Έλλειψη εργαζομένων στη Γερμανία: Είναι η μετανάστευση η λύση;
Η Γερμανία ξεμένει από τους δικούς της ειδικευμένους εργαζόμενους. Οι καλά εκπαιδευμένοι ειδικευμένοι εργαζόμενοι από το εξωτερικό διαμαρτύρονται για τη γραφειοκρατία, οι εταιρείες είναι επιφυλακτικές λόγω των γλωσσικών εμποδίων.
Ποιοι είναι οι εξειδικευμένοι άνθρωποι που έρχονται στη Γερμανία παρά τα εμπόδια;
“Απλοποιήστε τη ζωή σας” είναι το θέμα του σημερινού μαθήματος επαγγελματικής γλώσσας στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Μονάχου.
Με μια μεταφορική έννοια, αυτό ταιριάζει επίσης καλά με την πραγματικότητα της ζωής των συμμετεχόντων. Όλοι θέλουν να εργαστούν στη Γερμανία – αλλά πρέπει να βελτιώσουν τα γερμανικά τους. Όπως ο Cheenaz Omar από το Ιράκ.
Η Najmeh Sadaat ασκούσε το επάγγελμα της οδοντιάτρου στο Ιράν και βρίσκεται στη Γερμανία με τον σύζυγό της εδώ και ένα χρόνο. Έχει βρει την “αγαπημένη του δουλειά”, όπως λέει η ίδια, και έχει επίσης κάνει πολλή έρευνα στο διαδίκτυο και είναι σίγουρη ότι θα μπορέσει να ενσωματωθεί επαγγελματικά μετά τις εξετάσεις Γερμανικών: “Πρέπει να περάσω τις εξετάσεις C1, τότε θα μπορέσω να αναγνωρίσω τις επαγγελματικές μου γνώσεις”.
Και ο Zelgay Haidari έχει ήδη σπουδάσει γερμανικά ως ξένη γλώσσα στο Αφγανιστάν και έχει εργαστεί εκεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Λέει: “Η Γερμανία ήταν η χώρα των ονείρων μου. Ήθελα πραγματικά να συνεχίσω τη μεταπτυχιακή μου διατριβή, το μεταπτυχιακό μου εδώ”.
Θα λύσουν οι μετανάστες στη Γερμανία το πρόβλημα της έλλειψης δεξιοτήτων;
Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ο Zelgay Haidari δεν ήταν πλέον ασφαλής ως λεγόμενος τοπικός υπάλληλος μιας γερμανικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν. Τώρα θέλει να χτίσει μια νέα ζωή με την εκπαίδευση στην πληροφορική. Είναι ο μόνος από τους συμμετέχοντες στα μαθήματα που έχει ακούσει τον δυσκίνητο όρο “έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων”:
“Νομίζω ότι υπάρχει έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων στη Γερμανία. Η Γερμανία είναι μια βιομηχανική χώρα, χρειάζεται τους ειδικευμένους εργαζόμενους σε αυτόν τον τομέα. Και μου αρέσει επίσης να εργάζομαι στην πληροφορική, μπορείς να κερδίσεις πολλά χρήματα με αυτήν. Θέλω να ξεκινήσω μια νέα ζωή εδώ. Ξεκίνησα από το μηδέν τώρα”.
Η Γερμανία αναζητά ειδικευμένους εργαζόμενους όπως ο μηχανικός Cheenaz Omar και ο εκκολαπτόμενος εκπαιδευόμενος στην πληροφορική Zelgay Haidari. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης εντόπισε πέρυσι ελλείψεις σε 148 επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελμάτων νοσηλευτικής, ιατρικής, κατασκευών, ειδικευμένων επαγγελμάτων και πληροφορικής.
