Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την κρίση στη Γερμανία
Οι απάτες συχνά λειτουργούν σε θέματα όπου οι άνθρωποι είναι ευάλωτοι: Για παράδειγμα, η αγάπη για τα εγγόνια τους. Επί του παρόντος, οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται το φόβο πολλών ανθρώπων για την ενεργειακή κρίση.
Οι τιμές για τη θέρμανση και την ηλεκτρική ενέργεια είναι από τα κεντρικά θέματα της δημόσιας συζήτησης εδώ και μήνες, όπως και ο φόβος για ενεργειακή έλλειψη.
Πολλοί άνθρωποι είναι ανήσυχοι, φοβούμενοι το κρύο, τις διακοπές ρεύματος ή τους υψηλούς λογαριασμούς.
Εδώ και αρκετό καιρό, αυτή η ανασφάλεια έχει προσελκύσει την προσοχή των εγκληματιών που προσπαθούν να επωφεληθούν από τους φόβους και τις ανησυχίες.
Η Κρατική Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών της Βαυαρίας (Bayerisches Landeskriminalamt) αναφέρει, απαντώντας σε ερώτηση του BR, ότι δύο συγκεκριμένες απάτες εμφανίζονται συχνά στις βάσεις δεδομένων της.
Νέες συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία μέσω τηλεφώνου
Από τη μία πλευρά, υπάρχει η απάτη “τηλεφωνικές κλήσεις με υποσχέσεις για ευνοϊκές συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας”, η οποία εμφανίζεται στη βάση δεδομένων της αστυνομίας σε υψηλό αριθμό.
Υποτιθέμενοι υπάλληλοι εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας τηλεφωνούν σε πολίτες, υπόσχονται φθηνό ρεύμα και προσφέρουν νέες συμβάσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με το LKA, δεν είναι σαφές σε κάθε περίπτωση αν πρόκειται πράγματι για απάτη. Μέχρι στιγμής, δεν έχει προκληθεί καμία ζημία από αυτή την απάτη.
Ωστόσο, οι απατεώνες προφανώς ζητούν αριθμούς μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και συνδέσεις IBAN των ατόμων που καλούν. Αυτό θα μπορούσε τουλάχιστον να είναι μια ένδειξη ότι ο στόχος εδώ είναι η ανάκτηση προσωπικών δεδομένων και όχι η άμεση αρπαγή χρημάτων.
Φτηνό ξύλο σε ψεύτικα καταστήματα στη Γερμανία
Αυτό διαφέρει από τη δεύτερη και πολύ συχνότερη απάτη, την οποία αναφέρει το βαυαρικό LKA σε σχέση με την ενεργειακή κρίση.
Πρόκειται για τα λεγόμενα ψεύτικα καταστήματα στο διαδίκτυο που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν καυσόξυλα.
Ως επί το πλείστον, τα προϊόντα καυσόξυλων προσφέρονται φθηνά σε αυτά τα υποτιθέμενα ηλεκτρονικά καταστήματα.
Μόλις ο πελάτης μεταφέρει τα χρήματα -συχνά εμπλέκονται γαλλικοί αριθμοί λογαριασμών, σύμφωνα με το LKA- δεν παραλαμβάνει τα εμπορεύματα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προβλήματα παράδοσης είναι προσχηματικά και είναι επίσης πιθανό να αποστέλλονται κατώτερα προϊόντα. Τα χρήματα, συνήθως μεσαίου τριψήφιου ποσού, συχνά χάνονται.
Άλλα ψεύτικα προϊόντα που προσφέρονται επίσης
Σύμφωνα με έρευνα του BR, το βαυαρικό LKA δεν γνωρίζει άλλα φαινόμενα απάτης εκτός από “ψεύτικα καταστήματα για καυσόξυλα” και “τηλεφωνήματα με υποσχέσεις για φθηνά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας” με αναφορά στην ενεργειακή κρίση.
Υπάρχουν ακόμη μεμονωμένες αναφορές στο διαδίκτυο για υποτιθέμενες θαυματουργές θερμάστρες που υποτίθεται ότι παρέχουν πολλή θερμότητα με λίγα χρήματα. Σύμφωνα με τον “Südkurier” της Κωνσταντίας, όσοι παραγγέλνουν είτε δεν λαμβάνουν τίποτα είτε μη λειτουργικά αγαθά.
Η εφημερίδα “Nordkurier” από το Neubrandenburg αναφέρει μια περίπτωση κατά την οποία σε έναν άνδρα πουλήθηκε στο διαδίκτυο μια γεννήτρια έκτακτης ανάγκης, η οποία δεν έφτασε ποτέ στο σπίτι του. Η αυστριακή εφημερίδα “Heute” γράφει επίσης για υπερτιμημένα “πακέτα blackout” που περιέχουν, για παράδειγμα, υπερτιμημένα τρόφιμα.
Κυκλοφορούν επίσης τα λεγόμενα ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” με αναφορά στην κατ’ αποκοπήν χρέωση ενέργειας.
