Υποκίνηση μίσους: Σιωπηλή αυστηροποίηση νόμου στη Γερμανία
Μέχρι τρία έτη φυλάκισης για επιδοκιμασία, άρνηση ή ευτελισμό γενοκτονίας ή εγκλημάτων πολέμου: Ο συνασπισμός έχει αυστηροποιήσει την παράγραφο για την υποκίνηση του μίσους. Τώρα υπάρχει κριτική από νομικούς εμπειρογνώμονες. Γιατί;
Το “Ζ” – το σύμβολο των ρωσικών δυνάμεων – μπορεί επίσης να παρατηρηθεί στη Γερμανία. Ως αυτοκόλλητα σε αυτοκίνητα, σε μπλουζάκια ή σε διαδηλώσεις υπέρ του Πούτιν.
Στο Αμβούργο, ένας οδηγός έχει ήδη καταδικαστεί εξαιτίας ενός “Z” στο όχημά του. Παρόμοιες έρευνες διεξάγονται σε όλη τη Γερμανία.
Η κατηγορία είναι “έγκριση εγκληματικών πράξεων”. Σύντομα θα μπορούσε να προστεθεί και η κατηγορία της “υποκίνησης του μίσους”.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Μπούντεσταγκ ψήφισε μια αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα. Η τροπολογία ήρθε ως έκπληξη για πολλούς παρατηρητές και χωρίς συζήτηση στην ολομέλεια της Bundestag.
Επισυνάφθηκε σε έναν δυσδιάκριτο μεταρρυθμιστικό νόμο στο Ομοσπονδιακό Κεντρικό Μητρώο.
Κριτική από τους δικηγόρους στη Γερμανία
Η σιωπηλή αυστηροποίηση του νόμου χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση προκάλεσε την κριτική των δικηγόρων.
Ο δημοσιογράφος για νομικά θέματα Ronen Steinke χαρακτήρισε τη διαδικασία στην εφημερίδα “Süddeutsche Zeitung” ως “δημοκρατικά άδικη”. Αλλά και το περιεχόμενο της τροποποίησης του νόμου επικρίνεται.
Η νέα παράγραφος για την “υποκίνηση” προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια, εάν κάποιος “εγκρίνει, αρνείται ή υποβαθμίζει δημοσίως τη γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή τα εγκλήματα πολέμου”.
Η ώθηση για τη νέα ρύθμιση δεν προήλθε από τις διαδηλώσεις υπέρ του Πούτιν ή το δημοσίως προβαλλόμενο “Ζ”.
Ο νομοθέτης εφαρμόζει τις απαιτήσεις του δικαίου της ΕΕ. Τα κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης θέλουν να σταματήσουν τον ευτελισμό των σταλινικών εγκλημάτων κατά τη σοβιετική εποχή και είχαν λάβει απόφαση-πλαίσιο της ΕΕ για αυστηρότερους ποινικούς νόμους.
Τα γερμανικά δικαστήρια πρέπει να κρίνουν την ιστορία
Μέχρι τώρα, ήταν σαφές στη Γερμανία ότι η άρνηση του Ολοκαυτώματος ήταν ποινικό αδίκημα.
Στο μέλλον, αυτό μπορεί να ισχύσει και για την άρνηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα η γερμανική γενοκτονία των Herero και Nama μεταξύ 1904 και 1908 ή την γενοκτονία των Αρμενίων το 1915/1916 από τους Τούρκους.
Οι επικριτές επισημαίνουν ότι ο νέος κανονισμός, ωστόσο, δεν καλύπτει μόνο τα ιστορικά σαφή εγκλήματα του διεθνούς δικαίου.
Ειδικά στην περίπτωση των σύγχρονων συγκρούσεων, λένε, το ερώτημα είναι: τι γίνεται με την άρνηση ή τον ευτελισμό των εγκλημάτων πολέμου που δεν έχουν ακόμη καταδικαστεί από κανένα δικαστήριο;
Τα γερμανικά περιφερειακά δικαστήρια ενδέχεται να πρέπει να κρίνουν εγκλήματα πολέμου που λαμβάνουν χώρα στην άλλη άκρη του κόσμου.
Ωστόσο, για σοβαρά εγκλήματα βάσει του διεθνούς ποινικού δικαίου, τα διεθνή δικαστήρια και οι εξειδικευμένες ομάδες έρευνας θα ήταν τα καταλληλότερα.
Επιπλέον, ορισμένα ιστορικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι αμφιλεγόμενα.
Για παράδειγμα, η νομική ταξινόμηση των αμερικανικών ατομικών βομβών που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945.
Τι σημαίνει ο νέος κανονισμός;
Το κύριο σημείο της κριτικής είναι το εξής: Ο νομοθέτης τιμωρεί τώρα δηλώσεις που θα έπρεπε να συζητούνται καλύτερα δημόσια και όχι στα ποινικά δικαστήρια.
Και: το δίκαιο της ΕΕ θα επέτρεπε επίσης να τιμωρείται η έγκριση ή η άρνηση εγκλημάτων πολέμου μόνο εάν τα εγκλήματα πολέμου έχουν ήδη “οριστικά διαπιστωθεί” από δικαστήριο.
Από την άλλη πλευρά, η νέα ρύθμιση στον ποινικό κώδικα θέτει επίσης όρια για τα δικαστήρια και τους εισαγγελείς.
Η άρνηση των εγκλημάτων πολέμου τιμωρείται μόνο εάν η πράξη διαπράττεται με τρόπο “που ενδέχεται να υποκινήσει μίσος ή βία και να διαταράξει τη δημόσια ειρήνη”.
Επομένως, δεν είναι αναμενόμενο ότι τα δικαστήρια θα τιμωρούν σε μεγάλη κλίμακα κάθε προβληματική δήλωση για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ωστόσο, η άρνηση, η συγκατάθεση ή ο ευτελισμός των τρεχουσών υποθέσεων, όπως τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα της Ουκρανίας, μπορεί τώρα να καταλήξουν πιο γρήγορα στο δικαστήριο.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Η Γερμανία πληρώνει τους λογαριασμούς αερίου των πολιτών τον Δεκέμβριο
- Η κινητή τηλεφωνία στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Νέοι κανόνες: Τι αλλάζει για τους οδηγούς στη Γερμανία;
- Βαθμολογία Schufa στη Γερμανία: Πώς προκύπτει-επηρεάζεται;
- Halloween 22 στη Γερμανία: Πότε είναι και ποια είναι η σημασία;
- Ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις στη Γερμανία για να ζήσω;
- Η κηπουρική στη Γερμανία μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο
- Zu-Verschenken: Τι επιτρέπεται και τι όχι στη Γερμανία;
- Συμβάσεις εργασίας στη Γερμανία: Τι πρέπει να προσέξετε
- Όλα όσα αλλάζουν τον Νοέμβριο του 2022 στη Γερμανία
- ΚΟΚ: Παραβάσεις και πρόστιμα για οδήγηση στη Γερμανία