Επίδομα Χριστουγέννων 22: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι;
Όταν έρχεται ο χειμώνας, πολλοί εργαζόμενοι στη Γερμανία μπορούν να προσβλέπουν σε ένα ειδικό επίδομα Χριστουγέννων από τον εργοδότη τους. Αλλά ποιος το δικαιούται – και πόσο πρέπει να είναι; Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το “Weihnachtsgeld”.
Τι είναι το Weihnachtsgeld στη Γερμανία;
Το Weihnachtsgeld – ή χριστουγεννιάτικο επίδομα- είναι ένα ετήσιο μπόνους που καταβάλλεται στους εργαζόμενους κάθε χειμώνα.
Στη Γερμανία, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους επιβράβευσης και αποζημίωσης των εργαζομένων και περίπου το 55% των Γερμανών εργαζομένων το λαμβάνουν κάθε χρόνο επιπλέον του μισθού τους.
Αρχικά σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους εργαζόμενους να καλύψουν τα πρόσθετα έξοδα για την αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων, αλλά στις μέρες μας τα αφεντικά το χρησιμοποιούν ως έναν τρόπο παρακίνησης των εργαζομένων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ή απλώς ως ένα πρόσθετο προνόμιο της εργασίας.
Η πιθανότητα να λάβετε Weihnachtsgeld εξαρτάται από το είδος της σύμβασης που έχετε, την περιοχή στην οποία ζείτε, ακόμη και από το φύλο σας.
Στα δυτικά γερμανικά κρατίδια, περίπου το 59% των εργαζομένων λαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων, ενώ μόλις το 39% των εργαζομένων στα πρώην ανατολικογερμανικά κρατίδια είναι αρκετά τυχεροί για να λάβουν το επίδομα. Παρομοίως, ενώ το 57 τοις εκατό των ανδρών λαμβάνουν Weihnachtsgeld, μόλις το 51 τοις εκατό των γυναικών.
Οι άνθρωποι με μακροχρόνιες συμβάσεις είναι επίσης πιο πιθανό να λάβουν κάποια επιπλέον χρήματα για δαπάνες τα Χριστούγεννα: Το 56 τοις εκατό των μονίμων υπαλλήλων παίρνουν Weihnachtsgeld στη Γερμανία, ενώ μόλις το 45 των εργαζομένων με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις.
Ως εναλλακτική λύση στο Weihnachtsgeld, οι εργοδότες μπορούν να επιλέξουν να καταβάλουν το λεγόμενο Urlaubsgeld ή επίδομα αδείας. Αυτό καταβάλλεται μερικές φορές μαζί με το μισθό όταν ο εργαζόμενος παίρνει ετήσια άδεια ή σε άλλη καθορισμένη χρονική περίοδο του έτους.
Δεν έλαβα μπόνους Χριστουγέννων στη Γερμανία φέτος – δικαιούμαι μπόνους;
Μπορεί να το δικαιούστε – αλλά η νομική κατάσταση είναι λίγο περίπλοκη. Ουσιαστικά, η γερμανική νομοθεσία δεν ορίζει ότι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν Weihnachtsgeld, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να το δικαιούστε.
Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι με τους οποίους οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν ένα δώρο Χριστουγέννων είναι οι εξής
- Μέσω συλλογικής σύμβασης που διαπραγματεύεται το συνδικάτο σας
- Μέσω επιχειρησιακής συμφωνίας μεταξύ του συμβουλίου εργαζομένων και του εργοδότη
- Εάν το δικαίωμα σε δώρο αναγράφεται στη σύμβασή σας
- Εάν ο εργοδότης σας έχει δώσει επανειλημμένα δώρα Χριστουγέννων στο παρελθόν
Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, όταν ο εργοδότης καταβάλλει Weihnachtsgeld για τουλάχιστον τρία συνεχόμενα έτη, το δικαίωμα σε ετήσιο δώρο θεωρείται άγραφο μέρος της σύμβασης.
