Μεγάλο πρόβλημα ο διαδικτυακός εκφοβισμός στη Γερμανία
Σχεδόν δύο εκατομμύρια μαθητές πλήττονται από τον διαδικτυακό εκφοβισμό, σύμφωνα με μελέτη. Είναι πλέον ένα “επίμονο πρόβλημα”.
Η Covid-19 έχει επιδεινώσει την κατάσταση στη Γερμανία
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ευρέως διαδεδομένος μεταξύ των παιδιών και των νέων: Περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια μαθητές (16,7%) έχουν ήδη επηρεαστεί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Techniker Krankenkasse και τη Συμμαχία κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού.
Ωστόσο, το ποσοστό των μαθητών ηλικίας 8 έως 21 ετών που δήλωσαν ότι έχουν ήδη επηρεαστεί από διαδικτυακό εκφοβισμό που μειώθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με την προηγούμενη μελέτη του 2020.
Πριν από δύο χρόνια, ήταν 17,3%. Ωστόσο, το ποσοστό παραμένει σε υψηλό επίπεδο.
Το 2017, πριν από την πανδημία Corona, το ποσοστό ήταν 12,7%. “Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός έχει εξελιχθεί σε μόνιμο πρόβλημα στα σχολεία και στο ιδιωτικό περιβάλλον των παιδιών και των νέων”, δήλωσε ο Uwe Leest, πρόεδρος της Συμμαχίας κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού. Οι συνέπειες υποτιμώνται, είπε, και οι δράστες δεν έχουν να περιμένουν συνέπειες.
Οι νέοι στη Γερμανία περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο λόγω της πανδημίας
Η πανδημία επιδείνωσε το πρόβλημα, σύμφωνα με την έρευνα. Περίπου επτά στους δέκα μαθητές (65%) δήλωσαν ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός έχει αυξηθεί μετά την Κορόνα.
Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν παρόμοια άποψη, με 46% ο καθένας. 355 εκπαιδευτικοί, 1053 γονείς και 3011 μαθητές συμμετείχαν στην ηλεκτρονική έρευνα, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία υγείας Techniker Krankenkasse.
“Στην πραγματικότητα έχω τον εκφοβισμό στην τσέπη μου όλη την ώρα”, εξηγεί ο Hendrikje Schmidt από την Krisenchat, μια υπηρεσία ψυχοκοινωνικής συμβουλευτικής για παιδιά και νέους με στόχο τα κινητά τηλέφωνα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί νέοι να αισθάνονται αβοήθητοι και ανίσχυροι. “Δεν έχει τέλος και δεν μπορώ να το αντιστρέψω ή να το σταματήσω.
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός στη Γερμανία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Techniker Krankenkasse, Jens Baas, εξήγησε ότι η κατ’ οίκον εκπαίδευση και οι περιορισμοί επαφής στην πανδημία είχαν προκαλέσει τα παιδιά και τους νέους να περνούν ακόμη περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο.
“Ο διαδικτυακός εκφοβισμός επιβαρύνει τον ψυχισμό και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Εκτός από τα σωματικά ενοχλήματα, όπως πονοκέφαλοι ή στομαχόπονοι, μπορεί να εμφανιστούν άγχος και διαταραχές ύπνου, καθώς και κατάθλιψη, δήλωσε ο Baas.
Περίπου ένας στους έξι ανηλίκους (15%) είχε ήδη καταφύγει σε αλκοόλ, χάπια ή ναρκωτικά από απόγνωση.
Σχεδόν ένας στους τέσσερις από τους θιγόμενους εκφράζει σκέψεις αυτοκτονίας (24%).
Το έξι τοις εκατό των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν εκφοβίσει κάποιον στο διαδίκτυο.
Είναι εντυπωσιακό ότι οι ρόλοι του θύτη και του θύματος μπορούν να συγχωνευθούν. Σχεδόν κάθε πέμπτος θύτης έχει υποστεί ο ίδιος διαδικτυακό εκφοβισμό.
Χρειάζεται περισσότερη επάρκεια των μέσων ενημέρωσης
Για την αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού, η συμμαχία ζήτησε να ενταθούν οι εργασίες πρόληψης κατά αυτής της μορφής βίας.
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν την “κοινωνική αλληλεπίδραση στο διαδίκτυο”. Θα ήταν επίσης επιθυμητό να υπάρχουν παγγερμανικά συμβουλευτικά κέντρα για τον εκφοβισμό, καθώς και ανώνυμες τηλεφωνικές γραμμές, στις οποίες θα μπορούν να απευθύνονται όσοι αναζητούν βοήθεια.
Η Συμμαχία κατά του Εκφοβισμού στον Κυβερνοχώρο, που ιδρύθηκε το 2011, είναι, σύμφωνα με τις δικές της πληροφορίες, ένα δίκτυο γονέων, εκπαιδευτικών, δικηγόρων, γιατρών και ερευνητών.
Η συμμαχία εκπαιδεύει τους ανθρώπους σχετικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό και προσφέρει στους θιγόμενους βοήθεια στο διαδίκτυο.
Βοήθεια στη Γερμανία για όσους έχουν τάσεις αυτοκτονίας
Εάν εσείς οι ίδιοι επηρεάζεστε από τάσεις αυτοκτονίας, παρακαλούμε αναζητήστε αμέσως βοήθεια. Στην ανώνυμη γερμανική τηλεφωνική συμβουλευτική υπηρεσία θα βρείτε άτομα επικοινωνίας όλο το εικοσιτετράωρο.
- Τηλέφωνα της υπηρεσίας τηλεφωνικής συμβουλευτικής: 0800/111 0 111 και 0800/111 0 222 | Ιστοσελίδα: www.telefonseelsorge.de
- Τηλεφωνική συμβουλευτική για παιδιά και νέους: 116 111 | Ιστοσελίδα: www.nummergegenkummer.de
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 9 αλλαγές που φέρνει ο Οκτώβριος στους πολίτες στη Γερμανία
- 10 σημαντικές εκδηλώσεις στη Γερμανία τον Οκτώβριο!
- Μούχλα σε διαμέρισμα στη Γερμανία; Τι δικαιώματα έχετε;
- Πώς το κόστος ζωής επηρεάζει τους ανθρώπους στη Γερμανία;
- 7 προορισμοί για φθινοπωρινές διακοπές στη Γερμανία
- Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στη Γερμανία;
- Η Γερμανία ψηφίστηκε ως η δεύτερη καλύτερη χώρα στον κόσμο
- Γερμανία: Υποχρέωση αναφοράς φόρου ακίνητης περιουσίας
- Άδεια ασθενείας λόγω Covid στη Γερμανία; Τι να κάνετε
- Γερμανία: Το έντυπο που δεν μπορούν να αποφύγουν οι εργαζόμενοι
- Γερμανία: Εφάπαξ πληρωμή φυσικού αερίου – τι πρέπει να γνωρίζετε
- Γιατί οι γυναίκες στη Γερμανία λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις;
- Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τους φόρους στη Γερμανία;
- Φθινοπωρινό κύμα Covid: Γιατροί στη Γερμανία ζητούν μέτρα
- Που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τιμές στη Γερμανία;
- Πώς θα λειτουργεί το νέο εισιτήριο των 49 ευρώ της Γερμανίας;