Η γερμανική αγωνία αυξάνεται εν μέσω κρίσης κόστους ζωής
Η έλλειψη οικονομικά προσιτής κατοικίας και η στασιμότητα της οικονομίας κυριάρχησαν στη φετινή ολοκληρωμένη μελέτη για το τι ανησυχεί περισσότερο τους Γερμανούς. Ο αυταρχισμός και ο πόλεμος βάρυναν επίσης πολύ στο μυαλό των ανθρώπων.
Πριν από ένα χρόνο, οι Γερμανοί ανησυχούσαν περισσότερο για την εν εξελίξει πανδημία COVID-19 – όχι για την προοπτική να αρρωστήσουν, αλλά μάλλον για τις επιπτώσεις που θα είχε στο πορτοφόλι τους.
Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια μελέτη σχετικά με το τι φοβούνται περισσότερο οι Γερμανοί, οι οκτώ μήνες πολέμου στην Ευρώπη και ο πληθωρισμός έχουν πλέον στείλει τις χρηματικές ανησυχίες σε υπερδιέγερση.
“Η Γερμανία βιώνει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων σχεδόν 50 ετών. Περίπου το ήμισυ αυτού οφείλεται στην απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων”, αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
“Κατά συνέπεια, οι φόβοι για έκρηξη του κόστους ζωής είναι αντίστοιχα υψηλοί”.
Πράγματι, το 67% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην αύξηση του κόστους αντιπροσωπεύει μια τεράστια αύξηση 17 μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι οικονομικοί φόβοι “εκτοξεύονται” στα ύψη
Η μελέτη που διεξάγεται κάθε χρόνο από τον ασφαλιστικό κολοσσό R+V Versicherung, ερωτά περίπου 2.400 άτομα σε όλη τη χώρα σχετικά με το τι τους βαραίνει περισσότερο στο μυαλό.
Ενώ τα προηγούμενα χρόνια, οι υπεύθυνοι της μελέτης σημείωναν ότι “οι Γερμανοί δεν είναι από τη φύση τους ανησυχούντες” και απλώς αντιδρούν στις οξείες προκλήσεις γύρω τους, η φετινή μελέτη παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα.
Το 2022, “ο γενικός δείκτης άγχους… αυξήθηκε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες και, στο 42%, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Grischa Brower-Rabinowitsch.
“Αυτή η ανήσυχη ματιά στο υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού κάποιου προκαλεί την εκτόξευση των οικονομικών φόβων στα ύψη. Συνολικά, οι άνθρωποι ανησυχούν σημαντικά περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο”.
Η κρίση προσιτής στέγασης διαφαίνεται
Πράγματι, σε μια χώρα όπου το χρέος αποτελεί εδώ και καιρό ταμπού, η μελέτη αποκάλυψε ότι το 2022 οι οικονομικοί φόβοι έχουν φτάσει σε νέα ύψη – με διαφορετικές οικονομικές ανησυχίες να καταλαμβάνουν τις πέντε πρώτες θέσεις.
Ο συγγραφέας της μελέτης Μάνφρεντ Σμιντ, ομότιμος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, δήλωσε στην DW ότι σε μια χώρα όπου “ο πληθωρισμός θεωρείται κοινωνική ασθένεια”, δεν είναι περίεργο που οι ανησυχίες για τα χρήματα έχουν ξεπεράσει τους φόβους για το κλίμα ή την πανδημία.
Αυτό περιλαμβάνει και την ανησυχία για την εύρεση οικονομικά προσιτής στέγης, κάτι που δεν έχει εμφανιστεί ποτέ ξανά στην 36χρονη ιστορία της μελέτης, και ανέβηκε κατευθείαν στη δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία στο μυαλό των Γερμανών, επηρεάζοντας περισσότερους από τους μισούς ερωτηθέντες.
Ενώ άλλες χώρες αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες με την αύξηση των ενοικίων και τους μεγάλους επενδυτές που μαζεύουν σπίτια που προηγουμένως θα πωλούνταν σε μονογονεϊκές οικογένειες, οι Γερμανοί ένιωθαν σχετικά ανεπηρέαστοι από αυτά τα ζητήματα μέχρι πρόσφατα.
