης, πιστεύει επίσης ο Florian Wagner.
“Τον πρώτο μου χρόνο ως μισθωτός μηχανικός το 2018, παρατήρησα ότι ξόδευα περισσότερα με κάθε αύξηση του μισθού μου, αλλά αυτό δεν με έκανε πιο ευτυχισμένο”, λέει ο 35χρονος από τη Στουτγάρδη.
Τότε ανακάλυψε το κίνημα του λιτότητας, αμφισβήτησε τις δαπάνες του και άλλαξε τη ζωή του.
Το 2019 εκδόθηκε το βιβλίο του “Συνταξιοδότηση στα 40”. Εν τω μεταξύ, ο Wagner, ο οποίος διαχειρίζεται τον ιστότοπο “www.geldschnurrbart.de”, λέει ότι κερδίζει τα χρήματά του αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Tips: 9 πράγματα αν επισκεφθείτε τη Γερμανία τον Δεκέμβριο
- Νέοι κανόνες και νόμοι για τους οδηγούς: Αυτό θα αλλάξει το 2023
- Πώς να σχηματίσετε λωρίδα έκτακτης ανάγκης στη Γερμανία;
- Γερμανία – Διακοπές Χριστουγέννων 22: Ταξίδια χωρίς άγχος
- Πότε έρχεται το μηνιαίο εισιτήριο των 49 ευρώ στη Γερμανία;
- Γερμανία: Το νέο πρόγραμμα δρομολογίων της Deutsche Bahn
- Τα 5 κορυφαία γερμανικά πανεπιστήμια για διεθνείς φοιτητές
- Γερμανία: Απόφαση για το υπόλοιπο αδείας για εργαζομένους
- Ζείτε στη Γερμανία; Πως να κερδίσετε και να γλυτώσετε χρήματα;
- Χειμώνας 22-23: 7 καταπληκτικά μέρη για σκι στη Γερμανία
-
Πώς να απαλλαγείτε από παλιές ηλεκτρονικές συσκευές στη Γερμανία;