Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει το δικαίωμα στην επισκευή. Ποιοι κανονισμοί υπάρχουν ήδη; Τι προβλέπεται; Και τι θα κάνει στην πραγματικότητα για την προστασία του κλίματος;
Από τα smartphones μέχρι τους βραστήρες και τα ψυγεία: όταν κάτι χαλάει, συχνά απλά το πετάμε και αγοράζουμε ένα νέο προϊόν.
Με αυτόν τον τρόπο, σπαταλούνται χρήματα και πόροι και μολύνεται το κλίμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πολιτικοί θέλουν να ενισχύσουν το δικαίωμα επισκευής.
Τι κρύβεται πίσω από το δικαίωμα επισκευής στη Γερμανία;
Το δικαίωμα επισκευής δεν καλύπτεται από έναν μόνο νόμο, αλλά από μια δέσμη μέτρων και νομικών ρυθμίσεων.
Η ιδέα είναι να καταστεί ευκολότερη και πιο ελκυστική η επισκευή ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ώστε τα προϊόντα να χρησιμοποιούνται περισσότερο και να μην πετιούνται τόσο γρήγορα.
Σήμερα, οι επισκευές είναι συχνά χρονοβόρες και δαπανηρές, ενώ μερικές φορές δεν είναι καν δυνατές.
Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Περιβάλλοντος, κάθε χρόνο στη Γερμανία απορρίπτονται περίπου ένα εκατομμύριο τόνοι ηλεκτρικών αποβλήτων, συν συσκευές που απλά καταλήγουν στα οικιακά απορρίμματα ή, όπως ιδίως τα κινητά τηλέφωνα, σε ένα συρτάρι.
Σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ, οι κατασκευαστές υποχρεούνται από το 2021 να προσφέρουν ανταλλακτικά για ορισμένες συσκευές για περίοδο έως και δέκα ετών.
Η απαίτηση ισχύει, για παράδειγμα, για ψυγεία, πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια ρούχων και τηλεοράσεις. Οι κατασκευαστές πρέπει να παρέχουν οδηγίες επισκευής.
Και οι συσκευές πρέπει να είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να αποσυναρμολογηθούν με συμβατικά εργαλεία.
Ένας παρόμοιος κανονισμός σχεδιάζεται για τα smartphones και τα tablets. Θα πρέπει να είναι ευκολότερη η αντικατάσταση των μπαταριών και οι ενημερώσεις ασφαλείας θα πρέπει επίσης να γίνουν υποχρεωτικές για τα παλαιότερα μοντέλα.
Τι ιδέες υπάρχουν στο εξωτερικό;
Πάρτε για παράδειγμα τη Γαλλία: από το 2021, υπάρχει ένας “δείκτης επισκευής”.
Ένα φανάρι αξιολόγησης, παρόμοιο με την ενεργειακή ετικέτα, δείχνει πόσο εύκολη είναι η επισκευή μιας συσκευής – από το κόκκινο (δύσκολα επισκευάσιμη) έως το πράσινο (καλά επισκευάσιμη).
Ο δείκτης εισήχθη αρχικά για πλυντήρια ρούχων, smartphones, τηλεοράσεις, φορητούς υπολογιστές και χορτοκοπτικά μηχανήματα.
Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη πόσο καλά μπορούν να αποσυναρμολογηθούν οι συσκευές, πόσο γρήγορα παραδίδονται τα ανταλλακτικά και πόσο κοστίζουν.
Παράδειγμα Αυστρία: Όποιος επισκευάζει χαλασμένες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, λαμβάνει το 50% του κόστους επισκευής από το κράτος, με ανώτατο όριο τα 200 ευρώ ανά επισκευή.
Οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για κουπόνια επισκευής ηλεκτρονικά, τα οποία στη συνέχεια εξαργυρώνονται στο συνεργείο επισκευής.
Το λεγόμενο “μπόνους επισκευής” είναι μια εκστρατεία χρηματοδότησης του αυστριακού υπουργείου για την προστασία του κλίματος.
Παρόμοια πιλοτικά προγράμματα έχουν επίσης δρομολογηθεί στη Γερμανία, για παράδειγμα στη Θουριγγία.
Τόσο ο δείκτης επισκευής όσο και το μπόνους επισκευής δεν έχουν μόνο συγκεκριμένο όφελος, αλλά αποσκοπούν επίσης στο να προσελκύσουν μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Γιατί όλα τα κινητά θα χτυπήσουν στις 08.12.22;
- Δείτε τα 7 στάδια εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας
- Συγκοινωνίες στη Γερμανία: U-Bahn, S-Bahn, τραμ, λεωφορείο
- 23 νέες αλλαγές και κανόνες που έρχονται στη Γερμανία το 2023
- 10 τρόποι για λιγότερα χρήματα από τα ψώνια σας στη Γερμανία
- Τέλος η υποχρεωτική καραντίνα σε Βαυαρία και Βάδη-Βυρτεμβέργη
- Έρχονται τα πρώτα χιόνια στη Γερμανία μετά τον ζεστό Νοέμβριο
- Γερμανία: Τι δικαιούμαι σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης τρένου;
- Επίδομα Χριστουγέννων 22: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι;
- Γερμανία: Ενεργειακό επίδομα 200 ευρώ για φοιτητές και ασκούμενους
- Οι πιο δημοφιλείς και αξιόπιστες εφαρμογές καιρού για τη Γερμανία
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται: Τι μπορώ να κάνω;
- Είναι υποχρεωτικά τα χειμερινά ελαστικά στη Γερμανία;