Γερμανία: Οικογενειακές επιχειρήσεις σχεδιάζουν περικοπές θέσεων
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ifo, η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την αγορά εργασίας. Κάθε τέταρτη οικογενειακή επιχείρηση που συμμετείχε στην έρευνα θέλει να μειώσει τις θέσεις εργασίας λόγω του υψηλού κόστους.
Η ενεργειακή κρίση γίνεται όλο και περισσότερο απειλή για την απασχόληση στη Γερμανία
Σε μια έρευνα που ανέθεσε το Ίδρυμα Οικογενειακών Επιχειρήσεων (Stiftung Familienunternehmen), το 25% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τις θέσεις εργασίας. Σε αντίστοιχη έρευνα τον Απρίλιο, το ποσοστό ήταν 14%.
Το 57% των επιχειρήσεων ετοιμάζεται επίσης να αναβάλει τις προγραμματισμένες επενδύσεις. Πρόκειται επίσης για περισσότερες επιχειρήσεις από ό,τι την άνοιξη, σύμφωνα με την αντιπροσωπευτική έρευνα του Ινστιτούτου Ifo σε 1060 επιχειρήσεις. Από αυτές, σχεδόν 900 ήταν οικογενειακές επιχειρήσεις.
“Τα αποτελέσματα αποτελούν σήμα κινδύνου”, δήλωσε ο Rainer Kirchdörfer, πρόεδρος του Ιδρύματος για τις οικογενειακές επιχειρήσεις και την πολιτική. Εδώ και αρκετό καιρό παρατηρείται μια υφέρπουσα μετεγκατάσταση της δημιουργίας βιομηχανικής αξίας.
“Αυτή η μοιραία εξέλιξη στη Γερμανία επιταχύνεται. Οι εταιρείες μειώνουν την παραγωγή στη Γερμανία ή μεταφέρουν την παραγωγή σε μέρη όπου το ενεργειακό κόστος, οι φόροι και τα γραφειοκρατικά βάρη είναι χαμηλότερα.”
Σύμφωνα με την έρευνα του Ifo, το 9% των εταιρειών σχεδιάζουν να μεταφέρουν τις παραγωγικές τους εγκαταστάσεις στο εξωτερικό. Πριν από έξι μήνες, μόνο το 6% σχεδίαζε να το πράξει.
Οι πολιτικοί προσπαθούν να περιορίσουν την αύξηση του ενεργειακού κόστους, κάτι που είναι το σωστό, δήλωσε ο Kirchdörfer. “Σύμφωνα με την ένωση, το ενεργειακό κόστος έχει πλέον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις.
Το 2022, το ενεργειακό κόστος θα αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 8,2% του συνολικού κύκλου εργασιών. Το 2021, ήταν μόνο 5,1%.
Μόνο 1 στις 3 εταιρείες στη Γερμανία διαθέτει σχέδιο έκτακτης ανάγκης
Η κρίση του φυσικού αερίου έχει κρατήσει τη Γερμανία σε αναμμένα κάρβουνα εδώ και μήνες.
Όμως οι εταιρείες προφανώς δεν έχουν αξιοποιήσει σχεδόν καθόλου τον χρόνο για να προετοιμαστούν συστηματικά για μια συμφόρηση, όπως έδειξε πρόσφατα μια άλλη έρευνα του Ινστιτούτου Ifo.
Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις μία στις τρεις γερμανικές εταιρείες διαθέτει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Ειδικά οι μικρότερες εταιρείες στερούνται σχεδιασμού: “Όσο μικρότερη είναι η εταιρεία, τόσο λιγότερο συχνά έχουν δρομολογηθεί μέτρα”, δήλωσε η ερευνήτρια Johanna Garnitz.
“Στις εταιρείες με περισσότερους από 500 υπαλλήλους, το 60% έχει λάβει τις κατάλληλες προφυλάξεις”.
Για τις εταιρείες με έως 50 υπαλλήλους, το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 15%.
Το πιο συχνά αναφερόμενο μέτρο για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ήταν η μείωση της θερμοκρασίας του κτιρίου, σύμφωνα με το ifo.
Επιπλέον, μειώνονται οι υπερωρίες και οι αργίες, αυξάνεται η εργασία στο γραφείο στο σπίτι και η εργασία με μειωμένο ωράριο.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τους φόρους στη Γερμανία;
- Πώς θα λειτουργεί το νέο εισιτήριο των 49 ευρώ της Γερμανίας;
- Γερμανία: Πώς να κλείσετε γρηγορότερα ραντεβού με εξειδικευμένο γιατρό
- Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου στο γιατρό στη Γερμανία;
- Γερμανικές εισφορές: Μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων;
- Οι 6 φάσεις ενός παγγερμανικού Blackout: Πότε γίνεται κρίσιμο;
- Οι συνταξιούχοι λαμβάνουν εφάπαξ πληρωμή 300 ευρώ
- Η Aldi Nord μειώνει τις ώρες λειτουργίας για εξοικονόμηση ενέργειας
- Η Γερμανία πληρώνει τους λογαριασμούς αερίου των πολιτών τον Δεκέμβριο
- Η κινητή τηλεφωνία στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Νέοι κανόνες: Τι αλλάζει για τους οδηγούς στη Γερμανία;
- Βαθμολογία Schufa στη Γερμανία: Πώς προκύπτει-επηρεάζεται;
- Halloween 22 στη Γερμανία: Πότε είναι και ποια είναι η σημασία;
- Ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις στη Γερμανία για να ζήσω;
- Η κηπουρική στη Γερμανία μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο