Άδεια ασθενείας λόγω Covid στη Γερμανία; Τι να κάνετε
Το φθινόπωρο έφερε και πάλι σημαντική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων λόγω Covid-19 στη Γερμανία. Τα περιστατικά αυξάνονται.
Πολλές εταιρείες έχουν ήδη προβλήματα προσωπικού. Οι πληγέντες εξακολουθούν να πρέπει να απομονώνονται και να δίνουν προσοχή σε μερικά πράγματα όταν παίρνουν αναρρωτική άδεια λόγω κορονοϊού.
Όσοι αισθάνονται πολύ άσχημα για να πάνε στην εργασία τους θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους. Αυτό ισχύει και για την υπόθεση κορονοϊού. Ο εργαζόμενος δικαιούται συνέχιση της καταβολής του μισθού σε περίπτωση ασθένειας – ανεξάρτητα από το αν έχει εμβολιαστεί ή όχι.
Ο εργοδότης πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλει τους μισθούς για έξι εβδομάδες. Στη συνέχεια, το ταμείο ασφάλισης υγείας καταβάλλει το χαμηλότερο επίδομα ασθένειας.
Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο εάν το άτομο είναι πραγματικά ανίκανο να εργαστεί. Ο γιατρός το ελέγχει αυτό και εκδίδει το λεγόμενο “κίτρινο δελτίο”, το πιστοποιητικό ανικανότητας για εργασία (AU). Αυτό θα πρέπει να σταλεί στο τμήμα προσωπικού το συντομότερο δυνατό.
Πότε πρέπει να πάρω σημείωμα ασθενείας στη Γερμανία;
Οι ειδικοί σε θέματα υγείας συνιστούν προσοχή σε κάθε περίπτωση. Εάν έχετε μολυνθεί αλλά εξακολουθείτε να αισθάνεστε καλά, μπορείτε να συνεχίσετε να εργάζεστε στο γραφείο του σπιτιού σας – εάν αυτό είναι εφικτό. Αλλά θα πρέπει να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας.
Το να προσπερνάτε τη δυσφορία με ένα “δεν είναι τόσο άσχημα” δεν βοηθάει κανέναν στο τέλος. Αυτό τονίζεται από τα συνδικάτα και τις ενώσεις εργοδοτών. Υπάρχει ο κίνδυνος να παραταθεί μια ασθένεια. Αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες για την υγεία.
Ο γιατρός στη Γερμανία πρέπει να μου δώσει χαρτί ασθενείας;
Ο γιατρός δύσκολα θα αρνηθεί να εκδώσει βεβαίωση αναρρωτικής άδειας, δηλαδή το κίτρινο δελτίο, σε κάποιον που υποφέρει από συμπτώματα και είναι συνεπώς ανίκανος να εργαστεί.
Ωστόσο, όσοι δεν αισθάνονται τις συνέπειες μιας μόλυνσης, θα μπορούσαν – όπου αυτό μπορεί να κανονιστεί – να εργαστούν σε ένα γραφείο στο σπίτι.
Ωστόσο, ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Ακόμη και χωρίς συμπτώματα, ωστόσο, το μολυσμένο άτομο είναι δυνητικά μεταδοτικό.
Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομειακών Ασφαλίσεων (Kassenärztliche Vereinigung) συμβουλεύει, επομένως, τα μέλη της να εκδίδουν πάντοτε βεβαίωση αναρρωτικής άδειας, ακόμη και αν ο ασθενής πρέπει να εγκαταλείψει το σπίτι του για να εργαστεί.
Ορισμένοι εργοδότες δέχονται μια θετική εξέταση PCR ως σημείωμα ασθενείας. Η DGB Rechtsschutz συμβουλεύει να αναζητήσετε ένα πιστοποιητικό, ιδίως εάν κάποιος έχει συμπτώματα. Αυτή η επιλογή είναι ασφαλέστερη.
Πρέπει να ενημερώσω τον εργοδότη στη Γερμανία;
Όπως και σε κάθε άλλη ασθένεια, ο εργοδότης δικαιούται να ζητήσει βεβαίωση γιατρού. Ωστόσο, αυτό πιστοποιεί μόνο την ανικανότητα για εργασία και όχι τον λόγο που την προκάλεσε.
Το πολύ να αμφισβητήσει η εταιρεία το πιστοποιητικό και να ζητήσει δεύτερη εξέταση από ιατρό. Αυτοί οι γιατροί δεσμεύονται επίσης από το επαγγελματικό απόρρητο.
Ακόμη και η υγειονομική αρχή που μαθαίνει για τη μόλυνση και διατάσσει απομόνωση δεν το αναφέρει στον εργοδότη. Εναπόκειται στον εργαζόμενο να αποφασίσει αν θέλει να εκδηλωθεί στο χώρο εργασίας από σεβασμό προς τους συναδέλφους του, επειδή είχε επαφή με άλλους ανθρώπους στο χώρο εργασίας.
Πρέπει να είμαι σε απομόνωση και καραντίνα στη Γερμανία;
Το ισχύον διάταγμα για τον έλεγχο των λοιμώξεων βασίζεται στην προσωπική ευθύνη. Κατά κανόνα, οι αρχές δεν διατάσσουν πλέον καραντίνα.
Ωστόσο, η απομόνωση εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική – σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας. Έτσι, όποιος εμφανιστεί στον χώρο εργασίας παρά το γεγονός ότι έχει μολυνθεί, θα αντιμετωπίσει πρόστιμο.
Το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο του Μονάχου και της Άνω Βαυαρίας επισημαίνει μια εξαίρεση. Εάν, παρά την εξάντληση όλων των οργανωτικών δυνατοτήτων, όπως η μετακίνηση προσωπικού από άλλους τομείς, η διατήρηση της επιχειρηματικής λειτουργίας σε μια εταιρεία υποδομής ζωτικής σημασίας ή η λειτουργία των υπηρεσιών μιας δημόσιας αρχής τίθεται σε κίνδυνο από την καραντίνα ή την απομόνωση, η απομόνωση μπορεί να παρεκκλίνει από αυτήν.
Η απόφαση λαμβάνεται από την αρμόδια περιφερειακή διοικητική αρχή. Ωστόσο, ο εργοδότης και ο εργαζόμενος πρέπει στη συνέχεια να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις για τη διατήρηση της υγιεινής των λοιμώξεων για την προστασία των άλλων εργαζομένων.
Τι ισχύει για τα πρόσωπα επαφής στη Γερμανία;
Τα άτομα που έρχονται σε επαφή δεν χρειάζεται πλέον να μπαίνουν σε καραντίνα. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να πάρετε αναρρωτική άδεια.
Σε αυτή την περίπτωση, το κράτος δεν χρειάζεται να καταβάλει καμία αντικατάσταση μισθού.
Εάν ο κίνδυνος μόλυνσης των άλλων στο χώρο εργασίας είναι πολύ υψηλός για εσάς, μπορείτε φυσικά να μείνετε οικειοθελώς στο σπίτι σας για πέντε ημέρες, όπως συμβαίνει με την καραντίνα των μολυσμένων ατόμων.
Ωστόσο, ο εργοδότης θα μπορούσε στη συνέχεια να ακυρώσει το μισθό, επειδή ο εργαζόμενος του οφείλει τη συμφωνημένη (εργασιακή) απόδοση.
Οι εργατολόγοι το επισημαίνουν αυτό. Η περίπτωση είναι διαφορετική εάν μια εταιρεία στέλνει με δική της πρωτοβουλία στο σπίτι της άτομα επαφής ή εργαζόμενους που δεν βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια από γιατρό, για προληπτικούς λόγους.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 9 αλλαγές που φέρνει ο Οκτώβριος στους πολίτες στη Γερμανία
- 10 σημαντικές εκδηλώσεις στη Γερμανία τον Οκτώβριο!
- Γερμανία: Γιατί δεν έχω λάβει ακόμη το επίδομα των 300 ευρώ;
- Μούχλα σε διαμέρισμα στη Γερμανία; Τι δικαιώματα έχετε;
- Έρχεται απαγόρευση οδήγησης με ντίζελ στο Μόναχο;
- Δείτε την γερμανική πόλη όπου πλοία παίρνουν το ασανσέρ
- Αξίζει να αλλάξετε προμηθευτή αερίου στη Γερμανία;
- Πώς το κόστος ζωής επηρεάζει τους ανθρώπους στη Γερμανία;
- 7 προορισμοί για φθινοπωρινές διακοπές στη Γερμανία
- Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στη Γερμανία;
- Η Γερμανία ψηφίστηκε ως η δεύτερη καλύτερη χώρα στον κόσμο
- Γερμανία: Υποχρέωση αναφοράς φόρου ακίνητης περιουσίας
- Άδεια ασθενείας λόγω Covid στη Γερμανία; Τι να κάνετε