Τα αδρανή εργοστάσια τροφοδοτούν τη γερμανική αγωνία
Το γνωστό σύννεφο καπνού δεν βγαίνει πλέον από τη μία από τις δύο καμινάδες της τεράστιας χαλυβουργίας της ArcelorMittal στο λιμάνι του Αμβούργου
Η άνοδος των τιμών της ενέργειας ανάγκασε τους φορείς εκμετάλλευσης να θέσουν εν μέρει σε αδράνεια το εργοστάσιο, ενισχύοντας τους φόβους ότι οι βιομηχανικές εταιρείες της Γερμανίας, η ραχοκοκαλιά της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, αντιμετωπίζουν υπαρξιακή απειλή.
Η Γερμανία προετοιμάζεται ήδη για ύφεση, καθώς η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο παίρνει το τίμημά της, και οι τελευταίες κυβερνητικές προβλέψεις την Τετάρτη θα είναι πιθανότατα ζοφερές.
Αλλά ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι πολύ βαθύτερος και να δει ολόκληρους μεταποιητικούς τομείς να περικόπτουν την παραγωγή ή να μεταφέρονται σε χώρες όπου το κόστος λειτουργίας είναι χαμηλότερο, αναδιαμορφώνοντας ριζικά το βιομηχανικό τοπίο της Γερμανίας.
Στο Αμβούργο, οι 530 εργαζόμενοι στη χαλυβουργία ArcelorMittal έχουν τεθεί σε καθεστώς μειωμένου ωραρίου από τις αρχές Οκτωβρίου.
“Το αέριο παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία αναγωγής (σιδηρομεταλλεύματος)” που πραγματοποιείται στο εργοστάσιο, δήλωσε ο Uwe Braun, διευθύνων σύμβουλος της ArcelorMittal Hamburg.
Αλλά ο λογαριασμός ενέργειας έχει αυξηθεί “επταπλάσια” από τον Φεβρουάριο, δήλωσε στο AFP, όπου η δραστηριότητα ήταν υποτονική και οι εργαζόμενοι με κράνη ήταν διασκορπισμένοι γύρω από το επιβλητικό χαλυβουργείο του 1970.
Η απότομη αύξηση των τιμών κατέστησε ασύμφορη τη συνέχιση της συνήθους λειτουργίας του εργοταξίου, το οποίο καταναλώνει κατά μέσο όρο δύο τεραβατώρες φυσικού αερίου και μία τεραβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως – αρκετή για να τροφοδοτήσει μια μεσαίου μεγέθους πόλη.
Παρόμοια μέτρα για τον περιορισμό της παραγωγής έχουν ληφθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις της ArcelorMittal, της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Γερμανίας.
Σε ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου με την οποία ανακοίνωσε τα μέτρα εξοικονόμησης κόστους, η εταιρεία κατηγόρησε την “εξωφρενική” αύξηση των τιμών της ενέργειας και την ασθενέστερη ζήτηση, καθώς οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σκοτεινιάζουν.
Τα “σπασμένα” γερμανικά κεραμίδια
Η Γερμανία κατάφερε τις τελευταίες δεκαετίες να αποφύγει τα κύματα αποβιομηχάνισης που έπληξαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η βιομηχανική παραγωγή παραμένει πυλώνας της οικονομίας της χώρας και αντιπροσωπεύει περίπου το 22% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), έναντι περίπου 13% στη γειτονική Γαλλία.
“Το επιχειρηματικό μοντέλο της Γερμανίας με λίγα λόγια είναι να αγοράζει φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία, πρώτες ύλες και ενδιάμεσα προϊόντα… να κατασκευάζει μερικά εξαιρετικά αυτοκίνητα και μηχανές… και να τα εξάγει” στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, δήλωσε ο οικονομολόγος της τράπεζας LBBW Jens-Oliver Niklasch.
“Τώρα, μερικά από τα κεραμίδια στη στέγη είναι σπασμένα”, δήλωσε στο AFP.
Ο κώδωνας του κινδύνου χτυπά σε όλους τους ενεργοβόρους τομείς της Γερμανίας, από τον χάλυβα μέχρι τα χημικά, το γυαλί, το χαρτί και την παραγωγή κεραμικών.
Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς παρουσίασε ένα ενεργειακό ταμείο ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αμβλύνει τις επιπτώσεις των σοκ των τιμών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός προσωρινού ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου από το επόμενο έτος.
Παρά τις προσπάθειες αυτές, πολλοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι λόγω της διακοπής των δεσμών με τις ρωσικές εισαγωγές, οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας είναι απίθανο να επιστρέψουν στα φθηνά προπολεμικά τους επίπεδα σύντομα, αν ποτέ.
Πριν από την κρίση, η μονάδα στο Αμβούργο παρήγαγε ένα εκατομμύριο τόνους χάλυβα ετησίως, κυρίως για τον εμβληματικό τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας.
Αν δεν γίνει τίποτα για να μειωθεί δραστικά το ενεργειακό κόστος, “είναι σαφές ότι ορισμένα τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας θα μεταφερθούν”, δήλωσε ο Braun.
Ο αναλυτής Niklasch δήλωσε ότι δεν είναι αδιανόητο η γερμανική βιομηχανία να πρέπει να αποχαιρετήσει “τους πιο ενεργοβόρους κλάδους της”.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν χαμηλές χάρη στην άφθονη εγχώρια παραγωγή, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ελκυστική εναλλακτική λύση, σύμφωνα με τον Niklasch.
Ωστόσο, ο Stefan Kooths, του οικονομικού ινστιτούτου IfW του Κιέλου, δήλωσε ότι δεν αναμένει ευρεία έξοδο βιομηχανικών επιχειρήσεων από τη Γερμανία.
“Η τιμή του φυσικού αερίου θα πρέπει να σταθεροποιηθεί μεσοπρόθεσμα, ακόμη και αν το κόστος θα παραμείνει υψηλότερο από ό,τι πριν από την κρίση”, συλλογίστηκε.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 9 αλλαγές που φέρνει ο Οκτώβριος στους πολίτες στη Γερμανία
- 10 σημαντικές εκδηλώσεις στη Γερμανία τον Οκτώβριο!
- Μούχλα σε διαμέρισμα στη Γερμανία; Τι δικαιώματα έχετε;
- Πώς το κόστος ζωής επηρεάζει τους ανθρώπους στη Γερμανία;
- 7 προορισμοί για φθινοπωρινές διακοπές στη Γερμανία
- Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στη Γερμανία;
- Η Γερμανία ψηφίστηκε ως η δεύτερη καλύτερη χώρα στον κόσμο
- Γερμανία: Υποχρέωση αναφοράς φόρου ακίνητης περιουσίας
- Άδεια ασθενείας λόγω Covid στη Γερμανία; Τι να κάνετε
- Γερμανία: Το έντυπο που δεν μπορούν να αποφύγουν οι εργαζόμενοι
- Γερμανία: Εφάπαξ πληρωμή φυσικού αερίου – τι πρέπει να γνωρίζετε
- Γιατί οι γυναίκες στη Γερμανία λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις;
- Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τους φόρους στη Γερμανία;
- Φθινοπωρινό κύμα Covid: Γιατροί στη Γερμανία ζητούν μέτρα
- Που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τιμές στη Γερμανία;