Πράσινο φως για την ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα
Ένα ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας: η ιδέα αυτή προτάθηκε από τον καγκελάριο Σολτς τον Αύγουστο. Η πρόταση αυτή βρήκε ανταπόκριση από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η Γερμανία, μαζί με περισσότερα από δώδεκα άλλα κράτη, έχει δρομολογήσει ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός καλύτερου ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας.
Την Πέμπτη, στο περιθώριο μιας συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η ομοσπονδιακή υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ υπέγραψε μαζί με συναδέλφους της μια δήλωση σχετικά με τη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την “Ασπίδα του Ουρανού”.
Αυτό έχει ως στόχο να συμβάλει στην κάλυψη των υφιστάμενων κενών στην τρέχουσα προστατευτική ομπρέλα του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη.
Υπάρχουν ελλείψεις, για παράδειγμα, στον τομέα των βαλλιστικών πυραύλων που φθάνουν σε μεγάλα ύψη κατά την πορεία πτήσης τους, αλλά και στην άμυνα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των πυραύλων κρουζ.
Το υπόβαθρο της γερμανικής πρωτοβουλίας είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, έχει αλλάξει ριζικά την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη και, ως εκ τούτου, καθιστά αναγκαίες πρόσθετες προσπάθειες στην αεράμυνα. Μέχρι σήμερα, η πυραυλική άμυνα στην Ευρώπη έχει προσανατολιστεί κυρίως σε πιθανές απειλές από το Ιράν.
15 συμμετέχουσες χώρες στην ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα
Τώρα, μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Skyshield, πρόκειται να αγοραστούν από κοινού νέα οπλικά συστήματα, τα οποία θα καλύψουν μαζί μια μεγάλη περιοχή όσο το δυνατόν φθηνότερα.
“Με αυτόν τον τρόπο, εκπληρώνουμε από κοινού την κοινή μας ευθύνη για την ασφάλεια στην ήπειρό μας”, δήλωσε ο Λάμπρεχτ την Πέμπτη κατά την έναρξη του έργου. Πρόκειται για την “επίτευξη πολιτικών, οικονομικών και τεχνολογικών συνεργειών”.
Σύμφωνα με τον Λάμπρεχτ, εκτός από τη Γερμανία, στο έργο συμμετέχουν άλλες 14 χώρες. Εκπρόσωποι από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σλοβακία, τη Νορβηγία, τη Λετονία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Φινλανδία, τη Λιθουανία, τις Κάτω Χώρες, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία συμμετείχαν στην τελετή υπογραφής το πρωί της Πέμπτης. Επιπλέον, σύμφωνα με διπλωμάτες, η Εσθονία θέλει επίσης να ενταχθεί.
Τα σχέδια για τη νέα πρωτοβουλία ανακοινώθηκαν από τον καγκελάριο Olaf Scholz στα τέλη Αυγούστου. Μίλησε για “κέρδος ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη” και υποστήριξε ότι μια ευρωπαϊκή αεράμυνα θα ήταν πιο αποδοτική και πιο αποτελεσματική από το να κατασκευάζει κάθε χώρα τη δική της ακριβή και εξαιρετικά πολύπλοκη αεράμυνα.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 9 αλλαγές που φέρνει ο Οκτώβριος στους πολίτες στη Γερμανία
- 10 σημαντικές εκδηλώσεις στη Γερμανία τον Οκτώβριο!
- Μούχλα σε διαμέρισμα στη Γερμανία; Τι δικαιώματα έχετε;
- Πώς το κόστος ζωής επηρεάζει τους ανθρώπους στη Γερμανία;
- 7 προορισμοί για φθινοπωρινές διακοπές στη Γερμανία
- Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στη Γερμανία;
- Η Γερμανία ψηφίστηκε ως η δεύτερη καλύτερη χώρα στον κόσμο
- Γερμανία: Υποχρέωση αναφοράς φόρου ακίνητης περιουσίας
- Άδεια ασθενείας λόγω Covid στη Γερμανία; Τι να κάνετε
- Γερμανία: Το έντυπο που δεν μπορούν να αποφύγουν οι εργαζόμενοι
- Γερμανία: Εφάπαξ πληρωμή φυσικού αερίου – τι πρέπει να γνωρίζετε
- Γιατί οι γυναίκες στη Γερμανία λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις;
- Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τους φόρους στη Γερμανία;
- Φθινοπωρινό κύμα Covid: Γιατροί στη Γερμανία ζητούν μέτρα
- Που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τιμές στη Γερμανία;
- Πώς θα λειτουργεί το νέο εισιτήριο των 49 ευρώ της Γερμανίας;