Γερμανία: Πώς τα σχολικά γεύματα θα γίνουν πιο υγιεινά;
Στο μέλλον, τα σχολεία θα πρέπει να σερβίρουν υγιεινά και βιώσιμα παραγόμενα τρόφιμα. Αυτός είναι ο στόχος ενός προγράμματος της ΕΕ στο οποίο συμμετέχει, μεταξύ άλλων, η πόλη της Νυρεμβέργης.
Τι πρέπει να αλλάξει στα σχολικά κυλικεία της Γερμανίας;
Ο δήμαρχος της Νυρεμβέργης Marcus König έδεσε μια κόκκινη ποδιά. Κατά την έναρξη του προγράμματος της ΕΕ “SchoolFood4Change”, στέκεται στην κουζίνα της Επαγγελματικής Σχολής 7 και κόβει φρέσκα μανιτάρια.
Λιγότερο κρέας, περισσότερα λαχανικά, περισσότερα βιολογικά στη Γερμανία
Έτσι θα πρέπει να μοιάζουν όλο και περισσότερο τα σχολικά γεύματα στη Γερμανία στο μέλλον. Πέντε σχολεία συμμετέχουν στο πρόγραμμα “SchoolFood4Change” που ξεκίνησε η ΕΕ.
Από τη Γερμανία, συμμετέχουν μόνο δύο πόλεις – εκτός από τη Νυρεμβέργη, η πόλη του Έσσεν.
Σε ολόκληρη την ΕΕ, περίπου 3.000 σχολεία σε δώδεκα χώρες με συνολικά περίπου 600.000 μαθητές συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Φράιμπουργκ: Τέλος το κρέας και τα ψάρια σε παιδικούς σταθμούς-σχολεία
Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της διατροφής στα σχολεία παντού. Περισσότερα λαχανικά, λιγότερο κρέας, περισσότερα τοπικά προϊόντα, περισσότερα βιολογικά τρόφιμα, έτσι συνοψίζει τις αρχές η Dorothee Everding. Είναι επικεφαλής του έργου στην πόλη της Νυρεμβέργης.
Κατά την προετοιμασία του προγράμματος, μίλησε πολύ με μάγειρες στα σχολικά κυλικεία και με εταιρείες τροφοδοσίας που παραδίδουν έτοιμο φαγητό.
Με κάποιους από τους προμηθευτές, βρήκε μια ανοιχτή πόρτα. Ήταν σε θέση να εφαρμόσουν τις προδιαγραφές αμέσως. Με άλλους, λέει η Everding, “χρειάζεται περισσότερη πειθώ”.
Οι τιμές θα πρέπει να παραμείνουν οι ίδιες στα κυλικεία της Γερμανίας
Το σχέδιο της ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει. Το Πανεπιστήμιο Γαστρονομικών Επιστημών στο Pollenzo της Ιταλίας έχει αναπτύξει ένα ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης για το προσωπικό της κουζίνας. Πολλοί από αυτούς πρέπει να συνηθίσουν τον νέο τρόπο μαγειρέματος.
“Επί του παρόντος ετοιμάζεται ένα ειδικό βιβλίο συνταγών για τις σχολικές κουζίνες”, λέει η Everding. Αλλά το φαγητό πρέπει επίσης να ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις των παιδιών.
Η υπεύθυνη του έργου υποθέτει ότι το μενού στα πέντε σχολεία του έργου στη Νυρεμβέργη θα αλλάξει σταδιακά τα επόμενα χρόνια. “Ίσως θα πρέπει πρώτα να προσφέρουμε μικρές δοκιμαστικές μερίδες στα κυλικεία, ώστε τα παιδιά να βιώσουν τη γεύση των νέων συνταγών. Αλλά η γεύση δεν είναι το παν.
Το φαγητό πρέπει επίσης να είναι φθηνό. Επί του παρόντος, ένα πιάτο μεσημεριανό γεύμα κοστίζει μεταξύ 3,50 και 4,50 ευρώ στα κυλικεία των δημοτικών σχολείων της Νυρεμβέργης. Οι τιμές αυξήθηκαν μόλις πρόσφατα λόγω της γενικής κατάστασης στην αγορά τροφίμων.
“Τα περιφερειακά και βιολογικά προϊόντα δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ακριβότερα. Χρησιμοποιούμε επίσης λιγότερο κρέας”, υπολογίζει η Everding. “Λόγω του έργου, οι τιμές των σχολικών γευμάτων στη Νυρεμβέργη δεν θα αυξηθούν”, λέει.
