Οι 6 φάσεις ενός παγγερμανικού Blackout: Πότε γίνεται κρίσιμο;
Ανησυχία για τις διακοπές ρεύματος στη Γερμανία: Φέτος το χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης; Θα υπάρξει παγγερμανικό μπλακ άουτ; Και τι πραγματικά συμβαίνει όταν σημαντικά συστήματα κρίσιμων υποδομών αποτυγχάνουν; Στο GRland.info έχουμε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις σας.
Υπάρχει κίνδυνος εκτεταμένων διακοπών ρεύματος αυτό το χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης; Πόσο ασφαλής είναι η ηλεκτροδότηση στη Γερμανία; Και τι πραγματικά συμβαίνει σε περίπτωση διακοπής ρεύματος; Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν σήμερα πολλούς ανθρώπους.
Μια αντιπροσωπευτική έρευνα του Ινστιτούτου Civey έδειξε πρόσφατα ότι η πλειοψηφία (53%) των πολιτών ανησυχεί πολύ γι’ αυτό.
Μεταξύ των 18-29 ετών, το ποσοστό έφθανε το 60%, όπως αναφέρει η ειδησεογραφική πύλη “Watson”. Πόσο πιθανό είναι όμως το σενάριο της διακοπής ρεύματος στην πραγματικότητα και σε ποιο σημείο γίνεται πραγματικά κρίσιμο;
Η διακοπή ρεύματος μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για τις κρίσιμες υποδομές στη Γερμανία
Μια διακοπή ρεύματος, δηλαδή μια μακρά, εκτεταμένη διακοπή ρεύματος, δεν είναι προβληματική μόνο για το ίδιο το νοικοκυριό, αλλά μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες ιδίως για τις κρίσιμες υποδομές.
Οι κρίσιμες υποδομές (CRITIS) ορίζονται ως “οργανισμοί και εγκαταστάσεις με σημαντική σημασία για την κοινότητα”, “η αποτυχία ή η βλάβη των οποίων θα οδηγούσε σε διαρκείς εμπλοκές στον εφοδιασμό, σημαντικές διαταραχές ή στη δημόσια ασφάλεια ή άλλες δραματικές συνέπειες”. Αυτό αναφέρεται στην “Παγγερμανική στρατηγική για την προστασία των κρίσιμων υποδομών” του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών από το 2009.
Το τι μπορεί να συμβεί όταν σημαντικά συστήματα κρίσιμων υποδομών αποτυγχάνουν, φάνηκε το προπερασμένο Σαββατοκύριακο, όταν άγνωστοι έκοψαν τα καλώδια επικοινωνίας της Deutsche Bahn, με αποτέλεσμα να διακοπεί η σιδηροδρομική κυκλοφορία στη βόρεια Γερμανία για αρκετές ώρες.
Αλλά για τι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι αν όντως υπάρξει παγγερμανική διακοπή ρεύματος – και μάλιστα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;
Η Ένωση επαγγελματικών πυροσβεστικών υπηρεσιών στη Γερμανία (AGBF) ανέπτυξε ένα έγγραφο εργασίας για την υπόθεση αυτή το 2015.
Το παρόν έγγραφο περιγράφει επίσης τις επιπτώσεις ενός μπλακ-άουτ στις αρχές πολιτικής προστασίας. Επιπλέον, περιγράφονται έξι φάσεις μιας διακοπής ρεύματος και οι συνέπειές της.
Αυτές οι έξι φάσεις εμφανίζονται σε περίπτωση εκτεταμένου, παρατεταμένου μπλακ-άουτ.
Το έγγραφο των επαγγελματικών πυροσβεστικών δυνάμεων, εξακολουθεί να χρησιμεύει ως βάση για τις δημοτικές επιχειρήσεις σε περίπτωση κρίσης.
