Πολλοί φοιτητές στη Γερμανία στο όριο της φτώχειας
Ένας στους τρεις φοιτητές στη Γερμανία ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι κρατικές επιδοτήσεις για την κάλυψη του αυξανόμενου κόστους των τροφίμων, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι αρκετές για όσους αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα.
Για τη Melissa, το να μαγειρεύει για τον εαυτό της είναι πλέον πολυτέλεια. Η 23χρονη φοιτήτρια ψυχολογίας προτιμά να περπατάει στην καφετέρια του πανεπιστημίου της στη Βόννη. “Εκεί μπορείς να φας μεσημεριανό γεύμα με 2 έως 3 ευρώ”.
Δεν είναι ότι η λιτή ζωή είναι κάτι καινούργιο για τη Melissa. Στα χρόνια των σπουδών της, ο εβδομαδιαίος προϋπολογισμός για ψώνια ήταν 25 ευρώ.
Αλλά οι αυξημένες τιμές καθιστούν πλέον κάτι τέτοιο αδύνατο. “Είμαι ήδη στα 35-40 ευρώ την εβδομάδα, αν πραγματικά αγοράζω τρόφιμα για να μαγειρέψω στο σπίτι”.
“Το καταλαβαίνεις πραγματικά στο πορτοφόλι σου στη Γερμανία”
Η φοιτήτρια λαμβάνει 750 ευρώ το μήνα σε ομοσπονδιακές φοιτητικές επιχορηγήσεις (BAföG) και οι γονείς της μεταβιβάζουν τα 219 ευρώ που λαμβάνουν ως επίδομα τέκνων.
Αλλά από αυτά τα σχεδόν 1.000 ευρώ, περίπου 400 ευρώ μόνο πηγαίνουν για το ενοίκιο του δωματίου της, 15 τετραγωνικών μέτρων, σε ένα κοινόχρηστο διαμέρισμα στη Βόννη.
“Το φαγητό είναι το πρώτο πράγμα στο οποίο κάνω οικονομία”, λέει στη DW.
Όταν τα δίδακτρα του πανεπιστημίου της οφείλονται στην αρχή του εξαμήνου, τα 300 ευρώ φεύγουν με μια κίνηση.
Ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση πλήττουν τους νέους στη Γερμανία
Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση για τη φτώχεια, σχεδόν ένας στους τρεις φοιτητές στη Γερμανία ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η κατάσταση θα μπορούσε να χειροτερέψει με τα τρέχοντα ποσοστά πληθωρισμού και την επικείμενη ενεργειακή κρίση, λέει ο Andreas Aust, κοινωνικός λειτουργός της Γερμανικής Ένωσης Κοινωνικής Πρόνοιας Parity.
“Οι γονείς θα δυσκολευτούν τώρα επίσης πολύ περισσότερο να χρηματοδοτήσουν τα παιδιά τους”, δήλωσε.
“Οι ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις για τους φοιτητές δεν είναι μόνο πολύ χαμηλές, αλλά πάνω απ’ όλα το πρόβλημα είναι ότι πολλοί πέφτουν έξω. Πολύ λίγοι φοιτητές λαμβάνουν αυτές τις παροχές”.
Στην πραγματικότητα, μόνο ένας στους εννέα από τους σχεδόν 3 εκατομμύρια φοιτητές στη Γερμανία λαμβάνει κρατική υποστήριξη.
Εξ ορισμού, η στήριξη αυτή θα έπρεπε να επιτρέπει σε όλους, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, να επιδιώκουν μια εκπαίδευση.
Το μέγιστο επίδομα εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας
Η γερμανική κυβέρνηση επέβαλε τώρα αύξηση 5,75% στη βασική στήριξη για τους φοιτητές από το χειμερινό εξάμηνο του 2022/23, καθώς και προσαρμογή του εισοδηματικού ορίου για τους γονείς.
Από τον Οκτώβριο του 2022, το μέγιστο επίδομα ανέρχεται σε 934 ευρώ μηνιαίως, υπό την προϋπόθεση ότι οι φοιτητές δεν ζουν στο ίδιο νοικοκυριό με τους γονείς τους.
Αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, λέει ο Aust, διότι ο τρέχων ρυθμός πληθωρισμού 10% “απλά καταπίνει” αυτή την αύξηση.
