Γερμανία: Πώς να αναγνωρίσετε τις παραπλανητικές συσκευασίες;
Χαλαρό, αεράτο και παραπλανητικό: Πώς να αναγνωρίσετε τις παραπλανητικές συσκευασίες στη Γερμανία;
Οι εταιρείες διαθέτουν έναν εκπληκτικό αριθμό από κόλπα και τρόπους για να κάνουν ένα προϊόν να μοιάζει περισσότερο.
Όμως οι καταναλωτές μπορούν να προστατευτούν από τις ψευδείς υποσχέσεις συσκευασίας και να αναλάβουν δράση εναντίον τους.
Στο πίσω μέρος του σούπερ μάρκετ, μαζί με τα πατατάκια και τους ξηρούς καρπούς, υπάρχουν συσκευασίες που φαίνονται ιδιαίτερα δελεαστικές:
Κόλπα των εμπόρων στη Γερμανία για να αγοράσετε περισσότερα
Τσάντες που φουσκώνουν, τυπωμένες με υπέροχα χρώματα και με κάποιο μαγικό τρόπο ελκυστικές. Γιατί όταν τα ανοίγετε, έχετε πάντα το ίδιο αποτέλεσμα: μέσα τους υπάρχουν πολύ λιγότερα απ’ όσα νομίζατε ότι θα υπήρχαν.
Αλλά: “Αυτή η κλασική συσκευασία αέρα δεν είναι αυτόματα μια παραπλανητική συσκευασία”, εξηγεί η Anja Schwengel-Exner από το Βαυαρικό Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών.
Πολλοί κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι η φουσκωμένη συσκευασία τους προστατεύει το προϊόν, δηλαδή η σακούλα με τα τσιπ χρειάζεται τόσο πολύ αέρα ώστε το περιεχόμενο να μην καταρρέει κατά τη μεταφορά.
Το επιχείρημα αυτό είναι θεμιτό, λέει η Schwengel-Exner, αλλά δεν είναι πάντα πραγματικά δικαιολογημένο. Ως εκ τούτου, ο εμπειρογνώμονας διακρίνει τρεις διαφορετικούς τύπους παραπλανητικής συσκευασίας.
Ίδιο πακέτο, λιγότερο εσωτερικό: “Shrinkflation”
Η μαργαρίνη Rama έχει σήμερα ένα πραγματικό πρόβλημα εικόνας: αντί για 500 γραμμάρια όπως πριν, εδώ και μερικούς μήνες υπάρχουν ξαφνικά μόνο 400 γραμμάρια στην κλασική συσκευασία. Χωρίς ανακοίνωση ή ειδοποίηση – και επίσης χωρίς μείωση της τιμής.
Αυτός ο τύπος παραπλανητικής συσκευασίας ονομάζεται “shrinkflation”.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών Αμβούργου θεωρεί ότι στο μέλλον θα υπάρχουν περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις από ό,τι στο παρελθόν.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η έλλειψη πρώτων υλών και ο πληθωρισμός καθιστούν δύσκολο για πολλές εταιρείες να παράγουν υπό τις συνθήκες που είχαν συνηθίσει.
Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν είναι το σωστό, λέει η Anja Schwengel-Exner. Αλλά με λίγη επιδεξιότητα και τύχη, οι καταναλωτές μπορούν να αναγνωρίσουν αυτές τις συσκευασίες “συρρίκνωσης”.
Ένδειξη μιας περίπτωσης “συρρίκνωσης” θα μπορούσε να είναι μια πρόσφατα σχεδιασμένη συσκευασία ή μια νέα συνταγή.
Αυτό συνέβη με το Rama: αντί για “100% φυτικά”, η συσκευασία έγραφε ξαφνικά “100% φυσικά συστατικά”, τα οποία εμφανίζονταν ακόμη μεγαλύτερα.
“Τέτοιου είδους πράγματα χρησιμοποιούνται συχνότερα, προκειμένου να μειωθεί το περιεχόμενο χωρίς να γίνει αντιληπτό”, εξηγεί η Schwengel-Exner.
Πολύ λίγο περιεχόμενο: συσκευασία με αέρα
Η πιο κλασική από όλες τις συσκευασίες εξαπάτησης είναι η συσκευασία με αέρα. Στην περίπτωση μιας σακούλας πατατάκια, η μάζα του αέρα μπορεί να δικαιολογείται από την ασφάλεια της μεταφοράς.
Όμως, με τη συσκευασία του τσαγιού ή του καφέ, δεν είναι τόσο εύκολο να εξηγήσει κανείς γιατί χρειάζονται ιδιαίτερα μεγάλη και ευάερη εξωτερική συσκευασία.
Συχνά δεν είναι εύκολο να δει κανείς από έξω πόσο καλά γεμισμένο είναι το κουτί ή η τσάντα. Αλλά όταν ανοίγετε το προϊόν, γίνεται σαφές ότι περισσότερο προϊόν θα χωρούσε εύκολα στο εσωτερικό του.
Περιέχει λιγότερα από τα δηλωθέντα
Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται συχνά σε φρέσκα προϊόντα όπως το γιαούρτι ή το τυρί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι παραγωγοί πρέπει να επιτυγχάνουν μόνο τη λεγόμενη ονομαστική ποσότητα πλήρωσης, δηλαδή τα γραμμάρια που αναγράφονται εξωτερικά, κατά μέσο όρο για μια παρτίδα.
Μπορεί να συμβεί ότι η συσκευασία του φρέσκου τυριού περιέχει στην πραγματικότητα μόνο 190 γραμμάρια τυριού αντί για 200 γραμμάρια – και πέντε γραμμάρια νερού.
Αυτό το είδος εξαπάτησης είναι το πιο δύσκολο να εντοπιστεί και να καταγγελθεί, αλλά είναι επίσης μία από τις σπανιότερες περιπτώσεις.
Εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει συχνότερα με το ίδιο προϊόν, οι καταναλωτές θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα κέντρα καταναλωτών.
Οι καταναλωτές στη Γερμανία μπορούν να αναφέρουν παραπλανητικές συσκευασίες
Για να αναφέρετε προφανείς ή ύποπτες περιπτώσεις παραπλανητικής συσκευασίας, διατίθεται ηλεκτρονικά ένα έντυπο αναφοράς.
Εκεί θα βρείτε επίσης μια λίστα με τα ανιχνευμένα πακέτα εξαπάτησης. Παρεμπιπτόντως, οι παραπλανητικές συσκευασίες δεν είναι μόνο ενοχλητικές για τους καταναλωτές, αλλά και κακές για το περιβάλλον.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των κέντρων καταναλωτών, θα μπορούσε να εξοικονομηθεί έως και το 27% των απορριμμάτων εάν υπήρχαν αυστηρότεροι κανονισμοί και νομικές βάσεις για τη συσκευασία των τροφίμων.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 9 αλλαγές που φέρνει ο Οκτώβριος στους πολίτες στη Γερμανία
- 10 σημαντικές εκδηλώσεις στη Γερμανία τον Οκτώβριο!
- Μούχλα σε διαμέρισμα στη Γερμανία; Τι δικαιώματα έχετε;
- Πώς το κόστος ζωής επηρεάζει τους ανθρώπους στη Γερμανία;
- 7 προορισμοί για φθινοπωρινές διακοπές στη Γερμανία
- Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στη Γερμανία;
- Η Γερμανία ψηφίστηκε ως η δεύτερη καλύτερη χώρα στον κόσμο
- Γερμανία: Υποχρέωση αναφοράς φόρου ακίνητης περιουσίας
- Άδεια ασθενείας λόγω Covid στη Γερμανία; Τι να κάνετε
- Γερμανία: Το έντυπο που δεν μπορούν να αποφύγουν οι εργαζόμενοι
- Γερμανία: Εφάπαξ πληρωμή φυσικού αερίου – τι πρέπει να γνωρίζετε