Γερμανικές εισφορές: Μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων;
Γερμανικές συνταξιοδοτικές εισφορές & πληθωρισμός: Θα πρέπει οι μετανάστες να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων;
Εν μέσω του τρέχοντος οικονομικού κλίματος, με τους αποταμιευτές να παρακολουθούν με αγωνία τη μείωση της αξίας των αποθεματικών τους, ίσως να σκέφτεστε τις γερμανικές συνταξιοδοτικές σας εισφορές.
Ο Christian Haas από την Fundsback εξηγεί τι συμβαίνει με τις εισφορές σας, πόση απόδοση της επένδυσης μπορούν να ελπίζουν οι εκπατρισμένοι και σε ποιες περιπτώσεις θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων.
Όλοι όσοι εργάζονται στη Γερμανία, μετανάστες ή ντόπιοι, καταβάλλουν κάθε μήνα μέρος του μισθού τους στο γερμανικό συνταξιοδοτικό σύστημα.
Αυτό συμβαίνει αυτόματα και με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύεται σε έναν μεγάλο κουμπαρά χρημάτων- οι ατομικές εισφορές μπορεί να φτάνουν έως και 660 ευρώ μηνιαίως.
Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μπορείτε να ζητήσετε από το γερμανικό κρατικό συνταξιοδοτικό σύστημα να σας επιστρέψει τις εισφορές σας (αφού φύγετε από τη Γερμανία), αντί να λάβετε σύνταξη όταν φτάσετε στην ηλικία συνταξιοδότησης.
Υπάρχουν επιχειρήματα που συνηγορούν τόσο υπέρ όσο και κατά της αίτησης επιστροφής, αλλά ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, αξίζει να εξετάσετε τις επιλογές σας.
Ποιος δικαιούται επιστροφή εισφορών για γερμανική σύνταξη;
Οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να είστε επιλέξιμοι για επιστροφή εξαρτάται από το:
- Υπηκοότητα
- Διάρκεια απασχόλησης στη Γερμανία
- Τρέχων τόπος κατοικίας
- Οι επιλογές σας υπαγορεύονται από την ιθαγένειά σας. Μόνο οι πολίτες τρίτων χωρών είναι επιλέξιμοι και εξαρτάται επίσης από το αν υπάρχει συμφωνία κοινωνικής ασφάλισης μεταξύ της Γερμανίας και της χώρας καταγωγής σας. Εάν η χώρα σας έχει συνάψει συμφωνία με τη Γερμανία, δικαιούστε επιστροφή μόνο εάν έχετε απασχοληθεί στη Γερμανία για λιγότερο από 60 μήνες.
Αυτές οι λεγόμενες “συμβαλλόμενες χώρες” είναι οι εξής:
- Αλβανία
- Αυστραλία
- Βραζιλία
- Καναδάς
- Ινδία
- Κορέα
- Μολδαβία
- Σκόπια
- Φιλιππίνες
- Ουρουγουάη
- ΗΠΑ
Εάν είστε πολίτης χώρας χωρίς συμφωνία με τη Γερμανία, ακόμη και αν εργαστήκατε στη Γερμανία για περισσότερους από 60 μήνες, μπορείτε να επιλέξετε αν θα λάβετε επιστροφή των εισφορών σας ή σύνταξη γήρατος όταν φτάσετε στην ηλικία συνταξιοδότησης.
Με λίγα λόγια, λοιπόν, οι πολίτες τρίτων χωρών από χώρες που έχουν συνάψει σύμβαση μπορούν να υποβάλουν αίτηση επιστροφής μόνο εάν έχουν εργαστεί στη Γερμανία για λιγότερο από 60 μήνες, ενώ όλοι οι υπόλοιποι πολίτες τρίτων χωρών έχουν τη δυνατότητα επιλογής.
Μειονεκτήματα της επιστροφής: Χάνετε τις εργοδοτικές εισφορές στη Γερμανία
Εάν είστε ελεύθεροι να επιλέξετε μεταξύ της επιστροφής και της σύνταξης γήρατος, τα μειονεκτήματα της επιστροφής είναι αρκετά προφανή: όχι μόνο έχετε πληρώσει στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά και ο εργοδότης σας έπρεπε να καλύψει τις εισφορές σας. Εάν αποφασίσετε να εξαργυρώσετε, οι εισφορές του εργοδότη σας δεν θα επιστραφούν.
Το ερώτημα λοιπόν είναι, αξίζει τον κόπο να περιμένετε και να αφήσετε τις εισφορές τόσο τις δικές σας όσο και του εργοδότη σας στο σύστημα για να έχετε μια αξιοπρεπή απόδοση αργότερα;
Σε μια εκτεταμένη μελέτη, το ίδρυμα Hans Böckler Foundation, το οποίο συνδέεται με το συνδικάτο, εξέτασε πόση απόδοση θα μπορούσε να περιμένει ένας εργαζόμενος από το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Παίρνοντας το παράδειγμα κάποιου που κατέβαλε στο γερμανικό σύστημα συνταξιοδοτικής ασφάλισης για ολόκληρο τον εργασιακό του βίο, υπολόγισαν μια ακαθάριστη απόδοση 3,59% στην καλύτερη περίπτωση – 3,04% αν λάβετε υπόψη ότι οι συντάξεις φορολογούνται και υπόκεινται σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
Παρόλο που αυτό θα ήταν μια αξιοπρεπής απόδοση, πρέπει να έχετε κατά νου ότι μια ομοσπονδιακή επιχορήγηση χρηματοδοτεί ένα μεγάλο μέρος του συνταξιοδοτικού προγράμματος και συνεπώς της απόδοσης.