Η έκθεση δεν έλαβε καν υπόψη τις ελλείψεις προσωπικού στον κλάδο της εστίασης ή στα αεροδρόμια που θα γίνουν εμφανείς το 2022. Δεν θα λειτουργήσει χωρίς μετανάστευση εξειδικευμένων ανθρώπων, λέει ο Stefan Sauer του Ινστιτούτου Ifo.
“Η μετανάστευση πρέπει οπωσδήποτε να αποτελέσει κύριο μέλημα στην καταπολέμηση της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων, ο αριθμός των απασχολούμενων συνεχίζει να μειώνεται, περισσότεροι άνθρωποι συνταξιοδοτούνται από ό,τι προσλαμβάνονται. Αυτό σημαίνει ότι η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων θα βρεθεί αλλού”.
Η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη Γερμανία θα επιδεινωθεί
Η ζήτηση εργασίας παραμένει υψηλή. Τον Αύγουστο, 887.000 κενές θέσεις εργασίας καταγράφηκαν στα γραφεία ευρέσεως εργασίας – 108.000 περισσότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Πρόσφατη μελέτη που ανατέθηκε από το Ίδρυμα Bertelsmann εκτιμά ότι η Γερμανία θα χρειαστεί εισροή 400.000 ατόμων μέχρι το 2060, εκ των οποίων 290.000 θα πρέπει να προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ.
Σύμφωνα με αναλύσεις του Ινστιτούτου Ερευνών για την Απασχόληση, το πρόβλημα έχει γίνει ακόμη πιο έντονο μετά το ξέσπασμα της Covid-19.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, 134.000 άνθρωποι ήρθαν στη Γερμανία, περίπου το ένα τρίτο λιγότεροι από ό,τι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, δηλαδή πριν από την πανδημία.
Επιπλέον, η μετανάστευση εργατικού δυναμικού από χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ έχει μειωθεί κατακόρυφα κατά 55% στη Γερμανία. Παρόλο που ο νέος νόμος για τη μετανάστευση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2020.
Σήμερα, υπάρχουν μόλις 70.000 ακαδημαϊκοί από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ που εργάζονται στη Γερμανία με τη λεγόμενη μπλε κάρτα.
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του SPD πρότειναν να τροποποιηθεί εκ νέου ο νόμος περί μετανάστευσης ειδικευμένων εργαζομένων και να επιτραπεί η πρόσβαση στην αγορά εργασίας και σε ειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό που έχουν σύμβαση εργασίας αλλά δεν έχουν ακόμη αναγνωρισμένο στη Γερμανία πανεπιστημιακό πτυχίο. Στη συνέχεια, θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό με τη βοήθεια του Γερμανού εργοδότη τους.
Μην ξεχνάτε τις βιοτεχνίες και τις υπηρεσίες στη Γερμανία
Περαιτέρω κίνητρα χρειάζονται επειγόντως και στη μη ακαδημαϊκή κατάρτιση, διαπιστώνει ο Stefan Sauer του Ινστιτούτου Ifo: “Πρέπει να δοθεί νέα έμφαση στη διπλή κατάρτιση στο μέλλον, κάνοντάς την πιο ελκυστική, μεταξύ άλλων με την κατάλληλη αμοιβή”.
Περισσότερη υποστήριξη, βοήθεια με τη γερμανική γραφειοκρατία και απλά περισσότερη αναγνώριση και εκτίμηση είναι σημαντικά κίνητρα που μπορούν να βοηθήσουν περισσότερους εξειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό να έρθουν στη Γερμανία στο μέλλον.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 5 πράγματα για τις δημόσιες συγκοινωνίες στη Γερμανία
- Τι σημαίνει για εσάς η μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο στη Γερμανία;
- Επίδομα στέγασης στη Γερμανία: Ποιος το παίρνει και πόσο είναι;
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2022
- Γερμανία: Γιγάντιο πακέτο ελαφρύνσεων υποσχέθηκε ο Olaf Scholz
- Έλλειψη εργαζομένων στη Γερμανία: Είναι η μετανάστευση η λύση;