Μόναχο: Ο Χρυσός Τεντόγλου κατέρριψε μια σειρά από ρεκόρ
Ο Μίλτος Τεντόγλου διατήρησε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στο μήκος – Ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν απολαυστικός στον τελικό, όπου το ένα άλμα ήταν καλύτερο από το άλλο κατακτώντας την πρώτη θέση με επίδοση που αποτελεί ρεκόρ αγώνων
Ο κορυφαίος άλτης του μήκους αυτή τη στιγμή στον κόσμο, διατηρώντας με άνεση τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης που είχε κατακτήσει το 2018 στο Βερολίνο, με το άλμα του στα 8.52μ..
Παράλληλα κατέρριψε και μια σειρά από ρεκόρ και πιο συγκεκριμένα:
- των αγώνων από τον Γερμανό Κρίστιαν Ράιφ που είχε πηδήξει 8.47μ. το 2019
- του σταδίου από τον Ιβάν Πεντρόσο που ήταν 8.43μ. από τις 11 Σεπτεμβρίου 1999
- της μεγαλύτερης διαφοράς από τον δεύτερο, που ήταν 40 εκατοστά το 1986, όταν ο Ρόμπερτ Εμιγιάν είχε επικρατήσει με 8.41μ. κι ο δεύτερος είχε 8.01μ.
- της κορυφαίας επίδοσης του 2022 που ήταν μέχρι σήμερα τα 8.45μ. του Σάιμον Έχαμερ.
Μια επίδοση που ήταν ξεκάθαρο ότι θα του έδινε το χρυσό, αλλά παράλληλα αποτελεί και νέο ρεκόρ αγώνων!
Μ’ αυτό το άλμα ο Τεντόγλου τελείωσε πρόωρα τον τελικό και το μοναδικό αξιοσημείωτο ήταν ότι ο Σουηδός Μόντλερ στο τελευταίο του άλμα μπόρεσε να κλέψει το χάλκινο από τον Γάλλο Πομερί, με τον Μίλτο να μην χρειάζεται καν να κάνει την 5η και 6η του προσπάθεια πανηγυρίζοντας με την ελληνική σημαία το δεύτερο του (σερί) χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Σημειώνεται πως ο Τεντόγλου έγινε έτσι ο 4ος αθλητής στην ιστορία του μήκους στην διοργάνωση που καταφέρνει να υπερασπιστεί τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης, μετά τους Βίλεμ Λέχουμ (Γερμανία, 1934-38), ο Ιγκορ Τερ-Οβανεσιάν (ΕΣΣΔ, 1958-62) που είναι και ο μόνος με τρία χρυσά στο μήκος και Γκρεγκ Ράδερφορντ (Μ. Βρετανία, 2014-16).
Μπορεί να γίνει ο Τεντόγλου αυτός που θα «γκρεμίσει» το… στοιχειωμένο 8.95μ;
Το είπε το βράδυ της Τρίτης στο Μόναχο ο Μίλτος Τεντόγλου ότι στο μυαλό του είναι τα εννέα μέτρα-Μπορεί να είναι ο Έλληνας πρωταθλητής αυτός που θα καταρρίψει το στοιχειωμένο ρεκόρ του Μάικ Πάουελ;
Εντάξει, είμαστε όλοι ακόμα σε ευφορία. Είμαστε ακόμα τρελαμένοι με τη νέα επιτυχία του άλτη από τα Γρεβενά, ο οποίος για άλλη μια μεγάλη διοργάνωση έδειξε τι μπορεί να κάνει.
Και στο Ευρωπαίκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, ο Τεντόγλου, έχοντας ίσως πάρει και το μάθημά του από το Παγκόσμιο του προηγούμενου μήνα, έδειξε ότι αξίζει το χρυσό μετάλλιο. Κάνοντας άλματα πολύ μεγαλύτερα από κάθε αντίπαλό του, πήρε το χρυσό μετάλλιο και (μας) άφησε υποσχέσεις για το μέλλον.
