Συζήτηση στη Bundestag για τη διπλή γερμανική υπηκοότητα
Στο πλαίσιο μιας μεγάλης αναθεώρησης της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας, η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού όρισε ημερομηνία για τη συζήτηση σχεδίου νόμου που θα επιτρέπει τη διπλή υπηκοότητα για τους κατοίκους.
Η Μπούντεσταγκ θα συζητήσει τη διπλή γερμανική υπηκοότητα
Μέχρι τώρα, η προοπτική της διπλής γερμανικής υπηκοότητας φαινόταν αδύνατη για πολλούς από τους μετανάστες που έρχονται στη Γερμανία.
Η Bundestag θα συζητήσει ένα νέο σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει τη διπλή γερμανική υπηκοότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι μετανάστες με υπηκοότητα εκτός ΕΕ θα μπορούν να πολιτογραφηθούν ως Γερμανοί πολίτες χωρίς να χρειάζεται να θυσιάσουν το άλλο καθεστώς υπηκοότητας τους.
Η πολιτική αυτή τέθηκε για πρώτη φορά επί τάπητος ως ακρογωνιαίος λίθος της συμφωνίας συνασπισμού πέρυσι.
Ο νέος νόμος θα ελαχιστοποιήσει επίσης τον χρόνο που πρέπει να περιμένουν οι μη Γερμανοί υπήκοοι πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία πολιτογράφησης.
Το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να μειωθεί από οκτώ σε πέντε χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου οι αιτούντες αποδεικνύουν ότι έχουν ενσωματωθεί στη γερμανική κοινωνία και μπορούν να πιστοποιήσουν τη γνώση της γερμανικής γλώσσας, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση πολιτογράφησης μετά από μόλις τρία χρόνια διαβίωσης και εργασίας στη Γερμανία.
“Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ, χτίζουν μια ζωή για τον εαυτό τους και αισθάνονται μια μόνιμη σύνδεση με τη Γερμανία θα πρέπει να μπορούν να πολιτογραφηθούν γρήγορα”, δήλωσε ο Stephan Thomae, μέλος του FDP στην επιτροπή εσωτερικών της Bundestag.
“Θέλουμε οι άνθρωποι που ζουν μαζί μας, που έχουν ενσωματωθεί καλά γλωσσικά, νομικά, οικονομικά και πολιτισμικά, που συμβάλλουν στην επιτυχία της κοινωνίας μας και εκπληρώνουν τις ευθύνες τους – να έχουν επίσης τα σχετικά δικαιώματα και να τους κάνουμε μια μόνιμη προσφορά ένταξης”.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία κατά την οποία ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ, αλλά είναι βέβαιο ότι οι επί μακρόν διαμένοντες που δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση πολιτογράφησης θα πρέπει να αναμένουν μια αναμονή, ενώ οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου θα διευθετηθούν πριν αυτό τεθεί σε ισχύ.
Μιλώντας ο πρόεδρος του οργάνου του SPD στην Επιτροπή Εσωτερικών της Bundestag, Sebastian Hartmann, δήλωσε: “Εάν το υπουργικό συμβούλιο λάβει την αναμενόμενη απόφασή του τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την κοινοβουλευτική διαδικασία το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2023”.
Δικαιώματα διαμονής έναντι δικαιωμάτων υπηκοότητα στη Γερμανία
Ενώ στα άτομα με προσωρινή διαμονή στη Γερμανία μπορεί να χορηγηθεί η ασφάλεια της μόνιμης διαμονής, το καθεστώς αυτό δεν συνοδεύεται από τα ίδια δικαιώματα και την ίδια ασφάλεια με την κατοχή της γερμανικής υπηκοότητας.
Τα τελευταία χρόνια, οι συνθήκες αυτές φαινόταν απίθανο να αλλάξουν, καθώς το CDU της Άνγκελα Μέρκελ ήταν σταθερά αντίθετο στην επικαιροποίηση των νόμων περί υπηκοότητας.
Μέχρι σήμερα, οι κάτοικοι της Γερμανίας μπορούσαν να ζητήσουν τη γερμανική υπηκοότητα με τρεις μεθόδους:
- (Einbürgerung) μετά από οκτώ χρόνια διαμονής στη Γερμανία,
- (Abstammungsprinzip) εάν είστε άμεσος απόγονος ενός Γερμανού,
- (Geburtsortsprinzip) εάν γεννηθήκατε εντός των γερμανικών συνόρων από μη Γερμανούς γονείς.
Οι περιορισμοί της τελευταίας μεθόδου, δηλαδή ότι τουλάχιστον ένας από τους γονείς σας πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος της Γερμανίας για τουλάχιστον οκτώ χρόνια και να διαθέτει τις απαραίτητες άδειες για να παραμείνει στη Γερμανία επ’ αόριστον, σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι με μεταναστευτικό υπόβαθρο στη Γερμανία, οι οποίοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη χώρα, δεν έχουν την υπηκοότητα.
Δεδομένου ότι μόνο όσοι διαθέτουν γερμανικό διαβατήριο έχουν δικαίωμα ψήφου στις γερμανικές εκλογές σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η θέσπιση νόμου περί διπλής υπηκοότητας θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις τάσεις ψήφου στη Γερμανία.
Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF, το 14% του γερμανικού πληθυσμού άνω των 18 ετών (9,7 εκατομμύρια άνθρωποι) δεν είχαν δικαίωμα ψήφου στις ομοσπονδιακές εκλογές της χώρας το περασμένο φθινόπωρο.
Σημείωση GRland: Για τους Έλληνες και Κύπριους (μέλη της ΕΕ) που ζούνε στη Γερμανία δικαιούνται να έχουν διπλή υπηκοότητα. Το άρθρο αναφέρετε μόνο σε άτομα που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρόλα αυτά για Έλληνες και Κύπριους όπως αναφέρεται στο άρθρο (και εφόσον εγκριθεί) ισχύει ότι μπορούν να υποβάλλουν νωρίτερα αίτηση για γερμανική υπηκοότητα.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Εφάπαξ πληρωμή φυσικού αερίου – τι πρέπει να γνωρίζετε
- Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τους φόρους στη Γερμανία;
- Πώς θα λειτουργεί το νέο εισιτήριο των 49 ευρώ της Γερμανίας;
- Γερμανία: Πώς να κλείσετε γρηγορότερα ραντεβού με εξειδικευμένο γιατρό
- Τι πρέπει να κάνω εάν κολλήσω Covid στη Γερμανία;
- Παροχή εκπαίδευσης στη Γερμανία σε παιδιά με ανάγκη
- Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου στο γιατρό στη Γερμανία;
- Απίστευτο: Νάρκωναν παιδιά σε ίδρυμα στη Γερμανία!
- Γερμανικές εισφορές: Μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων;
- Οι 6 φάσεις ενός παγγερμανικού Blackout: Πότε γίνεται κρίσιμο;