“Ο αντίκτυπος μιας διακοπής ρεύματος στις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών αρχίζει αμέσως και κλιμακώνεται γρήγορα”, αναφέρεται στο έγγραφος.
Για να καταδειχθεί η εκρηκτικότητα και η ταχύτητα των αστοχιών κρίσιμων υποδομών και οι συναφείς συνέπειες για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, τις υπηρεσίες διάσωσης ή τα μη αστυνομικά κέντρα ελέγχου, το έγγραφο δίνει παραδείγματα μέσα από έξι χρονικές φάσεις:
1. στο διάστημα από 0 έως 10 λεπτά:
Κατά τα πρώτα δέκα λεπτά, τα μηνύματα και τα ερωτήματα λαμβάνονται συνήθως από ιδιώτες και/ή ιδρύματα. Επισημαίνεται ότι επί του παρόντος υπάρχουν προβλήματα.
Επιπλέον, υπάρχουν οι πρώτοι περιορισμοί στις δημόσιες τηλεπικοινωνίες, καθώς το δίκτυο κινητής και σταθερής τηλεφωνίας είναι εν μέρει εκτός λειτουργίας.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι διακόπτεται η επικοινωνία με άλλες αρχές αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης (αστυνομία, πυροσβεστική κ.λπ.). Οι πρώτες κλήσεις για βοήθεια προέρχονται από κολλημένους ανελκυστήρες.
2. σε διάστημα από 10 έως 60 λεπτά:
Ως αποτέλεσμα λειτουργικών διαταραχών, ενεργοποιούνται τα πρώτα αυτόματα συστήματα συναγερμού πυρκαγιάς. Λόγω της εκκίνησης των γεννητριών έκτακτης ανάγκης, ενδέχεται να υπάρξουν αναφορές για πυρκαγιές.
Οι δημόσιες επικοινωνίες (δίκτυα κινητής τηλεφωνίας) καταρρέουν λόγω υπερβολικής ζήτησης. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αναβάλουν ιδιωτικά ραντεβού την ίδια στιγμή.
Υπάρχουν διαταραχές στις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες (ÖPNV) με ηλεκτρικά οχήματα.
Επιπλέον, επικρατεί χάος και στους δρόμους. Αυτό δικαιολογείται αφενός από το γεγονός ότι οι φωτεινοί σηματοδότες δεν λειτουργούν και αφετέρου από το γεγονός ότι ακόμη περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στα αυτοκίνητά τους εξαιτίας των σταματημένων δημόσιων συγκοινωνιών.
3. σε διάστημα μίας έως δύο ωρών:
Οι πρώτοι περιορισμοί εμφανίζονται στη φροντίδα των ασθενών στο σπίτι. Συσκευές με ηλεκτρική τροφοδοσία, όπως αναπνευστήρες, μηχανήματα οξυγόνου ή αιμοκάθαρσης, δεν λειτουργούν πλέον. Τα πρώτα “αιτήματα για βοήθεια” εμφανίζονται, λένε.
Ένα άλλο πρόβλημα εμφανίζεται κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης: Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, οι βλάβες των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού γίνονται αισθητές.
4. σε διάστημα δύο έως οκτώ ωρών:
Στην τέταρτη φάση, αυξάνονται σημαντικά οι κλήσεις για βοήθεια από ασθενείς που δεν φροντίζονται πλέον. Ο ασύρματος BOS, ο οποίος χρησιμοποιείται από τις αρχές ασφαλείας στη Γερμανία και την Αυστρία καθώς και από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, δεν λειτουργεί επειδή η μπαταρία των σταθμών βάσης εξαντλείται.
Οι δημόσιες τηλεπικοινωνίες αποτυγχάνουν πλήρως – η υποδομή για την κινητή και τη σταθερή τηλεφωνία καταρρέει.
Επιπλέον, η “αστοχία των συστατικών στοιχείων του δικτύου ύδρευσης” εμφανίζει τα πρώτα αποτελέσματα. Υπάρχουν αρχικά προβλήματα με τη κτηνοτροφία.
