Lauterbach: Ξεπεράσαμε τα χειρότερα της πανδημίας
Πολύ καιρό είχε να απευθυνθεί στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ. Ίσως γιατί το καλοκαιρινό κύμα της πανδημίας αποδείχθηκε πιο ήπιο από το αναμενόμενο, ίσως γιατί και ο ίδιος διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό και αναγκάστηκε να παραμείνει εκτός δράσης για κάποιο διάστημα.
Τώρα ο Λάουτερμπαχ επανέρχεται για να ανακοινώσει μία ευχάριστη είδηση: «Υπάρχει μία θετική εξέλιξη όσον αφορά το καλοκαιρινό κύμα της πανδημίας. Τόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, όσο και το ποσοστό θνησιμότητας υποχωρούν».
Στην ίδια διαπίστωση καταλήγει και το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, για να προσθέσει ωστόσο ότι δεν έχει εκλείψει ακόμη ούτε ο κίνδυνος προσβολής από τον ιό, ούτε ο κίνδυνος δυσάρεστων επιπλοκών, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών.
Κούραση και αδιαφορία του πληθυσμού
Τον Καρλ Λάουτερμπαχ συνόδευε στη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής ο Λάιφ ¨Ερικ Ζάντερ, διευθυντής Λοιμωξιολογίας στην Πανεπιστημιακή Κλινική «Σαριτέ» του Βερολίνου.
Όπως ανέφερε, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι πλέον υπό έλεγχο, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει.
«Ευτυχώς δεν έχει υπερφορτωθεί το σύστημα, αλλά μπορώ να σας πω ότι κάθε τόσο είμαστε αναγκασμένοι να επιστρατεύουμε νέες κλίνες, ενώ και στις μονάδες εντατικής θεραπείας η κίνηση έχει αυξηθεί», επισημαίνει.
Ο Ζάντερ ελπίζει πάντως ότι, καθώς εξασθενεί το θερινό κύμα της πανδημίας, θα βελτιώνεται και η κατάσταση στα νοσοκομεία, τα οποία υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού, ενώ και το υπάρχον προσωπικό «έχει κουραστεί με τη διαρκή εγρήγορση των τελευταίων δυόμιση ετών».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα άλλο σχόλιο του Ζάντερ: «Έχω την εντύπωση ότι στον πληθυσμό και στην κοινή γνώμη επικρατεί πλέον μία κούραση ή και αδιαφορία θα έλεγα. Το αντιλαμβάνομαι, καθώς είναι πλέον πολλοί εκείνοι που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό».
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest-dimap ένα ποσοστό 53% των Γερμανών (δηλαδή μία ισχνή πλειοψηφία) θεωρούν επιβεβλημένα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, ένα ποσοστό 20% τα κρίνουν μάλλον υπερβολικά, αλλά εξίσου αξιοσημείωτο, γύρω στο 20%, είναι το ποσοστό εκείνων που τα θεωρούν ανεπαρκή.
Ελπίδες για νέα εμβόλια
Λάουτερμπαχ και Ζάντερ δηλώνουν από κοινού ότι εναποθέτουν τώρα τις ελπίδες τους στην ανάπτυξη νέων σκευασμάτων κατά του ιού, που θα εστιάζουν κυρίως στη σχετικά ήπια αλλά και εξαιρετικά μεταδοτική «παράλλαξη Όμικρον».
Στις αρχές της εβδομάδας η εταιρεία BionTech ανακοίνωσε ότι, αν όλα πάνε καλά, οι πρώτες προμήθειες του νέου εμβολίου θα είναι διαθέσιμες από τον Οκτώβριο, οπότε θα αρχίσει και η νέα καμπάνια εμβολιασμού της γερμανικής κυβέρνησης.
Επί του παρόντος η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko) συνιστά μόνο στους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση του εμβολιασμού.
Από την πλευρά του ο Λάουτερμπαχ καλεί και τους νεότερους να μιλήσουν με τον γιατρό τους για να εξετάσουν το ενδεχόμενο νέου εμβολιασμού.
«Λάστιχα» ή «αλυσίδες»;
Ο υπουργός Υγείας, που αναμένει νέο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο, ετοιμάζει μία τροποποίηση της νομοθεσίας περί λοιμώξεων. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Ομοσπονδιακή Βουλή μέσα στον Σεπτέμβριο.
Με παραστατικούς όρους, που θυμίζουν χειμερινή συντήρηση αυτοκινήτου, ο Λάουτερμπαχ κάνει λόγο για δύο διαδοχικά επίπεδα συναγερμού από το φθινόπωρο: προηγούνται τα «λάστιχα χιονιού», αλλά αν κριθεί απαραίτητο θα ακολουθήσουν και οι «αλυσίδες χιονιού».
Με άλλα λόγια: «Σε ένα πρώτο στάδιο τα ομόσπονδα κρατίδια θα μπορούν να αποφασίζουν αυτόνομα, από την 1η Οκτωβρίου, εάν θα γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για όλους, πλην εκείνων που έχουν εμβολιαστεί τους τελευταίους τρεις μήνες».
Εάν τα κρούσματα αυξηθούν περαιτέρω, τότε θα ακολουθήσει το δεύτερο βήμα: «Καταργούνται οι εξαιρέσεις από την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ίσως μάλιστα η μάσκα γίνει υποχρεωτική ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους», αναφέρει ο Καρλ Λάουτερμπαχ.
Τα νέα σχέδια προκαλούν ερωτήματα και κριτική. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Επιμελητηρίου Κλάους Ράινχαρντ θεωρεί «πρακτικά αδύνατον» να υλοποιηθούν και κυρίως διερωτάται «ποιος μπορεί να ελέγξει με αποτελεσματικό τρόπο» σε έναν κλειστό χώρο, εάν οι εξαιρεθέντες από την υποχρεωτική χρήση μάσκας έχουν εμβολιασθεί το προηγούμενο τρίμηνο.
Για ασαφή κριτήρια κάνουν λόγο ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια. Πάντως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να είναι προετοιμασμένη για ένα δύσκολο φθινόπωρο.
Για αυτό κινείται πολύ προσεκτικά, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μ.Βρετανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία, αλλά και η Ελλάδα, όπου τα υγειονομικά μέτρα έχουν χαλαρώσει από τον περασμένο Μάιο.
Πηγή: Γιάννης Παπαδημητρίου | DW
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Καταπολέμηση κρίσης: Τα μέτρα του Habeck στη Γερμανία με μια ματιά
- Υπάρχει μέλλον για τις νεοφυείς επιχειρήσεις delivery στη Γερμανία;
- Γερμανία: Ακριβότερο ρεύμα από Οκτώβριο – Αύξηση 2,419 στην κιλοβατώρα
- Αutobahn: 90 χρόνια γερμανικός αυτοκινητόδρομος
- AOK Γερμανία: Νέος νόμος θέτει σε κίνδυνο τα ταμεία ασφάλισης υγείας
- Γιατί τα φάρμακα στη Γερμανία διατίθενται μόνο στα φαρμακεία;
- Αναλυτικά το νέο χαράτσι στη Γερμανία: Αύξηση στο Φυσικό αέριο