Η φούσκα κατοικιών στη Φρανκφούρτη και το Μόναχο
Η Φρανκφούρτη και το Μόναχο συγκαταλέγονται μεταξύ των πόλεων με τον υψηλότερο κίνδυνο για μια φούσκα κατοικιών παγκοσμίως, όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.
Σύμφωνα με τον “Παγκόσμιο Δείκτη Φούσκας Ακινήτων” της UBS, η Φρανκφούρτη είναι δεύτερη μετά το Τορόντο όσον αφορά τον κίνδυνο να υποστεί σημαντική πτώση των τιμών των ακινήτων. Στο Μόναχο, επίσης -μια από τις ακριβότερες πόλεις της Γερμανίας– η αγορά ακινήτων θα μπορούσε να υπερθερμανθεί δραματικά.
Σε έναν κατάλογο 25 παγκόσμιων πόλεων που αντιμετωπίζουν την λεγόμενη φούσκα ακινήτων, η Φρανκφούρτη κατέλαβε τη δεύτερη θέση με τιμή 2,21 και το Μόναχο την τέταρτη θέση με τιμή 1,80. Τιμές άνω του 1,50 αντιπροσωπεύουν κίνδυνο στεγαστικής φούσκας, αποκάλυψε η ελβετική τράπεζα.
Στις πόλεις που αναλύθηκαν, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 10% μεταξύ των μέσων του 2021 και των μέσων του 2022.
Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ρυθμός αύξησης δεν συμβαδίζει με την τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο συνδυασμός της αστικοποίησης – οι άνθρωποι μετακινούνται όλο και περισσότερο στις πόλεις – και το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης διευκόλυναν τους ανθρώπους να αγοράζουν σπίτια.
Τα χαμηλά επιτόκια σήμαιναν ότι οι τιμές των κατοικιών αποσυνδέθηκαν σταθερά από τα τοπικά εισοδήματα και τα ενοίκια την τελευταία δεκαετία, δήλωσε η UBS.
“Οι πόλεις με τον υψηλότερο κίνδυνο φούσκας έχουν δει αυξήσεις τιμών προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό κατά μέσο όρο 60 τοις εκατό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ τα πραγματικά εισοδήματα και τα ενοίκια έχουν αυξηθεί μόνο κατά περίπου 12 τοις εκατό”, εξήγησαν οι ερευνητές.
Όμως οι αυξήσεις των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και η αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα θα μπορούσαν σύντομα να οδηγήσουν σε αντιστροφή αυτής της τάσης.
“Οι ανισορροπίες στις παγκόσμιες μητροπολιτικές αγορές κατοικιών είναι ιδιαίτερα αυξημένες και οι τιμές δεν συγχρονίζονται με την αύξηση των επιτοκίων”, αναφέρει η έκθεση.
Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στις περισσότερες από τις πόλεις που αναλύθηκαν από τα μέσα του 2021, μειώνοντας τον όγκο του ζωτικού χώρου που μπορούν δυνητικά να αντέξουν οικονομικά οι αγοραστές.
Στο Μόναχο, η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα σοβαρή: ένας ειδικευμένος εργαζόμενος στον τομέα των υπηρεσιών μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα υπνοδωμάτιο λιγότερο από ό,τι μπορούσε πριν από την πανδημία.
Παρ’ όλα αυτά, η Φρανκφούρτη και το Μόναχο εξακολουθούν να παραμένουν πιο προσιτές για αυτόν τον τύπο αγοραστή από άλλες παγκόσμιες μητροπόλεις, όπως το Λονδίνο, το Τόκιο, το Παρίσι και το Λος Άντζελες.
Στο Μόναχο, ένας ειδικευμένος εργαζόμενος στον τομέα των υπηρεσιών πρέπει να εργαστεί κατά μέσο όρο 12 χρόνια για να μπορέσει να αποκτήσει ένα διαμέρισμα, ενώ στη Φρανκφούρτη είναι κατά μέσο όρο εννέα.