Αν και η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς παρουσίασε ένα σχέδιο για την κατασκευή 400.000 νέων προσιτών κατοικιών ετησίως, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού θα καταστήσουν δύσκολο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, ή Destatis, ο αριθμός των νέων διαθέσιμων διαμερισμάτων έχει πέσει από τη δεκαετία του 1990 και έχει παραμείνει στάσιμος μετά από μια σύντομη άνοδο στις αρχές της δεκαετίας του 2010.
Ταυτόχρονα, τα ενοίκια έχουν αυξηθεί δραστικά, ενώ οι μισθοί όχι, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, όπου τα ενοίκια είναι περίπου 21% υψηλότερα από τον παγγερμανικό μέσο όρο.
Ο Schmidt εξήγησε ότι, πέραν του αυξανόμενου κόστους των ακινήτων, υπάρχει “πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για στέγαση για μικρότερα νοικοκυριά”, δηλαδή για νοικοκυριά που αποτελούνται από λιγότερα άτομα, από ό,τι στο παρελθόν. “Η ζήτηση γι’ αυτό ξεπερνά κατά πολύ τα διαθέσιμα”.
Το κοινό είναι επιφυλακτικό απέναντι στον πόλεμο, την κλιματική αλλαγή
Εκτός από την αύξηση του πληθωρισμού, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε επίσης την προοπτική του πολέμου στο προσκήνιο του μυαλού των ανθρώπων.
Σε μια χώρα όπου οι αμυντικές δαπάνες είναι εδώ και καιρό βαθιά “αντιδημοφιλείς”, η ιδέα της εισόδου σε πόλεμο έχει γίνει τώρα ακόμη πιο αποτρόπαια για τους Γερμανούς.
Σε αυτό το πνεύμα, η άνοδος του αυταρχισμού παγκοσμίως -κάτι που δεν είχε αναφερθεί ποτέ πριν στη μελέτη- ανέβηκε στην πρώτη δεκάδα των ανησυχιών και η ανησυχία ότι η Γερμανία θα μπορούσε να συρθεί σε έναν πόλεμο αυξήθηκε κατά 26 μονάδες και κατέλαβε την ενδέκατη θέση.
Μια άλλη σημαντική ανησυχία ήταν η κλιματική αλλαγή. Παρόλο που η Γερμανία δεν αντιμετώπισε φέτος φυσικές καταστροφές της ίδιας κλίμακας με τις καταστροφικές πλημμύρες στα δυτικά της χώρας τον Ιούλιο του 2021, οι καλοκαιρινές ξηρασίες και οι καύσωνες, καθώς και οι καταστροφές αλλού στον κόσμο, σε συνδυασμό με την αντιληπτή αδράνεια της κυβέρνησης, εξασφάλισαν ότι η κλιματική καταστροφή δεν ήταν μακριά από το μυαλό των ανθρώπων.
Περίπου το 46% των ερωτηθέντων δήλωσαν στην R+V ότι ανησυχούν για το κλίμα το 2022, σε σύγκριση με το 40% το 2021.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Εφάπαξ πληρωμή φυσικού αερίου – τι πρέπει να γνωρίζετε
- Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τους φόρους στη Γερμανία;
- Πώς θα λειτουργεί το νέο εισιτήριο των 49 ευρώ της Γερμανίας;
- Γερμανία: Πώς να κλείσετε γρηγορότερα ραντεβού με εξειδικευμένο γιατρό
- Τι πρέπει να κάνω εάν κολλήσω Covid στη Γερμανία;
- Οι σκαντζόχοιροι στη Γερμανία χρειάζονται τη βοήθειά σας
- Covid-Mask: Ποια γερμανικά κρατίδια σχεδιάζουν επαναφορά;
- Γερμανία: Πώς μοιάζει η φτώχεια σε μια πλούσια χώρα;
- Πώς οι γερμανικές πόλεις προετοιμάζονται για blackouts;
- Γερμανία: Πώς ο Υπ.Υγείας θέλει να νομιμοποιήσει την κάνναβη;
- Παροχή εκπαίδευσης στη Γερμανία σε παιδιά με ανάγκη
- Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου στο γιατρό στη Γερμανία;
- Απίστευτο: Νάρκωναν παιδιά σε ίδρυμα στη Γερμανία!