Οι αγρότες στη Γερμανία ως εταίροι του έργου
Το λιγότερο κρέας στα κυλικεία είναι πάντα θέμα διαμάχης στη Γερμανία. Για τον δήμαρχο της Νυρεμβέργης, όλα είναι μέσα στο μείγμα.
Το κρέας είναι εντάξει μια στο τόσο, λέει ο δήμαρχος König. Αλλά όχι κάθε μέρα. Ειδικά όταν τα λαχανικά φυτρώνουν ακριβώς μπροστά στην πόρτα σας στο Knoblauchsland, στο τρίγωνο της πόλης ανάμεσα στη Νυρεμβέργη, τη Φύρτη και το Έρλανγκεν.
Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες συνεχόμενες περιοχές καλλιέργειας λαχανικών του είδους της στη Γερμανία. Ως εταίροι του έργου, οι αγρότες εκεί παρέχουν ό,τι είναι ώριμο τη δεδομένη στιγμή.
Οι προετοιμασίες γι’ αυτό μόλις έχουν ξεκινήσει στη Νυρεμβέργη. “Ειδικά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είναι σημαντικό να εξοικειωθούν τα παιδιά με την προέλευση των τροφίμων”, λέει η Everding.
“Τα εποχικά και περιφερειακά συστατικά προστατεύουν το κλίμα”, προσθέτει η εκπρόσωπος των σχολείων της Νυρεμβέργης Cornelia Trinkl (CSU).
Οι μαθητές στη Γερμανία ως πρεσβευτές της διατροφής
“Οι μαθητές πρέπει να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τη θρεπτική αξία και την προέλευση των τροφίμων”, λέει η Trinkl.
Αλλά αυτό που είναι ακόμη πιο σημαντικό: “Πρέπει επίσης να μάθουν ότι τα υγιεινά τρόφιμα μπορούν να έχουν καλή γεύση και ότι δεν είναι πιο ακριβά από τα κανονικά σχολικά γεύματα.
Η Trinkl λέει ότι αυτό θα μπορούσε να κάνει τα παιδιά “πρεσβευτές” για υγιεινά και βιώσιμα παραγόμενα τρόφιμα στις οικογένειές τους.
Η υπεύθυνος του έργου Everding ελπίζει ότι “θα ακουστούν και τα παιδιά”. Τα επόμενα χρόνια, περισσότερα σχολεία της Νυρεμβέργης θα συμμετάσχουν στο έργο.
Σε τέσσερα χρόνια, 30 σχολεία της πόλης θα πρέπει να συμμετέχουν, προβλέπει η υπεύθυνη του προγράμματος.
Το “SchoolFood4Change” συνοδεύεται από εργαστήρια, διαλέξεις και πρακτικές εκδηλώσεις μαγειρικής για γονείς και παιδιά. Πολλά πράγματα πρόκειται να αναπτυχθούν μαζί με την άλλη γερμανική πόλη-πρόγραμμα, το Έσσεν.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τους φόρους στη Γερμανία;
- Πώς θα λειτουργεί το νέο εισιτήριο των 49 ευρώ της Γερμανίας;
- Γερμανία: Πώς να κλείσετε γρηγορότερα ραντεβού με εξειδικευμένο γιατρό
- Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου στο γιατρό στη Γερμανία;
- Γερμανικές εισφορές: Μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων;
- Οι 6 φάσεις ενός παγγερμανικού Blackout: Πότε γίνεται κρίσιμο;
- Οι συνταξιούχοι λαμβάνουν εφάπαξ πληρωμή 300 ευρώ
- Η Aldi Nord μειώνει τις ώρες λειτουργίας για εξοικονόμηση ενέργειας
- Η Γερμανία πληρώνει τους λογαριασμούς αερίου των πολιτών τον Δεκέμβριο
- Η κινητή τηλεφωνία στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Νέοι κανόνες: Τι αλλάζει για τους οδηγούς στη Γερμανία;
- Βαθμολογία Schufa στη Γερμανία: Πώς προκύπτει-επηρεάζεται;
- Halloween 22 στη Γερμανία: Πότε είναι και ποια είναι η σημασία;
- Ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις στη Γερμανία για να ζήσω;
- Η κηπουρική στη Γερμανία μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο
- Zu-Verschenken: Τι επιτρέπεται και τι όχι στη Γερμανία;