Βάδη-Βυρτεμβέργη: Αφιέρωμα στον Juergen Mayer Η.
Γιούργκεν Μάγιερ
Ο Γιούργκεν Μάγιερ (Juergen Mayer Η.) γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1965 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης, στο Πανεπιστήμιο Cooper Union της Νέας Υόρκης και στη σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον.
Το 1996 ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο «J. MAYER H. Architects» στο Βερολίνο, το οποίο αναπτύχθηκε ραγδαία. Σήμερα, ο Μάγιερ και οι 15 μόνιμοι συνεργάτες του έχουν στο ενεργητικό τους την κατασκευή πολλών δημόσιων κτιρίων που έχουν τύχει μεγάλης αποδοχής.
Ο Γιούργκεν Μάγιερ ξεδιπλώνει το ταλέντο του σε όλη την Ευρώπη, από τη Δανία έως την Ισπανία και από την Πολωνία έως το Βέλγιο. Στο πρόσφατο έργο του περιλαμβάνονται ένα φοιτητικό κέντρο στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης στη Γερμανία και η αναμόρφωση της Plaza de la Encarnacion στη Σεβίλλη της Ισπανίας, ενώ το έργο που τον έκανε ιδιαίτερα γνωστό είναι το Scharnhauser Park Town Hall στο Ostfildern της Γερμανίας.
Ωστόσο, ο Γιούργκεν Μάγιερ δεν αρκείται απλώς στον σχεδιασμό πολεοδομικών έργων. O πρωτοποριακός Γερμανός αρχιτέκτονας, του οποίου τα έργα συνδυάζουν την αρχιτεκτονική με τις επικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες, ασχολείται και με τον σχεδιασμό προϊόντων και αντικειμένων με νέα υλικά, καθώς και με εγκαταστάσεις τέχνης.
Η σχέση ανάμεσα στο ανθρώπινο σώμα, την τεχνολογία και τη φύση συνιστά το υπόβαθρο για τις καινοτόμες δημιουργίες του στο χώρο. «Οζώδη» έπιπλα, σεντόνια που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τη θερμοκρασία του σώματος, εύκαμπτα υαλοπλακίδια και επενδύσεις τοίχου τυπωμένες όπου έχουν χαραχτεί αινιγματικοί αριθμοί.
Στόχος να αναδιαμορφώσει το περιβάλλον
Ο Γιούργκεν Μάγιερ παρουσιάζει τη δουλειά του σαν το συλλογικό αποτέλεσμα της ομάδας του. Στόχος του είναι να αναδιαμορφώσει το περιβάλλον στο οποίο χτίζει κάτι για να δημιουργήσει καινούριες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και των πόλεων.
«Κάνουμε περίεργα πράγματα και τα κάνουμε για να εκπλήξουμε ακόμα και εμάς τους ίδιους. Οι άνθρωποι προβληματίζονται όταν βλέπουν κάτι που είναι παράξενο και με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένοι… ή το αγαπάνε ή το μισούνε… με αυτό τον τρόπο γίνεται μία συναλλαγή, υπάρχει επικοινωνία. Ελπίζουμε πως με την αρχιτεκτονική μας βοηθάμε τους ανθρώπους να βγουν από την παθητικότητα», δηλώνει.
Τα έργα του Μάγιερ κάνουν μοναδική χρήση της γεωμετρίας. Οι δομές των όψεων του διογκώνονται ή κάνουν ζιγκ-ζαγκ, τα σχέδια των παραθύρων του μοιάζουν με κυψέλες ή με γουρλωμένα μάτια.
Για την ακρίβεια, όσο περισσότερες μεταφορές εμπνέουν οι μορφές του, τόσο πιο ευτυχισμένος είναι ο ίδιος:
«Στόχος μου είναι οι πολλαπλές πιθανές αναγνώσεις», λέει. «Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού συζητάμε συχνά για την αμφισημία του νοήματος. Μας αρέσει να προσφέρουμε περισσότερες από μία δυνητικές αναγνώσεις για να επιτρέπουμε στον καθένα τη δική του ερμηνεία. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της φύσης και της τεχνολογίας είναι πάντα το ζητούμενο, ανάλογα και με την τοποθεσία του κτιρίου. Καθώς περνάμε από τα έπιπλα και τις εγκαταστάσεις σε μεγαλύτερα κτίρια δεν σκεφτόμαστε πια από το υλικό προς τη μορφή, αλλά από τη μορφή προς το υλικό», εξηγεί ο Μάγιερ για τη δουλειά του.
