Πώς να εξοικονομήσετε νερό στο σπίτι στη Γερμανία;
Κατά κανόνα, οι τουαλέτες ξεπλένονται με πολύτιμο πόσιμο νερό. Ένας ενεργειακός σύμβουλος δείχνει ότι υπάρχει και άλλη επιλογή: Τα λύματα από λουτρά, ντους ή πλυντήρια ρούχων μπορούν να επεξεργαστούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.
Όταν κάνετε ντους ή πλένετε ρούχα, το νερό που είναι μόνο ελαφρώς λερωμένο συνήθως απλά ρέει στο σύστημα αποχέτευσης.
Στο σπίτι του ενεργειακού συμβούλου Jürgen Leppig στο Marktheidenfeld στην περιοχή Main-Spessart, τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Εκεί, το νερό από το ντους και τους νιπτήρες καταλήγει στο υπόγειο μέσω ξεχωριστών σωλήνων αποχέτευσης. Στη συνέχεια, το νερό επεξεργάζεται σε ένα σύστημα και στη συνέχεια χρησιμοποιείται ξανά για το καζανάκι των τουαλετών.
Το χρησιμοποιημένο νερό αποθηκεύεται
Ο Leppig έχει εγκαταστήσει το σύστημα στο σπίτι του εδώ και δύο χρόνια. Λειτουργεί όπως μια μικρή μονάδα επεξεργασίας λυμάτων: το νερό συλλέγεται σε μια δεξαμενή.
Τα ιζήματα κάθονται στον πυθμένα. Μέσω ενός συστήματος υπερχείλισης, το νερό φτάνει σε μια δεύτερη δεξαμενή ύψους περίπου 1,8 μέτρων.
Στη δεξαμενή αυτή, το νερό περνάει από ένα μικροφίλτρο, το οποίο – σύμφωνα με τον κατασκευαστή – συλλαμβάνει το 99,99% των βακτηρίων και των ιών. Το καθαρισμένο νερό αντλείται στη συνέχεια πίσω στις δεξαμενές των τουαλετών του σπιτιού.
Τεράστιες δυνατότητες εξοικονόμησης
Το νερό που περνάει από το σύστημα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για περισσότερα από το απλό καζανάκι των τουαλετών. Χρησιμοποιείται επίσης για πότισμα των φυτών του στον κήπο.
Ο ενεργειακός σύμβουλος έχει καλές εμπειρίες με το σύστημά του μέχρι στιγμής. “Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση νερού στο σπίτι μου μειώθηκε από 100 κυβικά μέτρα ετησίως σε περίπου 30 με 40 κυβικά μέτρα”, λέει.
Χρειάζονται όμως μερικά χρόνια για να αποσβέσει το σύστημα την αξία του.
Υψηλό κόστος, αλλά περιβαλλοντική συνείδηση
“Επιτρέπουμε στον εαυτό μας την πολυτέλεια να ξεπλένουμε τα περιττώματά μας με πόσιμο νερό”, λέει ο Leppig, περιγράφοντας το κίνητρό του.
Το θέμα του νερού τον απασχολεί από τη δεκαετία του 1980. Συνεπώς, αποτελούσε μείζον θέμα για τον ίδιο. Ξεκίνησε με τη χρήση βρόχινου νερού.
Αλλά αυτό δεν του ήταν αρκετό και έτσι κατέληξε τελικά στη χρήση του περιγραφόμενου, φιλτραρισμένου νερού προκειμένου να μειώσει δραστικά την κατανάλωση του.
“Είναι ένα πραγματικά καλό συναίσθημα, επειδή χρησιμοποίησα το πόσιμο νερό δύο φορές και εξοικονόμησα νερό και ενέργεια ως αποτέλεσμα”, αναφέρει.
Φυσικά, αυτό έχει την τιμή του: επί του παρόντος, ένα τέτοιο σύστημα κοστίζει περίπου 5.500 ευρώ. Επιπλέον, υπάρχει το κόστος εγκατάστασης.
Αναβάθμιση σε παλιά κτίρια μάλλον δύσκολη
Εάν χτίζετε ένα νέο σπίτι, ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρον. Το μόνο που χρειάζεται να γίνει είναι να τοποθετηθούν πρόσθετοι μικροί σωλήνες αποχέτευσης από το ντους, τον νιπτήρα και ενδεχομένως το πλυντήριο ρούχων στο υπόγειο.
Επιπλέον, οι τουαλέτες και η εξωτερική βρύση νερού πρέπει να εξυπηρετούνται από ξεχωριστούς σωλήνες τροφοδοσίας από το σύστημα. Σε ένα νέο κτίριο, το κόστος είναι διαχειρίσιμο.
Σε ένα υφιστάμενο ακίνητο, ωστόσο, είναι πιο δύσκολο. Ειδικά αν οι σωλήνες είναι κρυμμένοι. Εάν όμως ένα σπίτι ανακαινίζεται πλήρως, θα μπορούσε κανείς να εξετάσει το ενδεχόμενο εγκατάστασης ενός τέτοιου συστήματος.
Χωρίς κρατικές επιδοτήσεις
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν κρατικές επιδοτήσεις για την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος.
Σε απάντηση σε ερώτημα του BR24, το βαυαρικό υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρει: “Η χρήση του φιλτραρισμένου νερού είναι κατάλληλη για να συμβάλει στην εξοικονόμηση πόσιμου νερού. […] Η Βαυαρία δεσμεύεται να δημιουργήσει περισσότερα κίνητρα για τη χρήση του νερού”.
Έτσι, “ζητήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εξετάσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης”.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- AOK Γερμανία: Νέος νόμος θέτει σε κίνδυνο τα ταμεία ασφάλισης υγείας
- Γιατί τα φάρμακα στη Γερμανία διατίθενται μόνο στα φαρμακεία;
- 8 απλοί τρόποι εξοικονόμησης του κόστους θέρμανσης στη Γερμανία
- Οι γερμανικές πόλεις όπου τα ενοίκια αυξάνονται ταχύτερα
- Νέοι κανόνες για τηλεφωνική έκδοση αναρρωτικής στη Γερμανία
- 5 σημάδια ότι έχετε εγκλιματιστεί στη ζωή στη Γερμανία
- Οι φοροελαφρύνσεις που πρέπει να ξέρουν οι ξένοι γονείς στη Γερμανία
- Γερμανία: Έρχεται η ενίσχυση των 300 ευρώ για την ενεργειακή κρίση
- Νέα μέτρα Covid στη Γερμανία: 2 στάδια το φθινοπώρου και τον χειμώνα
- 8 συμβουλές για το πως να ντύνεστε σαν Γερμανοί
- 5 γερμανικά ποτά που πρέπει να δοκιμάσετε αυτό το καλοκαίρι