5. στο διάστημα μεταξύ οκτώ και 72 ωρών:
Τα συστήματα συναγερμού κινδύνου και τα συστήματα συναγερμού πυρκαγιάς αποτυγχάνουν. Δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στη βιομηχανική γεωργία και τα πρώτα αυτοκίνητα σταματούν επειδή δεν υπάρχουν πια καύσιμα στα πρατήρια καυσίμων.
Τα πρώτα σημεία συμφόρησης εμφανίζονται στην παροχή πόσιμου νερού και τροφίμων. Δεδομένου ότι το ηλεκτρικό ρεύμα έχει διακοπεί, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να ανάψουν φωτιά.
Ως αποτέλεσμα του ακατάλληλου χειρισμού, ξεσπούν πυρκαγιές. Σχεδόν αναπτύσσονται δυνάμεις των τοπικών φορέων διαχείρισης καταστροφών.
6. διακοπή ρεύματος για περίοδο 72 ωρών ή περισσότερο:
Υπάρχουν πλέον “μαζικές ελλείψεις σε όλα τα είδη καθημερινής ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών που έχουν λάβει προφυλάξεις”.
Πολλές δημόσιες υπηρεσίες είναι πλέον μη λειτουργικές. Κατά συνέπεια, οι κοινωνικές δομές αποσταθεροποιούνται. Ο τοπικός έλεγχος καταστροφών δεν διαθέτει πλέον πόρους- πρέπει να ζητήσει βοήθεια από άλλα κρατίδια ή ακόμα και από τη ΕΕ.
Τι γίνεται με την παροχή ρεύματος έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία;
Το σενάριο μιας παγγερμανικής διακοπής της ηλεκτροδότησης των επαγγελματικών πυροσβεστικών υπηρεσιών δεν περιγράφει τις επιπτώσεις στις αστυνομικές αρχές.
Οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι λεηλασίες θα “δεσμεύουν παράλληλα σημαντικά τους αστυνομικούς”, αναφέρει.
Επιπλέον, η AGBF καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας έκτακτης ανάγκης των αρχών αντιμετώπισης καταστροφών δεν θα επαρκούσαν καν για να καλύψουν “ακόμη και τις ανάγκες που θα ήταν απαραίτητες για την αποφυγή σοβαρών σωματικών βλαβών ή ζημιών σε περιουσιακά στοιχεία” σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Επίσης, στο έγγραφο έκτακτης ανάγκης των επαγγελματικών πυροσβεστικών υπηρεσιών δεν λαμβάνεται υπόψη η παροχή ρεύματος έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η γεφύρωση με ρεύμα έκτακτης ανάγκης επαρκεί μόνο για λίγες ημέρες σε περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία (59%).
Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας του Γερμανικού Νοσοκομειακού Ινστιτούτου (DKI), η οποία τέθηκε στη διάθεση της Deutsche Presse-Agentur την Τρίτη (18 Οκτωβρίου 2022).
Σύμφωνα με την έρευνα, το 21% των νοσοκομείων θα μπορούσε να αντέξει μόνο για λίγες ώρες σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Ωστόσο, κάθε νοσοκομείο θα είναι σε θέση να καλύψει το κενό στο μεταξύ.
Σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή ρεύματος διάρκειας αρκετών ημερών, μόνο το 14% των νοσοκομείων που συμμετείχαν στην έρευνα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κανονικά όσον αφορά τη φροντίδα των ασθενών, σύμφωνα με την έρευνα – περίπου το 40% των νοσοκομείων μόνο με σημαντικούς περιορισμούς ή μόνο με επείγουσα φροντίδα. Στο 7% των νοσοκομείων, η περίθαλψη θα έπρεπε ακόμη και να διακοπεί.