Η Rahel Schüssler της Ελεύθερης Ένωσης Φοιτητών, η οποία εκπροσωπεί σχεδόν το ένα τρίτο όλων όσων σπουδάζουν στη Γερμανία, πιστεύει επίσης ότι η αύξηση δεν είναι αρκετή. “Το ανώτατο ποσοστό του φοιτητικού επιδόματος εξακολουθεί να είναι κάτω από το όριο της φτώχειας στη Γερμανία”, λέει.
Στη Γερμανία, ένα άτομο θεωρείται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αν ζει με λιγότερα από 1.251 ευρώ το μήνα.
Οι ενεργειακές επιδοτήσεις μια σταγόνα στον ωκεανό
Λόγω του αυξημένου κόστους ζωής, δεν είναι πλέον ασυνήθιστο για τους φοιτητές να αναλαμβάνουν έως και δύο θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης για να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους.
“Στην πραγματικότητα εργάζεσαι μόνο για να μπορείς να σπουδάσεις. Λόγω της εργασίας, όμως, δεν έχεις πια τη δυνατότητα να σπουδάσεις”, λέει ο Schüssler.
Δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές για το πόσοι φοιτητές εγκατέλειψαν τις σπουδές τους τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά ο Schüssler έχει ακούσει από πολλούς φοιτητές ότι τα οικονομικά προβλήματα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.
“Οι φοιτητές αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους και λόγω της αύξησης των τιμών. Για να μην αναζητήσουν ίσως απλώς μια θέση εργασίας”.
Οι ειδικοί θεωρούν επίσης ότι το κατ’ αποκοπήν ενεργειακό επίδομα των 200 ευρώ -που θα καταβληθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως εφάπαξ επίδομα στους φοιτητές- δεν είναι παρά μια “συμβολική χειρονομία”.
Ο Aust επισημαίνει επίσης ότι εξακολουθεί να είναι “εντελώς ασαφές πώς τα χρήματα υποτίθεται ότι θα φτάσουν πραγματικά στους φοιτητές”.
Λιγότερες νέες εγγραφές στα Πανεπιστήμια στη Γερμανία
Ένας στους δύο φοιτητές λαμβάνει οικονομική στήριξη από τους γονείς του, σύμφωνα με μελέτη της Γερμανικής Εθνικής Ένωσης Φοιτητικών Υποθέσεων.
Για την Aust, είναι σαφές ότι η αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας θα έχει αντίκτυπο και στις εκπαιδευτικές ευκαιρίες στη Γερμανία μεσοπρόθεσμα.
“Όσοι έχουν έλλειψη χρημάτων θα το σκεφτούν δύο ή και τρεις φορές πριν στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές. Ή αν θα προτιμήσουν να επιλέξουν έναν πιο παραδοσιακό δρόμο και να κερδίσουν τα προς το ζην αντί να επενδύσουν περαιτέρω στην εκπαίδευση”, λέει.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών συνέχισε να μειώνεται το 2021.
Υπάρχουν δημογραφικοί λόγοι για την πτώση των νέων εγγραφών, αλλά οφείλεται εν μέρει και στην πανδημία COVID-19 – γιατί να σπουδάσετε όταν έτσι κι αλλιώς κάθεστε στο σπίτι;
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Εφάπαξ πληρωμή φυσικού αερίου – τι πρέπει να γνωρίζετε
- Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τους φόρους στη Γερμανία;
- Πώς θα λειτουργεί το νέο εισιτήριο των 49 ευρώ της Γερμανίας;
- Γερμανία: Πώς να κλείσετε γρηγορότερα ραντεβού με εξειδικευμένο γιατρό
- Τι πρέπει να κάνω εάν κολλήσω Covid στη Γερμανία;
- Παροχή εκπαίδευσης στη Γερμανία σε παιδιά με ανάγκη
- Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου στο γιατρό στη Γερμανία;
- Απίστευτο: Νάρκωναν παιδιά σε ίδρυμα στη Γερμανία!
- Γερμανικές εισφορές: Μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων;
- Οι 6 φάσεις ενός παγγερμανικού Blackout: Πότε γίνεται κρίσιμο;