Εδώ, ο παραλήπτης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πρέπει να εισάγει προσωπικά δεδομένα για να λάβει την κατ’ αποκοπήν χρέωση.
Εάν κάνει κλικ στο σύνδεσμο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εισάγει δεδομένα όπως ονόματα και αριθμούς λογαριασμών, οι απατεώνες θα μπορούσαν να κλέψουν την ταυτότητα του θύματος και να τη χρησιμοποιήσουν για να κάνουν αγορές.
Πίσω από τη σύνδεση, ωστόσο, μπορεί επίσης να υπάρχει κακόβουλο λογισμικό που κλειδώνει τον υπολογιστή σας ή σας κατασκοπεύει.
Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας
“Να είστε πάντα καχύποπτοι και να μην αφήνετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από δελεαστικές προσφορές, είτε σε σχέση με την ενεργειακή κρίση είτε όταν αγοράζετε ρούχα, αυτοκίνητα, διαμερίσματα κ.λπ.”.
Ο κανόνας εδώ είναι ότι αν μια προσφορά ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, συχνά δεν είναι.
Επειδή: Το δόλιο πράγμα για την απάτη με τα ψεύτικα καταστήματα, η οποία δεν χρησιμοποιείται μόνο με καυσόξυλα, αλλά με πολλά περιζήτητα προϊόντα, όπως κονσόλες παιχνιδιών, ρούχα ή ποδήλατα:.
Οι σημερινοί απατεώνες είναι συχνά πολύ καλοί στη δημιουργία αξιόπιστων καταστημάτων με εικόνες προϊόντων, ψεύτικες σφραγίδες έγκρισης και γενικούς όρους και προϋποθέσεις.
Επομένως, δεν μπορείτε να βασίζεστε μόνο στον παλιό κανόνα για τα μηνύματα spam, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να δίνετε προσοχή και στα νομικά ορθογραφικά και γραμματικά λάθη – αν και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, φυσικά.
Επιπλέον, σύμφωνα με το LKA, μπορείτε να αναζητήσετε στο Google το όνομα ενός καταστήματος για να δείτε αν υπάρχουν αρνητικές αναφορές σχετικά με αυτό- το “Fakeshopfinder” του κέντρου συμβουλών καταναλωτών μπορεί επίσης να σας βοηθήσει εδώ.
Εάν έχετε αμφιβολίες, θα πρέπει πάντα να απέχετε από τη σύναψη συμβάσεων ή την πραγματοποίηση αγορών.
Αυτό ισχύει επίσης για την αποκάλυψη δεδομένων όπως τα στοιχεία λογαριασμού ή οι κωδικοί πρόσβασης, τα οποία δεν πρέπει ποτέ να συμφωνείτε τηλεφωνικά ή διαδικτυακά – ιδίως αν σας ζητούνται ανοιχτά.
Οι τράπεζες ή οι δημόσιες αρχές δεν θα ζητούσαν ποτέ αυτές τις πληροφορίες μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να κάνετε κλικ μόνο σε συνδέσμους στο διαδίκτυο των οποίων τους αποστολείς εμπιστεύεστε – και να είστε όσο το δυνατόν πιο επιφυλακτικοί και εδώ.
Τι πρέπει να κάνετε αν γίνετε θύμα;
Εάν εξακολουθείτε να πέφτετε θύμα απάτης, η αστυνομία σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με την τράπεζά σας και να ρωτήσετε εάν η πληρωμή μπορεί να αναστραφεί.
Επιπλέον, θα πρέπει να αποθηκεύσετε τα αποδεικτικά στοιχεία, όπως μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους απατεώνες, συμβόλαια αγοράς ή στιγμιότυπα οθόνης του ιστότοπου, αν είναι δυνατόν, και να υποβάλετε καταγγελία στην αστυνομία.
Όποιος έχει πέσει θύμα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” θα πρέπει να αλλάξει τους κωδικούς πρόσβασης, αν είναι δυνατόν, αν τους έχει δώσει, και να παρακολουθεί τον τραπεζικό του λογαριασμό – και αν υπάρχει αμφιβολία, να ενημερώσει την τράπεζα και την αστυνομία για μια δόλια συναλλαγή.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 9 αλλαγές που φέρνει ο Οκτώβριος στους πολίτες στη Γερμανία
- 10 σημαντικές εκδηλώσεις στη Γερμανία τον Οκτώβριο!
- Η Γερμανία ψηφίστηκε ως η δεύτερη καλύτερη χώρα στον κόσμο
- Γερμανία: Εφάπαξ πληρωμή φυσικού αερίου – τι πρέπει να γνωρίζετε
- Γιατί οι γυναίκες στη Γερμανία λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις;
- Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τους φόρους στη Γερμανία;
- Φθινοπωρινό κύμα Covid: Γιατροί στη Γερμανία ζητούν μέτρα
- Που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τιμές στη Γερμανία;
- Πώς θα λειτουργεί το νέο εισιτήριο των 49 ευρώ της Γερμανίας;