Όχι ότι έχει σε μας κάποια υποχρέωση. Ούτε ο Τεντόγλου ούτε κανένας άλλος αθλητής μας έχουν κάποια υποχρέωση. Για τους εαυτούς τους, για τους δικούς τους ανθρώπους είναι η προσπάθειά τους.
«Θεωρώ ότι κάθε άλτης του μήκους πρέπει να έχει στο μυαλό του τα εννέα μέτρα, εννοείται ότι το έχω κι εγώ στο δικό μου. Πολύ δύσκολο, θέλω μισό μέτρο ακόμα, θα προσπαθώ πάντα να το πλησιάσω» είπε ο Έλληνας πρωταθλητής μετά τη νίκη στο Ευρωπαϊκό.
Και όταν λέει εννέα μέτρα, εννοεί φυσικά την κατάρριψη του τρομερού παγκόσμιου ρεκόρ που έχει ο Μάικ Πάουλ. Εννοεί άλμα πάνω από τα 8.95 μέτρα.
Είναι μισό μέτρο, δεν είναι μερικά εκατοστά. Αλλά τρεις δεκαετίες μετά αυτή η επίδοση μοιάζει και είναι ακόμα απλησίαστη.
Το 1991 το Τόκιο φιλοξένησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου και όσοι παρακολούθησαν τους αγώνες θυμούνται την κόντρα ανάμεσα στον Καρλ Λιούις και τον Μάικ Πάουελ.
Οι δύο Αμερικανοί διεκδικούσαν την πρώτη θέση στο άλμα εις μήκος και η αγωνία είχε χτυπήσει… κόκκινο. Φαβορί ήταν ο πρώτος, αφού είχε κατακτήσει προηγουμένως το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες και του 1988 στη Σεούλ, ενώ ήταν και δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (1983, 1987). Ωστόσο, αν κάποιος μπορούσε να του στερήσει τη νίκη, αυτός δεν ήταν άλλος από τον Πάουελ.
Στα 28 του χρόνια «πέταξε» στα 8,95 μέτρα και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, καταγράφοντας την καλύτερη όλων των εποχών, ξεπερνώντας τον Μπομπ Μπίμον που είχε 8,90 μέτρα.
Μέχρι τις 30 Αυγούστου του 1991, ο κόσμος είχε δει μόλις δύο αλματα πάνω από τα 8.80μ. Πλην εκείνου του Μπίμον, o Σοβιετικός Ρόμπερτ Εμιγιάν πήδηξε 8.86μ. μπροστά στους συμπατριώτες του, στο Τσαχματζόρ. Αλλά εκείνη την ημέρα, στο Τόκιο, ο Καρλ Λιούις και ο Μάικ Πάουελ πήδηξαν τέσσερις φορές πάνω από αυτό το όριο!
Τριάντα χρόνια μετά αυτή η επίδοση παραμένει… ανέγγιχτη. Όνειρο για κάθε αθλητή του μήκους, να είναι αυτός που θα «γκρεμίσει» το ρεκόρ και θα γράψει το δικό του όνομα στα βιβλία της ιστορίας του στίβου.
Το ονειρεύεται και ο Τεντόγλου. Το είχε πει και μιλώντας στο SDNA. Ίσως όχι απλά ως ουτοπία, αλλά ως κάτι εφικτό. Όχι τώρα. Όχι αύριο, Όχι στο επόμενο Diamond League. Όχι στο επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αλλά κάποια στιγμή μπορεί να έρθει.
Xωρίς το άγχος ότι «πρέπει» να το κάνει. Απλά έχοντας στο μυαλό ότι δουλεύει σκληρά, ότι ήδη έχει πετύχει πολλά, ότι δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα σε κανέναν. Ίσως μόνο να δείξει στον εαυτό του ότι το όριό του δεν το έχει φτάσει ακόμα…
Video
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.