Η κληρονομιά ακινήτων θα γίνει ακριβότερη στη Γερμανία
Η μεταβίβαση οικογενειακών κατοικιών στην επόμενη γενιά μπορεί να γίνει πολύ ακριβή από την 1η Ιανουαρίου. Ο λόγος είναι ένας νέος νόμος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που θα μπορούσε σύντομα να τεθεί σε ισχύ
Από την 1η Ιανουαρίου, η φορολογική αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας θα αλλάξει όταν αυτή κληρονομείται ή χαρίζεται.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εισήγαγε τον νόμο για τον ετήσιο φόρο του 2022.
Μεταξύ άλλων, αλλάζει τους κανονισμούς για την αποτίμηση των ακινήτων.
Για παράδειγμα, η εφορία θα υποθέσει μεγαλύτερη ωφέλιμη ζωή για τα σπίτια και τα διαμερίσματα από το 2023.
Άλλοι παράγοντες που αποσκοπούν να αντικατοπτρίζουν την κατάσταση της αγοράς ή που εφαρμόζονται σε αναπτυσσόμενες περιοχές έχουν επίσης προσαρμοστεί ή εισαχθεί εκ νέου.
Έτσι, τα ακίνητα μπορούν να αποτιμηθούν πολύ υψηλότερα από ό,τι πριν. Δεδομένου ότι τα επιδόματα παραμένουν τα ίδια, γίνεται πιο δαπανηρό για τους κληρονόμους και τους κληροδόχους.
Αυτό επηρεάζει τα ιδιοκατοικούμενα σπίτια και διαμερίσματα, καθώς και τα εμπορικά ακίνητα και τις ενοικιαζόμενες κατοικίες.
Η αιτιολόγηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι μια απαίτηση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία τα ακίνητα πρέπει να αποτιμώνται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αξία πώλησης.
Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση δωρεάς ή κληρονομιάς, χρησιμοποιείται η τρέχουσα αξία πώλησης του σπιτιού, η οποία μπορεί να είναι σήμερα πολύ υψηλή λόγω των τιμών των ακινήτων – ιδίως σε αναπτυσσόμενες περιοχές.
Ο χρόνος πιέζει
Η μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας πριν από την 1η Ιανουαρίου μπορεί να εξοικονομήσει πολλά χρήματα στους κληρονόμους και τους κληροδόχους.
Ο δικηγόρος του Μονάχου Wolfram Theiss δήλωσε στην εφημερίδα “Süddeutsche Zeitung”: “Έχουμε υπολογίσει ορισμένες περιπτώσεις και έχουμε καταλήξει σε αυξήσεις στις αξίες των ακινήτων από 30 έως 50 τοις εκατό”.
Αυτό θα μπορούσε να κάνει μια διαφορά πέντε ή ακόμη και εξαψήφιων ποσών, είπε.
Οι σύλλογοι επικρίνουν ότι πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς και δωρεάς και έτσι αναγκάζονται να πουλήσουν το σπίτι ή το διαμέρισμα, ακόμη και αν το θέλουν.
Επομένως, όποιος θέλει να μεταβιβάσει ένα ακίνητο φέτος πρέπει να βιαστεί: Το σπίτι πρέπει ακόμη να εκτιμηθεί και να κλείσει ραντεβού με συμβολαιογράφο. Όλα αυτά μέσα σε ένα μήνα και οι συμβολαιογράφοι είναι κλεισμένοι.
Στο άρθρο της Süddeutsche Zeitung, ωστόσο, ο δικηγόρος Theiss προειδοποιεί κατά της βιαστικής παραχώρησης σπιτιών και μόνο για φορολογικούς λόγους. Ο κίνδυνος να προκύψουν οικογενειακές συγκρούσεις είναι πολύ μεγάλος.
Ωστόσο, είναι πιθανόν το νομοσχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να τροποποιηθεί ακόμη κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων και των ψηφισμάτων της Bundestag και του Bundesrat πριν από την ψήφισή του.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, ειδικός σε θέματα φορολογίας από ένωση κτηματομεσιτών εκτιμά ότι η πιθανότητα να αλλάξει κάτι στα τελικά στάδια του νόμου είναι “μηδενική”.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Γιατί όλα τα κινητά θα χτυπήσουν στις 08.12.22;
- Δείτε τα 7 στάδια εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας
- Συγκοινωνίες στη Γερμανία: U-Bahn, S-Bahn, τραμ, λεωφορείο
- 23 νέες αλλαγές και κανόνες που έρχονται στη Γερμανία το 2023
- 10 τρόποι για λιγότερα χρήματα από τα ψώνια σας στη Γερμανία
- Τέλος η υποχρεωτική καραντίνα σε Βαυαρία και Βάδη-Βυρτεμβέργη
- Έρχονται τα πρώτα χιόνια στη Γερμανία μετά τον ζεστό Νοέμβριο
- Γερμανία: Τι δικαιούμαι σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης τρένου;
- Επίδομα Χριστουγέννων 22: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι;
- Γερμανία: Ενεργειακό επίδομα 200 ευρώ για φοιτητές και ασκούμενους
- Οι πιο δημοφιλείς και αξιόπιστες εφαρμογές καιρού για τη Γερμανία
- Totensonntag 2022: Ποιο είναι το νόημα της ημέρας στη Γερμανία;