Η Γερμανία καλείται να φορολογήσει τους υψηλόμισθους
Γερμανοί οικονομικοί εμπειρογνώμονες πρότειναν την Τετάρτη την αύξηση των φόρων στα υψηλότερα εισοδήματα για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά που αγωνίζονται με την εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε αμέσως από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας.
Η πρόταση του συμβουλίου οικονομικών συμβούλων της κυβέρνησης θα έβλεπε τους πλουσιότερους να πληρώνουν περισσότερα μέσω μιας “προσωρινής αύξησης του ανώτατου φορολογικού συντελεστή ή μιας πολύ περιορισμένης εισφοράς ενεργειακής αλληλεγγύης”.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Γερμανία παρουσίασε τις λεπτομέρειες ενός πακέτου στήριξης ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την αύξηση του κόστους της ενέργειας στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν ένα μερικό ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας που θα τεθεί σε ισχύ το 2023.
Οι μαζικές παρεμβάσεις ήταν “δικαιολογημένες”, ανέφερε η συμβουλευτική ομάδα στην ετήσια έκθεσή της.
Αλλά τα μέτρα στήριξης έπρεπε να είναι πιο “στοχευμένα”, με τους πλουσιότερους φορολογούμενους να επωμίζονται μεγαλύτερο μερίδιο του βάρους, είπαν.
Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ αντέκρουσε την πρόταση, λέγοντας ότι “η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αυξήσει φόρους”.
“Βρισκόμαστε σε μια περίοδο τεράστιας αβεβαιότητας και περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
“Κάθε δισεκατομμύριο μετράει”
Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία έχουν εκτοξευθεί με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες λόγω των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, με τον πληθωρισμό να φτάνει το 10,4% τον Οκτώβριο.
Ενώ η προτεινόμενη αύξηση της φορολογίας θα κάλυπτε μόνο ένα μέρος των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης, “κάθε δισεκατομμύριο μετράει”, δήλωσε η Monika Schnitzer, επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων.
Οποιαδήποτε εισφορά θα μπορούσε να ισχύσει για περίπου “ένα έτος”, είπε, για να καλύψει την ίδια περίοδο με το σχέδιο ανακούφισης της κυβέρνησης.
Ο περιορισμός της καθαρής δαπάνης για τα μέτρα στήριξης ήταν ζήτημα “δικαιοσύνης των γενεών”, δήλωσε η Schnitzer.
“Τα παιδιά μας δεν θα πρέπει να πληρώσουν αργότερα… για όσα μπορούμε ήδη να αντέξουμε οικονομικά τώρα”.
Τα μέτρα ανακούφισης θα πρέπει να “επικεντρωθούν στα νοικοκυριά με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, τα οποία διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος που προκαλεί η ενεργειακή κρίση”, δήλωσε το μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου Achim Truger.
Ούτε θα πρέπει να “επιβαρυνθούν υπερβολικά” τα δημόσια οικονομικά, δήλωσε ο Truger.
Τα τρέχοντα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης σήμαιναν ότι ορισμένοι άνθρωποι “λαμβάνουν υπερβολική ανακούφιση” παρά το γεγονός ότι μπορούν να αντέξουν καλύτερα τις αυξήσεις των τιμών, δήλωσε ο Schnitzer.
“Αυτό είναι κακό επειδή πρέπει να αναλάβουμε περισσότερο χρέος από ό,τι θα έπρεπε διαφορετικά και επειδή αυτό οδηγεί τον πληθωρισμό”, είπε.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Τα έγγραφα που δεν πρέπει ποτέ να πετάξετε στη Γερμανία
- Νοέμβριος 2022: 9 αλλαγές που έρχονται στη Γερμανία
- 10 αξέχαστες εκδηλώσεις στη Γερμανία αυτόν τον Νοέμβριο
- Παίρνουν την υπηκοότητα παιδιά που γεννιούνται στη Γερμανία;
- Πώς και πότε θα λειτουργήσει το νέο Deutschlandticket;
- Τι παροχές δικαιούστε αν έχετε παιδιά στη Γερμανία;
- Υπηκοότητα Γερμανία: Ισχύουσα νομοθεσία και μελλοντικές αλλαγές
- Το επίδομα τέκνων θα αυξηθεί στα 250 ευρώ στη Γερμανία