Επιδόματα ή κανονικός μισθός: Ποιο φέρνει περισσότερα χρήματα;
δσΗ εργασία δεν αξίζει πλέον τον κόπο, υποστηρίζει το CDU/CSU κατά του εισοδήματος του πολίτη – και παρέχει παραδείγματα υπολογισμών σύμφωνα με τους οποίους οι εργαζόμενοι θα ήταν σε χειρότερη θέση. Αλλά είναι αυτό αλήθεια; Ένας έλεγχος γεγονότων
Ένα πράγμα είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς: Ο τόνος στη διαμάχη για το εισόδημα των πολιτών έχει γίνει σκληρός. Ο ηγέτης του SPD Lars Klingbeil κατηγορεί το CDU/CSU για “ψέματα” στο στυλ του Ντόναλντ Τραμπ.
Η CDU/CSU εμμένει στην απόρριψη του εισοδήματος του πολίτη, την οποία θεωρητικά θα μπορούσε να αποτρέψει στο Bundesrat. Και ισχυρίζονται ότι οι άνεργοι θα είναι εξίσου ή και καλύτερα από τους εργαζόμενους.
Αληθεύει ότι με το νέο εισόδημα του πολίτη, η εργασία δεν θα αξίζει πλέον οικονομικά στη Γερμανία;
Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για το σύστημα Hartz IV τώρα ή για το σχεδιαζόμενο εισόδημα του πολίτη στο μέλλον: Σε κάθε περίπτωση, όσοι εργάζονται θα έχουν υψηλότερο εισόδημα από όσους δεν εργάζονται.
Αυτό σημαίνει ότι το λεγόμενο “μισθολογικό χάσμα”, το οποίο αναφέρεται τόσο συχνά τώρα, θα διατηρηθεί ουσιαστικά.
Αυτό εξασφαλίζεται από τους λεγόμενους “κανονισμούς για τα συμπληρωματικά εισοδήματα”, οι οποίοι θα ισχύουν τώρα, όπως και στο μέλλον.
Ακόμη και οι επικριτές του εισοδήματος του πολίτη δεν αρνούνται ότι αυτοί οι “κανόνες απόστασης” θα παραμείνουν σε ισχύ.
Αλλά αυτό δεν απαντά τελικά στο δύσκολο ερώτημα αν η εργασία πραγματικά αξίζει τον κόπο κατά την αντίληψη κάθε χαμηλόμισθου: άλλωστε, για ένα συν στον λογαριασμό, πρέπει να γίνει και ένα συν στην προσπάθεια. Αλλά αυτό το δίλημμα υπάρχει εδώ και πολύ καιρό.
Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν δύσκολο να αποδώσουν την ευθύνη στο εισόδημα του νέου πολίτη.
Η επιστήμονας Kerstin Bruckmeier από το Ινστιτούτο Έρευνας για την Αγορά Εργασίας και την Απασχόληση, για παράδειγμα, δεν πιστεύει ότι θα έχει σημαντική επίδραση “στην προσφορά εργασίας στον τομέα των χαμηλών εισοδημάτων”.
Αυτό σημαίνει ότι η κριτική για το εισόδημα του πολίτη είναι εντελώς αδικαιολόγητη;
Το εισόδημα του πολίτη σίγουρα δεν μπορεί να απορρίψει έτσι απλά όλες τις κατηγορίες: αν το βασικό εισόδημα για τους ανέργους πρόκειται να αυξηθεί κατά περίπου 50 ευρώ, τότε αυτό μπορεί σίγουρα να μειώσει το κίνητρο για εργασία.
Οι ακαδημαϊκοί μιλούν για “δίλημμα του κράτους πρόνοιας”
Ωστόσο, η CDU/CSU συμφωνεί ότι η αύξηση αυτή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης σε αυτή την κατάσταση κρίσης και ενόψει του υψηλού πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, δεν αναμένεται ότι οι χαμηλόμισθοι θα σταματήσουν να εργάζονται εξαιτίας αυτού του γεγονότος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα άλλα σημεία της κριτικής σβήνονται από το τραπέζι.
Η χαλάρωση των κυρώσεων κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του Συμπληρώματος Εισοδήματος Πολίτη ή το πολύ υψηλό όριο των 60.000 ευρώ, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ελεγκτική Υπηρεσία, για τα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να διαθέτει ένας δικαιούχος του Συμπληρώματος Εισοδήματος Πολίτη.
Δεδομένου ότι δεν είναι η μόνη που επικρίνει ότι προωθούνται πάρα πολλά και ζητούνται πολύ λίγα, η CDU/CSU σίγουρα δεν θα υποχωρήσει γρήγορα σε αυτό το σημείο.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Τα έγγραφα που δεν πρέπει ποτέ να πετάξετε στη Γερμανία
- Νοέμβριος 2022: 9 αλλαγές που έρχονται στη Γερμανία
- 10 αξέχαστες εκδηλώσεις στη Γερμανία αυτόν τον Νοέμβριο
- Παίρνουν την υπηκοότητα παιδιά που γεννιούνται στη Γερμανία;
- Πώς και πότε θα λειτουργήσει το νέο Deutschlandticket;
- Τι παροχές δικαιούστε αν έχετε παιδιά στη Γερμανία;
- Υπηκοότητα Γερμανία: Ισχύουσα νομοθεσία και μελλοντικές αλλαγές
- Το επίδομα τέκνων θα αυξηθεί στα 250 ευρώ στη Γερμανία
- Γερμανία: Ποια ανακούφιση για τους πολίτες αποφάσισε η Bundestag