Είναι προφανώς δύσκολο να πούμε αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλλει το ίδιο ποσοστό επιδότησης στο μέλλον, αλλά με το σημερινό ποσοστό η απόδοση της επένδυσης για κάποιον που συνεισφέρει στο συνταξιοδοτικό σύστημα καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου δεν είναι κακή.
Οι μετανάστες στη Γερμανία θα πρέπει να αναμένουν χαμηλότερο ποσοστό απόδοσης
Ωστόσο, το εξετάζουμε αυτό από την οπτική γωνία ενός μετανάστη στη Γερμανία – και, ως εκ τούτου, η μελέτη του Hans Böckler δεν λέει όλη την αλήθεια. Σε αυτή την περίπτωση, η απόδοση της επένδυσης θα είναι πιθανότατα χαμηλότερη.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκπατρισμένοι – όπως μπορείτε να φανταστείτε – δεν περνούν συνήθως ολόκληρο τον εργασιακό τους βίο στη Γερμανία και, μέχρι να φτάσουν στην ηλικία συνταξιοδότησης, μπορεί να έχουν πληρώσει στο συνταξιοδοτικό σύστημα μόνο για λίγα χρόνια ή ακόμη και για λίγους μήνες.
Αυτό σημαίνει ότι θα λάβουν πολύ χαμηλότερη απόδοση της επένδυσης από ό,τι ο “μέσος άνθρωπος” που εξετάζει η μελέτη.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πρέπει να έχετε καταβάλει στο σύστημα τουλάχιστον πέντε χρόνια για να δικαιούστε γερμανική σύνταξη.
Όποιος έχει πληρώσει για μικρότερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να επιδιώξει την επιστροφή χρημάτων ή να κινδυνεύσει να χάσει εντελώς τις συνταξιοδοτικές του εισφορές.
Λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό και το μέλλον του ευρώ
Ένας άλλος παράγοντας που αξίζει να εξεταστεί είναι η απειλή για τις αποδόσεις που προκαλούν οι τρέχουσες οικονομικές αλλαγές στη Γερμανία: ο πληθωρισμός.
Τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό πληθωρισμού στη Γερμανία ήταν 10% και η Bundesbank δεν αναμένει ότι θα μειωθεί σύντομα. Η τελευταία φορά που μετρήθηκε τόσο υψηλό ποσοστό πληθωρισμού στη Γερμανία ήταν πριν από 70 χρόνια.
Εάν η αξία του ευρώ μειωθεί σε τέτοιο βαθμό, ίσως να μην είναι η πιο σοφή κίνηση να κρύψετε τις συνταξιοδοτικές σας αποταμιεύσεις σε ευρώ, ιδίως εάν μπορεί να συνταξιοδοτηθείτε εκτός της ΕΕ και επομένως θα πρέπει να συνυπολογίσετε τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Ανάλογα με το πού λαμβάνετε τη γερμανική σύνταξή σας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι προηγούμενες εισφορές σας αξίζουν λιγότερο από ό,τι πριν.
Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα τερματιστούν τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού στη Γερμανία και την ΕΕ
Ωστόσο, ένα πράγμα είναι βέβαιο: οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας είναι απίθανο να προσφέρουν κάποια ανακούφιση στο ορατό μέλλον.
Για παράδειγμα, η γερμανική Bundesbank προβλέπει ήδη περαιτέρω αυξήσεις των τιμών, κατά το επόμενο έτος.
Το πόσο θα αξίζει το ευρώ (και συνεπώς τα χρήματα που καταβάλλονται στην ασφάλιση των εργαζομένων στη Γερμανία) στο μέλλον είναι αδύνατο να προβλεφθεί.
Ιδιαίτερα για τους μετανάστες που δεν σκοπεύουν να μείνουν μακροπρόθεσμα στη Γερμανία, αξίζει να εξετάσετε το ενδεχόμενο επιστροφής των συνταξιοδοτικών σας εισφορών.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Εφάπαξ πληρωμή φυσικού αερίου – τι πρέπει να γνωρίζετε
- Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τους φόρους στη Γερμανία;
- Πώς θα λειτουργεί το νέο εισιτήριο των 49 ευρώ της Γερμανίας;
- Γερμανία: Πώς να κλείσετε γρηγορότερα ραντεβού με εξειδικευμένο γιατρό
- Τι πρέπει να κάνω εάν κολλήσω Covid στη Γερμανία;
- Οι σκαντζόχοιροι στη Γερμανία χρειάζονται τη βοήθειά σας
- Covid-Mask: Ποια γερμανικά κρατίδια σχεδιάζουν επαναφορά;
- Γερμανία: Πώς μοιάζει η φτώχεια σε μια πλούσια χώρα;
- Πώς οι γερμανικές πόλεις προετοιμάζονται για blackouts;
- Γερμανία: Πώς ο Υπ.Υγείας θέλει να νομιμοποιήσει την κάνναβη;
- Παροχή εκπαίδευσης στη Γερμανία σε παιδιά με ανάγκη
- Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου στο γιατρό στη Γερμανία;
- Απίστευτο: Νάρκωναν παιδιά σε ίδρυμα στη Γερμανία!