Παγκόσμια αναγνώριση
Το έργο του Γιούργκεν Μάγιερ έχει δημοσιευτεί και εκτεθεί σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί μέρος πάρα πολλών συλλογών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης και του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο.
Εκτός από το “Emerging Architect Special Mention to European Union Prize for Contemporary Architecture ‐ Mies van de Rohe Award 2003” έχει λάβει το Holcim Award Bronze 2005 και πολλά άλλα σημαντικά βραβεία.
Επίσης, ο 44χρονος αρχιτέκτονας έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου και στο Χάρβαρντ. Επίσης στην Αρχιτεκτονική Εταιρία του Λονδίνου, στο Κολούμπια, στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά, και σε άλλα γνωστά Πανεπιστήμια.
Θα μπορούσε να ήταν μεμονωμένο. Να μην είχε συνέχεια για αυτόν το βραβείο νέου ανερχόμενου αρχιτέκτονα Mies van der Rohe Award του 2003.
Θα μπορούσε δηλαδή το ακραίο και εντυπωσιακό δημαρχείο στο Scharnhauser Park – το πρώτο μόλις έργο του, εκείνο στο οποίο βασίστηκε το βραβείο- να ήταν μια «καλή συγκυρία». Και τα επόμενα βήματα του νεαρού Γερμανού αρχιτέκτονα να έμεναν «ανεξιχνίαστα».
Όμως τίποτα τελικά δεν μπόρεσε να ανακόψει την πορεία του Juergen Mayer Η. (γεν 1965) προς την κορυφή της γερμανικής αρχιτεκτονικής και προς τη διεθνή καταξίωση.
Ήδη το γραφείο του απαρτίζεται από 15 άτομα,. Έχει στο ενεργητικό του 35 κτίρια που έχουν κατασκευαστεί ή βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης. Μεταξύ τους και το Metropol Parasol στη Σεβίλλη. Την ίδια στιγμή η γκαλερί Magnus Muller τον εκπροσωπεί στο Βερολίνο. Γιατί πέρα από πολεοδομικά σχέδια και κτίρια, ο Juergen Mayer Η. σχεδιάζει installations και αντικείμενα με νέα υλικά.
Οι δημιουργίες του
Ακριβώς γιατί οι δημιουργίες του διερευνούν τη σχέση τεχνολογίας και φύσης, κινούμενες ελεύθερα μεταξύ αρχιτεκτονικής και τέχνης.
Τα ίδια τα κτίρια του διαρκώς ξεγελούν. Όντας μέσα τους δεν διακρίνεις τα όρια του χώρου. Γιατί πιστεύει ότι έχεις μπροστά σου μια γραφιστική δημιουργία με διάθεση Pop art (ή καρτούν). Είτε γιατί οι μεταβάσεις σε τοίχο/ταβάνι/πάτωμα είναι όλες καμπύλες.
Και όταν κοιτάς φωτογραφίες των κτιρίων του, πάλι μπερδεύεσαι. Είναι τόσο σκόπιμα αφαιρετικές οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες που δεν καταλαβαίνεις αν το κτίριο είναι αληθινό ή ένα προοπτικό.
Η έκπληξη, η μετάδοση πληροφορίας αλλά και η προστασία δεδομένων δικαιολογούν εν μέρει μια μεγάλη του προσωπική του εμμονή. Διατηρεί μια συλλογή με πάνω από 300 χαρτιά με τα χαρακτηριστικά σχέδια και γράμματα που τυπώνονται στα εσωτερικά των φάκελων. Για να μην μπορείς να δεις ποιο είναι το περιεχόμενο της αλληλογραφίας.
Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!
Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.
Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info
Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: Autobahn: Η ιστορία του διασημότερου αυτοκινητοδρόμου στον κόσμο