Η έκρηξη φτάνει στο τέλος της
Σύμφωνα με τη μελέτη, η Φρανκφούρτη και το Μόναχο έχουν σήμερα τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης φούσκας στα ακίνητα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Ειδικότερα στη Φρανκφούρτη, η αγορά κατοικίας έχει ήδη αρχίσει να κρυώνει. Μετά από περίπου μια δεκαετία συνεχών διψήφιων αυξήσεων των τιμών, η αύξηση έχει πλέον μειωθεί για πρώτη φορά.
Ωστόσο, οι τιμές των διαμερισμάτων στη Φρανκφούρτη εξακολουθούν να είναι περισσότερο από 60 τοις εκατό πάνω από το επίπεδο που είχαν πριν από πέντε χρόνια.
Αυτά τα αποτελέσματα της έρευνας υποστηρίζονται από την Preiskompass της Immowelt. Σύμφωνα με την πύλη αναζήτησης ακινήτων Immowelt, το δεύτερο τρίμηνο του 2022 το μειωμένο ενδιαφέρον των αγοραστών μείωσε τις τιμές αγοράς. Η τάση αυτή συνεχίστηκε και το τρίτο τρίμηνο του έτους, εδραιώνοντας την αναστροφή στην αγορά κατοικίας.
Η UBS επεσήμανε επίσης ότι, ενώ ο πληθυσμός της τραπεζικής πρωτεύουσας της Γερμανίας έχει παραμείνει στάσιμος μετά την πανδημία, οι νέες κατασκευές επιταχύνθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να βάλει τέλος στα χαμηλά ποσοστά κενών κατοικιών αυξάνοντας το απόθεμα κατοικιών με την πάροδο του χρόνου.
Στο Μόναχο, εν τω μεταξύ, η αγορά κατοικίας υποστηρίζεται από ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό κενών κατοικιών και ένα αυξανόμενο εργατικό δυναμικό, αλλά οι μάλλον υποτονικές γερμανικές οικονομικές προοπτικές παρουσιάζουν ανασταλτικό παράγοντα στη ζήτηση κατοικιών, σύμφωνα με την έκθεση.
Το Μόναχο έχει επίσης την υψηλότερη αναλογία τιμής προς ενοίκιο από όλα τα ακίνητα που εξετάστηκαν, με τις μέσες τιμές των ακινήτων να αντιστοιχούν σε περίπου 46 χρόνια εισοδήματος από ενοίκιο, έναντι 45 ετών στη Φρανκφούρτη. Αυτό καθιστά τα ακίνητα που αγοράζονται προς ενοικίαση πολύ λιγότερο ελκυστικά.
Αφού οι τιμές των κατοικιών υπερδιπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία, η ανάπτυξη στη βαυαρική πρωτεύουσα επιβραδύνεται επίσης σε περίπου πέντε τοις εκατό.
“Η έκρηξη φτάνει στο τέλος της”, δήλωσε ο Kunkel, αναφερόμενος και στις δύο πόλεις.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 9 αλλαγές που φέρνει ο Οκτώβριος στους πολίτες στη Γερμανία
- 10 σημαντικές εκδηλώσεις στη Γερμανία τον Οκτώβριο!
- Μούχλα σε διαμέρισμα στη Γερμανία; Τι δικαιώματα έχετε;
- Πώς το κόστος ζωής επηρεάζει τους ανθρώπους στη Γερμανία;
- 7 προορισμοί για φθινοπωρινές διακοπές στη Γερμανία
- Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στη Γερμανία;
- Η Γερμανία ψηφίστηκε ως η δεύτερη καλύτερη χώρα στον κόσμο
- Γερμανία: Υποχρέωση αναφοράς φόρου ακίνητης περιουσίας
- Άδεια ασθενείας λόγω Covid στη Γερμανία; Τι να κάνετε
- Γερμανία: Το έντυπο που δεν μπορούν να αποφύγουν οι εργαζόμενοι
- Γερμανία: Εφάπαξ πληρωμή φυσικού αερίου – τι πρέπει να γνωρίζετε
- Γιατί οι γυναίκες στη Γερμανία λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις;
- Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τους φόρους στη Γερμανία;
- Φθινοπωρινό κύμα Covid: Γιατροί στη Γερμανία ζητούν μέτρα
- Που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τιμές στη Γερμανία;
- Πώς θα λειτουργεί το νέο εισιτήριο των 49 ευρώ της Γερμανίας;