Γερμανία: Οι υψηλότερες τιμές καυσίμων όλων των εποχών
Η Γερμανία έχει τις υψηλότερες τιμές καυσίμων που έχουν καταγραφεί ποτέ το 2022. Οι οδηγοί στη Γερμανία πλήρωσαν φέτος στην αντλία περισσότερο από ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης αυτοκινητιστών ADAC. Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για την εκτίναξη των τιμών – και πότε θα μπορούσαν να αλλάξουν
Τι συμβαίνει;
Οι οδηγοί στη Γερμανία είχαν φέτος μια χρονιά ρεκόρ – και όχι με την καλή έννοια. Η εκτόξευση των τιμών των καυσίμων οδήγησε το 2022 στην πρώτη θέση ως την πιο ακριβή χρονιά για να γεμίσετε το ρεζερβουάρ σας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ένωση αυτοκινητιστών ADAC.
Το 2012 – το προηγούμενο ακριβότερο έτος που έχει καταγραφεί – το E10 κόστιζε κατά μέσο όρο 1,589 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το ντίζελ 1,478 ευρώ. Φέτος, δεν έχει υπάρξει ακόμη ούτε μία ημέρα κατά την οποία κάποιο από τα δύο είδη καυσίμων να ήταν φθηνότερο σε παγγερμανικό επίπεδο.
Για το E10, η μέση ετήσια τιμή εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 1,88 ευρώ ανά λίτρο – περίπου 29 λεπτά υψηλότερη από τη μέση τιμή του 2012.
Για το ντίζελ, με αναμενόμενη τρέχουσα μέση ετήσια τιμή 1,98 ευρώ ανά λίτρο, οι μέσες τιμές του 2012 θα ξεπεραστούν κατά περίπου 50 σεντς.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές των καυσίμων έφθασαν σε ιλιγγιώδη κορύφωση στα 2,30 ευρώ ανά λίτρο ντίζελ και στα 2,20 ευρώ ανά λίτρο βενζίνης.
Έκτοτε οι τιμές έχουν υποχωρήσει ελαφρώς και ήταν πολύ χαμηλότερες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω του τρίμηνου ανώτατου ορίου που έθεσε η κυβέρνηση στους φόρους ενέργειας.
Ωστόσο, ακόμη και οι φοροελαφρύνσεις δισεκατομμυρίων ευρώ δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν την τεράστια άνοδο των τιμών στις αγορές ενέργειας.
Πώς επηρεάζει αυτό τους προϋπολογισμούς των ανθρώπων;
Το πόσο ακριβές θα είναι οι υψηλότερες τιμές των καυσίμων για τους καταναλωτές εξαρτάται από τον τύπο του οχήματός τους και την οδηγική τους συμπεριφορά.
Με βάση τις προβλέψεις της ADAC για το 2022 συνολικά, καθώς και τους τυπικούς τύπους οχημάτων και τις χιλιομετρικές αποστάσεις, οι οδηγοί θα έπρεπε να πληρώσουν φέτος εκατοντάδες ευρώ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη φορά την προηγούμενη δεκαετία.
Για ένα πετρελαιοκίνητο όχημα με ετήσια διανυθείσα απόσταση περίπου 20.000 χιλιομέτρων και κατανάλωση έξι λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, το κόστος θα αυξηθεί κατά περίπου 860 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ADAC.
Τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα καλύπτουν γενικά μικρότερες αποστάσεις, αλλά καταναλώνουν περισσότερο.
Υποθέτοντας μια απόσταση 10.500 χιλιομέτρων ετησίως και μια κατανάλωση 7,5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, το πρόσθετο κόστος θα είναι περίπου 360 ευρώ.
Για να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις των τιμών, οι οδηγοί φαίνεται να κάνουν στροφή προς την ελαφρώς φθηνότερη βενζίνη E10.
Τους πρώτους επτά μήνες του έτους, το ποσοστό των οχημάτων που κινούνται με E10 ήταν 22,8%, σε σύγκριση με μόλις 15,8% κατά την ίδια περίοδο το 2021.
Σύμφωνα με την ADAC, η μετάβαση δεν θα πρέπει να είναι επιβλαβής για τα περισσότερα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα.
“Σχεδόν όλοι οι βενζινοκινητήρες μπορούν να το ανεχθούν, εκτός αν πρόκειται για αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας”, δήλωσε στο DPA ο Christian Laberer της ADAC.
“Η διαφορά στην τιμή είναι συνήθως πέντε με έξι λεπτά. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να ανεφοδιάζονται με κανονικό Super παρά με E10”.
Θα μειωθούν και πάλι οι τιμές του χρόνου;
Με τις προοπτικές της αγοράς ενέργειας να παραμένουν αβέβαιες, η ADAC δεν αναμένει σημαντική πτώση των τιμών στο εγγύς μέλλον.
“Υπάρχει ο κίνδυνος οι υψηλές τιμές να παγιωθούν στην αγορά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, εξήγησε ο Laberer.
Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποια καλά νέα στον ορίζοντα για τους ιδιοκτήτες βενζινοκίνητων αυτοκινήτων, πρόσθεσε.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα πρατήρια καυσίμων ανταγωνίζονται και πάλι για πελάτες μειώνοντας ελαφρώς τις τιμές τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές της βενζίνης συνδέονται πολύ πιο στενά με την πραγματική τιμή του πετρελαίου από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο σημείο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Για το ντίζελ, ωστόσο, οι προοπτικές είναι πολύ λιγότερο ρόδινες. Σύμφωνα με τον Laberer, η βιομηχανία ανταποκρίθηκε εν μέρει στην ενεργειακή κρίση αντικαθιστώντας το φυσικό αέριο με ντίζελ, γεγονός που έχει αυξήσει τη ζήτηση, ενώ η ζήτηση για το πολύ παρόμοιο πετρέλαιο θέρμανσης αυξάνεται επίσης και πάλι.
“Αυτό όμως δεν δικαιολογεί το πόσο διογκωμένες είναι οι σημερινές τιμές”, τόνισε ο Laberer.
Κάνει κάτι η γερμανική κυβέρνηση για να βοηθήσει;
Μετά τη μείωση του φόρου στα καύσιμα το καλοκαίρι, θα πρέπει να έρθει άλλη μια μικρή φορολογική ελάφρυνση για τους οδηγούς τους επόμενους μήνες.
Την άνοιξη, η κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει το λεγόμενο επίδομα μετακινούμενων για το φορολογικό έτος 2022, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που οδηγούν στον τόπο εργασίας τους θα πρέπει να είναι σε θέση να διαγράψουν ακόμη περισσότερα από τους φόρους τους.
Επί του παρόντος, η εφορία αναγνωρίζει ένα κατ’ αποκοπήν επίδομα μετακίνησης ύψους 30 λεπτών ανά εργάσιμη ημέρα για κάθε χιλιόμετρο μονής διαδρομής.
Από το 21ο χιλιόμετρο και μετά, το επίδομα αυξάνεται στα 35 λεπτά ανά χιλιόμετρο.
Για τη φορολογική δήλωση του 2022, ο συνασπισμός του φωτεινού σηματοδότη αύξησε το κατ’ αποκοπήν επίδομα για τους μετακινούμενους μεγάλων αποστάσεων – δηλαδή για όσους πρέπει να διανύσουν 21 ή περισσότερα χιλιόμετρα για να εργαστούν – σε 38 λεπτά ανά χιλιόμετρο.
Στις αρχές του επόμενου έτους, ο συνασπισμός του φωτεινού σηματοδότη θέλει επίσης να λανσάρει ένα νέο εισιτήριο μεταφοράς για να εξασφαλίσει πιο προσιτή κινητικότητα για τους ανθρώπους στη Γερμανία.
Το λεγόμενο Deutschlandticket θα κοστίζει 49 ευρώ το μήνα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις τοπικές και περιφερειακές συγκοινωνίες οπουδήποτε στη Γερμανία.
Παρ’ όλα αυτά, η ADAC λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τους οδηγούς και ζητά να αυξηθεί εκ νέου το επίδομα μετακινούμενων – αυτή τη φορά τόσο για τους μετακινούμενους μικρών όσο και για τους μετακινούμενους μεγάλων αποστάσεων.
Την ερχόμενη Δευτέρα, η επιτροπή Οικονομικών της Bundestag πρόκειται να συζητήσει τις προτεινόμενες αλλαγές στον φορολογικό νόμο του 2022, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για αύξηση του επιδόματος των μετακινούμενων μεγάλων αποστάσεων σε 38 λεπτά ανά χιλιόμετρο.
“Το σχέδιο του ετήσιου φορολογικού νόμου θα πρέπει να συμπληρωθεί στις συζητήσεις της Bundestag με ένα αυξημένο επίδομα μετακίνησης από το πρώτο χιλιόμετρο”, δήλωσε ο πρόεδρος της ADAC για τις μεταφορές Gerhard Hillebrand.
“Όχι μόνο το ενεργειακό κόστος στις μεταφορές έχει αυξηθεί μαζικά, αλλά και οι τιμές των νέων και μεταχειρισμένων οχημάτων έχουν επίσης αυξηθεί”.
Αυτό σημαίνει ότι οι μετακινούμενοι επηρεάζονται ιδιαίτερα από την αύξηση του κόστους και πρέπει να υποστηριχθούν ακόμη περισσότερο από ό,τι πριν, πρόσθεσε.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Η κινητή τηλεφωνία στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Νέοι κανόνες: Τι αλλάζει για τους οδηγούς στη Γερμανία;
- Ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις στη Γερμανία για να ζήσω;
- Η κηπουρική στη Γερμανία μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο
- ΚΟΚ: Παραβάσεις και πρόστιμα για οδήγηση στη Γερμανία
- Τα έγγραφα που δεν πρέπει ποτέ να πετάξετε στη Γερμανία
- Νοέμβριος 2022: 9 αλλαγές που έρχονται στη Γερμανία
- Ακριβότερες και φθηνότερες πόλεις για ενοικίαση δωματίου στη Γερμανία
- 10 αξέχαστες εκδηλώσεις στη Γερμανία αυτόν τον Νοέμβριο
- Παίρνουν την υπηκοότητα παιδιά που γεννιούνται στη Γερμανία;
- Πώς και πότε θα λειτουργήσει το νέο Deutschlandticket;
- Τι παροχές δικαιούστε αν έχετε παιδιά στη Γερμανία;
- Υπηκοότητα Γερμανία: Ισχύουσα νομοθεσία και μελλοντικές αλλαγές
- Πώς και πότε θα λάβω το επίδομα φυσικού αερίου στη Γερμανία;