Πόσο πιθανό είναι ένα μπλακ άουτ στη Γερμανία;
Αλλά πόσο πιθανό είναι το όλο θέμα ούτως ή άλλως; Ο εμπειρογνώμονας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας Christian Rehtanz δεν αναμένει μεγάλη απειλή διακοπής ρεύματος αυτό το χειμώνα.
“Το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας υποστηρίζεται κατά την αιχμή από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου για να καλύψει την απαιτούμενη παραγωγή”, λέει ο καθηγητής ενεργειακών συστημάτων και ενεργειακών οικονομικών στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ.
Ο εμπειρογνώμονας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας Fabian Huneke από την εταιρεία συμβούλων Energy Brainpool δεν φοβάται επίσης ένα μπλακ άουτ, δηλαδή μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, στη Γερμανία αυτόν τον χειμώνα.
“Το πολύ-πολύ να υπάρξει το λεγόμενο brownout, κατά το οποίο οι διαχειριστές του δικτύου μεταφοράς θα πρέπει να αποσυνδέσουν μεμονωμένους μεγάλους καταναλωτές ή περιοχές από το δίκτυο για ώρες κάθε φορά”, λέει ο Huneke.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε πολύ κρύο καιρό, για παράδειγμα νωρίς το βράδυ, όταν η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών αυξάνεται απότομα.
Συμπέρασμα: Πρέπει να προετοιμαστούμε για το σενάριο διακοπής ρεύματος στη Γερμανία;
Εάν υπάρξουν τοπικές διακοπές ρεύματος, όπως μπορεί να συμβεί κατά καιρούς, δεν υπάρχει λόγος πανικού.
Κρίσιμη είναι η κατάσταση μόνο αν η παροχή ρεύματος διακοπεί σε παγγερμανικό επίπεδο για περισσότερες από λίγες ώρες.
Οι φάσεις που περιγράφονται παραπάνω προϋποθέτουν μια παγγερμανική διακοπή ρεύματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το 2020, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων ειδοποιήθηκε για ακριβώς 162.224 διακοπές ρεύματος σε 868 δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη Γερμανία, περίπου 2400 περισσότερες από ό,τι το 2019.
Όσον αφορά τους μεμονωμένους πελάτες, αυτό σήμαινε ότι δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα κατά μέσο όρο για 10,73 λεπτά, σημειωτέον για ολόκληρο το έτος.
Αυτός ήταν ο χαμηλότερος χρόνος διακοπής μέχρι σήμερα από την πρώτη έρευνα της αρχής το 2006. Η μέση τιμή για τα έτη 2010 έως 2020 είναι 14,05 λεπτά.
Κατά τη δημοσίευση των στοιχείων, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων έκανε λόγο για “σταθερά υψηλό επίπεδο” “αξιοπιστίας του εφοδιασμού”.
“Λόγω της τεράστιας σημασίας του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, θα γίνουν τα πάντα για να διατηρηθεί η λειτουργία του”, εξηγεί ο Christian Rehtanz.
Υποθέτει ότι, ακόμη και σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου, το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μάλλον οι βιομηχανικοί πελάτες δεν θα προμηθεύονται πλέον φυσικό αέριο.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Εφάπαξ πληρωμή φυσικού αερίου – τι πρέπει να γνωρίζετε
- Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τους φόρους στη Γερμανία;
- Πώς θα λειτουργεί το νέο εισιτήριο των 49 ευρώ της Γερμανίας;
- Γερμανία: Πώς να κλείσετε γρηγορότερα ραντεβού με εξειδικευμένο γιατρό
- Τι πρέπει να κάνω εάν κολλήσω Covid στη Γερμανία;
- Παροχή εκπαίδευσης στη Γερμανία σε παιδιά με ανάγκη
- Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου στο γιατρό στη Γερμανία;
- Απίστευτο: Νάρκωναν παιδιά σε ίδρυμα στη Γερμανία!
- Γερμανικές εισφορές: Μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων;