Πολλοί συνταξιούχοι στη Γερμανία λαμβάνουν κάτω από 1000€
Περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνταξιούχων στη Γερμανία λαμβάνουν λιγότερα από 1.000 ευρώ καθαρά
Οι συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα πλήττονται σκληρά από την τρέχουσα κρίση των τιμών. Ως εκ τούτου, οι πολιτικοί τους αντιμετωπίζουν με μέτρα ανακούφισης.
Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία παρέχει τώρα στοιχεία για το πόσο μεγάλη είναι αυτή η ομάδα.
Εκατομμύρια συνταξιούχοι έχουν μηνιαίο καθαρό εισόδημα μικρότερο από 1.000 ευρώ. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανεβάζει τον απόλυτο αριθμό στα 4,9 εκατομμύρια – από τα τέλη του περασμένου έτους.
Αυτό σημαίνει ότι το 27,8% του συνόλου των 17,6 εκατομμυρίων ατόμων που λαμβάνουν σύνταξη θα λάμβαναν χαμηλό εισόδημα.
Οι χαμηλές συντάξεις στη Γερμανία πλήττουν κυρίως τις γυναίκες
Ταυτόχρονα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η φτώχεια των ηλικιωμένων είναι κυρίως γυναικείο πρόβλημα: ενώ το 38,2% των γυναικών συνταξιούχων ζει με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα, μόνο το 14,7% των ανδρών συνταξιούχων ζει με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα.
Πάνω από μισό εκατομμύριο ηλικιωμένοι εξαρτώνται από την κρατική στήριξη. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, 589.000 συνταξιούχοι έλαβαν βασικό βοήθημα γήρατος. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο αριθμός αυτός ήταν 564.000.
Λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων, το ποσοστό παρέμεινε σταθερό στο 3,4%, σύμφωνα με τους στατιστικολόγους.
Υπάρχουν σαφείς διαφορές ως προς την εθνικότητα της ομάδας των δικαιούχων: Ενώ το 2,6% των Γερμανών συνταξιούχων λάμβαναν βασικά επιδόματα, το 17,5% των αλλοδαπών που ζούσαν στη Γερμανία λάμβαναν επίσης.
Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικές περιφερειακές διαφορές: Στα ομόσπονδα κρατίδια της Δυτικής Γερμανίας, το ποσοστό είναι 3,7%, ενώ στα ομόσπονδα κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας είναι μόνο 2,2%.
Σχεδόν το 13% των ατόμων άνω των 65 ετών εργάζεται στη Γερμανία
Για όλο και περισσότερους άνω των 65 ετών, η επικερδής απασχόληση αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος, συνεχίζει η έκθεση. Το 2021, το 12,9% των ατόμων ηλικίας 65 έως κάτω των 75 ετών θα εργάζεται, έναντι 7,0% δέκα χρόνια νωρίτερα.
Μια μικρή πλειοψηφία 55,9% θεωρούσε το εισόδημα που αποκτούσε με αυτόν τον τρόπο ως πρόσθετο εισόδημα. Για το 40,8%, ωστόσο, η επικερδής απασχόληση ήταν η κύρια πηγή βιοπορισμού κατά τη συνταξιοδότηση.
Το ομοσπονδιακό γραφείο εξήγησε την τάση για εργασία στην τρίτη ηλικία, μεταξύ άλλων, με τη σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης: από το 2012 και μέχρι το 2031, αυτή αυξάνεται σταδιακά από τα 65 στα 67 έτη.
Αλλά η εργασία στην ηλικία συνταξιοδότησης μπορεί επίσης να σημαίνει “αντιμετώπιση της απειλής της φτώχειας στην τρίτη ηλικία, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου ή ενεργή συμμετοχή στην κοινωνική ζωή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”.
Οι εκπρόσωποι αυτής της ομάδας είναι άνδρες με πανεπιστημιακά πτυχία.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Γερμανία μία φορά!
- Ποιες αργίες έρχονται στη Γερμανία μέχρι το τέλος του 2022;
- 9 αλλαγές που φέρνει ο Οκτώβριος στους πολίτες στη Γερμανία
- Τι πρόκειται να αλλάξει στο επίδομα στέγασης στη Γερμανία;
- Εισφορά στο φυσικό αέριο στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε!
- Γερμανία: Κλειστά σούπερ μάρκετ από τις 8μμ για εξοικονόμηση ενέργειας
- 5 ιδέες για να αξιοποιήσετε τον φετινό χειμώνα στη Γερμανία
- Ποιος θα θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος στη Γερμανία από τον Οκτώβριο
- Δείτε αν δικαιούστε επίδομα στέγασης στη Γερμανία…
- Επίδομα πληθωρισμού στη Γερμανία: έως 3.000€ αφορολόγητα!