Πέθανε ο θρυλικός δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης
Έφυγε από τη ζωή στα 91 του ο «πατριάρχης» της αθλητικής δημοσιογραφίας – Ξεκίνησε να καλύπτει Μουντιάλ από το 1954, στην Ελβετία -Ήταν ο πρώτος παρουσιαστής της «Αθλητικής Κυριακής», την οποία καθιέρωσε στις συνειδήσεις των φιλάθλων
Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο δημοσιογράφος, συγγραφέας, ραδιοσχολιαστής και παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών της τηλεόρασης, Γιάννης Διακογιάννης.
Ο Διακογιάννης αποτέλεσε έναν εκ των κορυφαίων στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας, με ευρύ φάσμα γνώσεων στον κλασικό αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο, ενώ ξεχώριζε για τις περιγραφές του.
Ο Γιάννης Διακογιάννης γεννήθηκε στη Αθήνα όπου και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από την εφηβική ηλικία, με ιδιαίτερη αδυναμία στον στίβο.
Σπούδασε μουσική στη Γαλλία, όμως τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Κάλυψε με ανταποκρίσεις του πάρα πολλές κορυφαίες διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου (ξεκινώντας από αυτό του 1954 στην Ελβετία και τερματίζοντας με αυτό του 1998 στη Γαλλία), διεθνείς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου, τελικούς αγώνες διασυλλογικών ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων (όπως του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 μεταξύ Άγιαξ και Παναθηναϊκού).
Το 2004 υπήρξε σχολιαστής στους αγώνες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ανδρών στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου όταν και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέκτησε το τρόπαιο.
Από το εξαιρετικό account ΕΡΤ Αρχείο στο FB (που θα έπρεπε να είναι και στο twitter) ο Γιάννης Διακογιάννης αφηγείται το 1981 πως ξεκίνησε στις τηλεοπτικές αθλητικές μεταδόσεις με το μουντιάλ του 1966. Ολόκληρο εκείνο το επεισόδιο από το Παρασκήνιο εδώ: https://t.co/00TZU85aMM pic.twitter.com/wxHkTraNao
— Thanassis (@theiosthanassis) December 13, 2022
Από το Σεπτέμβριο του 1966 έως το 1983 ήταν ο βασικός παρουσιαστής της εβδομαδιαίας αθλητικής τηλεοπτικής εκπομπής «Αθλητική Κυριακή» (αρχικά «Αθλητικά Νέα»), ενώ το Σεπτέμβριο του 1969 είχε παρουσιάσει το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού, που διεξήχθη στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και αποτέλεσε την πρώτη μετάδοση αγώνων στίβου από ελληνικό τηλεοπτικό συνεργείο.
Εργάστηκε επίσης σε ιδιωτικό κέντρο αθλητικού ρεπορτάζ, ως καθηγητής δημοσιογραφίας.
Από τα έργα του ξεχωρίζουν το τετράτομο «100 Χρόνια Ποδόσφαιρο» (Μίλητος, 2006), το «60 Χρόνια Μουντιάλ» (Λιβάνης, 1990), το «Οι Μεγάλες Μορφές του Αθλητισμού» (Κάκτος, 1979) κ.α. Ήταν, ακόμη, παραγωγός μουσικών ραδιοφωνικών εκπομπών.
Κόρη του ήταν η δημοσιογράφος Ρίκα Βαγιάνη.
Υπήρξε ο πρώτος που τιμήθηκε για την εν γένει προσφορά του με το βραβείο «Ελένη Βλάχου» το 2003, ως δημοσιογράφος των «Νέων».
Αποτελεί πιθανότατα τον μοναδικό Έλληνα αθλητικό δημοσιογράφο του οποίου το επώνυμο περιλήφθηκε σε στίχο τραγουδιού, συγκεκριμένα στο «Αρχίζει το ματς» σύνθεσης και εκτέλεσης του Λουκιανού Κηλαηδόνη το 1979.
Τον Δεκέμβριο του 2015, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απένειμε στον Γιάννη Διακογιάννη τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, για την προσφορά του στην αθλητική δημοσιογραφία.
Τον Ιανουάριο του 2017 ο Διακογιάννης παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι είναι οπαδός του Παναθηναϊκού, σε εκδήλωση του Δήμου Βύρωνα για την παρουσίαση του βιβλίου του παλαιού ποδοσφαιριστή Δημήτρη Θεοφάνη.
Ο Διακογιάννης δήλωσε: «Παναθηναϊκός είμαι, Αθηναίος είμαι, Παναθηναϊκός είμαι. Έχω γνωρίσει τον Απόστολο Νικολαΐδη».
Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Η ιστορία των χριστουγεννιάτικων αγορών της Γερμανίας
- Tips: 9 πράγματα αν επισκεφθείτε τη Γερμανία τον Δεκέμβριο
- Πώς να σχηματίσετε λωρίδα έκτακτης ανάγκης στη Γερμανία;
- Χριστούγεννα: Αποστολή ταχυδρομικών αντικειμένων στη Γερμανία
- Επίδομα στέγασης στη Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Νέοι κανόνες και νόμοι για τους οδηγούς: Αυτό θα αλλάξει το 2023
- Πώς να σχηματίσετε λωρίδα έκτακτης ανάγκης στη Γερμανία;
- Γερμανία – Διακοπές Χριστουγέννων 22: Ταξίδια χωρίς άγχος
- Πότε έρχεται το μηνιαίο εισιτήριο των 49 ευρώ στη Γερμανία;
- Αλλαγές στα ταμεία ασφάλισης ασθενείας στη Γερμανία
- Σημαντικό: Μεγάλες αλλαγές στις μεταφορές στη Βαυαρία!
- Γερμανία: Το νέο πρόγραμμα δρομολογίων της Deutsche Bahn