Γερμανία: Κάθε 4ο πακέτο στο ηλεκτρονικό εμπόριο επιστρέφεται
Τα νέα αθλητικά παπούτσια παραγγέλνονται γρήγορα online – και αν δεν ταιριάζουν ή δεν σας αρέσουν, στέλνονται γρήγορα πίσω.
Το πηγαινέλα κοστίζει δισεκατομμύρια, έχουν υπολογίσει οι ερευνητές – και οι εκπομπές CO2 είναι ισοδύναμες με αυτές 400.000 αυτοκινήτων.
Πέρυσι, οι άνθρωποι στη Γερμανία παρήγγειλαν αγαθά αξίας 99 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω του διαδικτύου – και έστειλαν πίσω κάθε τέταρτο πακέτο, είτε ολόκληρο είτε μέρος των προϊόντων.
Αυτό διαπίστωσαν οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου του Μπάμπεργκ.
Υπολογίζεται ότι 530 εκατομμύρια δέματα με 1,3 δισεκατομμύρια αντικείμενα επιστράφηκαν στους πωλητές. Αυτό καθιστά τη Γερμανία “πρωταθλήτρια Ευρώπης στις επιστροφές”, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.
Ένας από τους λόγους: Στη Γερμανία, οι επιστροφές είναι συνήθως δωρεάν. Μόνο ένας στους δέκα Γερμανούς διαδικτυακούς πωλητές χρεώνει τέλη ή επιμερισμό του κόστους, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ένας στους δύο, δήλωσε ο Björn Asdecker, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας διαχείρισης επιστροφών.
Ένας δεύτερος λόγος: Στη Γερμανία, οι έμποροι λιανικής επιτρέπουν κατά μέσο όρο σημαντικά περισσότερο χρόνο επιστροφής ενός προϊόντος από ό,τι στην υπόλοιπη ΕΕ.
Και τέλος, οι Γερμανοί παραγγέλνουν επίσης πολύ περισσότερο επί πιστώσει από τους άλλους Ευρωπαίους. Αυτό καθιστά ευκολότερη την επιστροφή ενός προϊόντος από ό,τι αν αυτό παραδίδεται με αντικαταβολή, χρεώνεται ή πληρώνεται εκ των προτέρων.
Από τα 1,3 δισεκατομμύρια επιστρεφόμενα είδη, το 91% είναι ρούχα ή παπούτσια. “Ανά επιστρεφόμενο αντικείμενο, το μέσο κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας ανέρχεται σε 6,95 ευρώ”, δήλωσε ο Asdecker.
Οι μικροί πωλητές έχουν σημαντικά υψηλότερο κόστος από τους μεγάλους.
Εξάλλου, μόνο το ένα τοις εκατό των επιστρεφόμενων ειδών καταλήγει στα σκουπίδια του πωλητή. Περισσότερο από το 93% μπορεί να μεταπωληθεί άμεσα ως καινούργιο.
Τα υπόλοιπα προσφέρονται ως προϊόντα Β, πωλούνται σε βιομηχανικούς ανακυκλωτές ή δωρίζονται.
“Οι Γερμανοί πωλητές ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ιδιαίτερα καλοί στην ανακύκλωση των επιστροφών τους. Το ποσοστό διάθεσης στη Γερμανία είναι χαμηλότερο από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη”, δήλωσε ο Asdecker.
Το κόστος ανά επιστροφή είναι χαμηλότερο από τους ανταγωνιστές, πρόσθεσε. “Αυτό δίνει στο γερμανικό ηλεκτρονικό εμπόριο ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα”.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι επιστροφές επιβαρύνουν το κλίμα. Σύμφωνα με τον ερευνητικό όμιλο, “εκτιμάται ότι 795.000 τόνοι CO2 θα αποδοθούν στις επιστροφές στη Γερμανία το 2021” – δηλαδή περίπου όσο εκπέμπουν 6,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα κατά τη διαδρομή από το Μόναχο στο Αμβούργο.
Αλλά ο κλάδος δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για το οικολογικό του αποτύπωμα, όπως δείχνει η έρευνα: “Λιγότερο από το πέντε τοις εκατό δήλωσε ότι η εταιρεία του μετρά το αποτύπωμα CO2 των επιστροφών”.
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι εμπειρογνώμονες πήραν συνεντεύξεις από 411 διευθυντές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων λιανικής πώλησης με συνολικό διαδικτυακό κύκλο εργασιών περίπου 60 δισεκατομμυρίων ευρώ και ανέλυσαν στοιχεία από τις ενώσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, ταχυδρομικών παραγγελιών, υπηρεσιών δεμάτων και υπηρεσιών express logistics.
“Η επιστροφή των εμπορευμάτων αποτελεί μέρος της προστασίας των καταναλωτών και μέρος των καλά δοκιμασμένων διαδικασιών στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στο λιανεμπόριο μέσω ταχυδρομείου”, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ταχυδρομικών Παραγγελιών, Martin Groß-Albenhausen.
“Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντική την έρευνα σχετικά με τους λόγους των επιστροφών, την έκταση, την αποφυγή και την ανακύκλωση των επιστροφών, αλλά και τη συγκεκριμένη συμπεριφορά των επιστροφών”.
Για το φθινόπωρο, η ένωση ανακοίνωσε μια συλλογή επιστροφών με αποτελέσματα μελετών από την Asdecker, τον καθηγητή του Darmstadt Bernd Jörs, το Ινστιτούτο Λιανικού Εμπορίου EHI και άλλους.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 5 πράγματα για τις δημόσιες συγκοινωνίες στη Γερμανία
- Τι σημαίνει για εσάς η μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο στη Γερμανία;
- Επίδομα στέγασης στη Γερμανία: Ποιος το παίρνει και πόσο είναι;
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2022
- Έλλειψη εργαζομένων στη Γερμανία: Είναι η μετανάστευση η λύση;
- Πώς λειτουργεί η ηλεκτρονική συνταγή στη Γερμανία;
- Όλες οι πληροφορίες για το επίδομα των 300€ στη Γερμανία
- Γερμανία: Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας του Χάμπεκ
- Οι σημαντικές ημερομηνίες και οι σχολικές παραδόσεις στη Γερμανία
- Νομικές αλλαγές έρχονται τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία…
- Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης της Γερμανίας;