Αυτό σημαίνει ότι αν το αφεντικό σας καταβάλλει συνήθως ετήσιο μπόνους και ξαφνικά αποφασίσει να μην το κάνει, μπορεί να εξακολουθείτε να έχετε αξίωση για τα πρόσθετα μετρητά.
Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα όσον αφορά τυχόν πληρωμές δώρων Χριστουγέννων.
Με άλλα λόγια, ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να αποκλειστεί από την είσπραξη του Weihnachtsgeld, εκτός εάν υπάρχει νομικά βάσιμος λόγος για κάτι τέτοιο.
Εάν η σύμβασή σας ή μια συλλογική σύμβαση σάς δίνει δικαίωμα στο Weihnachtsgeld, είναι σημαντικό να ελέγξετε προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις.
Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένες εταιρείες ενδέχεται να απαιτούν να συνεχίσετε να εργάζεστε εκεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την είσπραξη του επιδόματος – επομένως, αν αποχωρήσετε πριν από μια καθορισμένη ημερομηνία μπορεί να χάσετε το δικαίωμά σας στα χρήματα.
Πόσο πρέπει να είναι το Weihnachtsgeld στη Γερμανία;
Το ποσό του Weihnachtsgeld που μπορούν να λάβουν οι εργαζόμενοι δεν ορίζεται από το νόμο, αλλά συχνά υπολογίζεται ως ποσοστό του μισθού ενός εργαζομένου και μπορεί επίσης να σχετίζεται με το χρόνο που έχετε περάσει στην εταιρεία.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι εργαζόμενοι στη Γερμανία που έχουν συλλογική σύμβαση εργασίας θα λάβουν φέτος κατά μέσο όρο 2.747 ευρώ για το δώρο Χριστουγέννων – 2,6% υψηλότερα από τη μέση πληρωμή πέρυσι.
Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων τομέων της βιομηχανίας. Σε μια εποχή που οι τιμές των ορυκτών καυσίμων είναι στα ύψη, οι εργαζόμενοι στον τομέα του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν απολαύσει τα υψηλότερα μπόνους, περίπου 5.504 ευρώ κατά μέσο όρο.
Στο άλλο άκρο της κλίμακας, οι εργαζόμενοι που εργάζονται στον τομέα των προσλήψεων έλαβαν κατά μέσο όρο μόλις 327 ευρώ επιπλέον του συνήθους μισθού τους.
Οι συλλογικές συμβάσεις που διαπραγματεύονται τα συνδικάτα συχνά ορίζουν ποιο ποσοστό του μισθού ενός εργαζομένου θα πρέπει να καταβάλλεται ως μπόνους σε διάφορα στάδια της απασχόλησής του.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε μια εταιρεία για έξι μήνες θα λαμβάνουν 25% επιπλέον του κανονικού μηνιαίου μισθού τους, το οποίο αυξάνεται σε 35% μετά από ένα χρόνο, σε 45% μετά από δύο χρόνια και σε 55% μετά από τρία χρόνια.
Πότε μπορούν οι άνθρωποι να περιμένουν το μπόνους τους;
Διαφορετικές εταιρείες μπορεί να επιλέξουν να κάνουν τα πράγματα με διαφορετικούς τρόπους, αλλά παραδοσιακά το Weihnachtsgeld καταβάλλεται στα τέλη Νοεμβρίου μαζί με τον μισθό σας.
Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα επιπλέον μετρητά για να αρχίσουν να αγοράζουν χριστουγεννιάτικα δώρα και να απολαμβάνουν την εορταστική περίοδο τον Δεκέμβριο.
Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω;
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το Weihnachtsgeld λογίζεται ως φορολογητέο εισόδημα, οπότε θα πρέπει να βλέπετε όλες τις συνήθεις μειώσεις για το φόρο εισοδήματος και τις κοινωνικές εισφορές στην απόδειξη μισθοδοσίας σας μαζί με τα στοιχεία του μπόνους.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.