Γερμανία: Πόσα έχουν πληρώσει οι εκκλησίες σε θύματα κακοποίησης;
Από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο κακοποίησης το 2010, οι εκκλησίες της Βαυαρίας έχουν καταβάλει εκατομμύρια. Ωστόσο, τα θύματα κακοποίησης επικρίνουν την έλλειψη διαφάνειας στην απονομή των πληρωμών – και στον καθορισμό του ύψους τους σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
Σωματική βία και σεξουαλική κακοποίηση: Το αργότερο από τότε που έγινε γνωστό το σκάνδαλο κακοποίησης στην Καθολική Εκκλησία στη Γερμανία το 2010, έχει γίνει σαφές ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις. Όλο και περισσότερες περιπτώσεις γίνονται γνωστές και στην εκκλησία.
Θύμα αναφέρει: Αιματηρός ξυλοδαρμός σε καθολικό σχολείο
Ένα από τα πολλά θύματα είναι ο Hans Dull. Ως μαθητής βίωσε σωματική βία σε τρία καθολικά σχολεία. Τον χτύπησαν μέχρι να αιμορραγήσει.
Οι αναμνήσεις είναι ακόμα πολύ ζωντανές, λέει: “Έπρεπε να βγάλω το δερμάτινο παντελόνι μου γιατί μου είπε ότι αλλιώς δεν θα ένιωθα το ραβδί. Και μετά περπατούσα για μέρες με σκισμένο δέρμα”.
Θύματα κακοποίησης όπως ο Hans Dull μπορούν να λάβουν αποζημιώσεις από την προτεσταντική και την καθολική εκκλησία για τα δεινά που υπέστησαν.
Κατά κανόνα, η καθολική και η προτεσταντική εκκλησία καταβάλλουν το πολύ 50.000 ευρώ στα θύματα κακοποίησης. Το ελάχιστο ποσό είναι 5.000 ευρώ στην Προτεσταντική Εκκλησία και 1.000 ευρώ στην Καθολική Εκκλησία.
Αυτά είναι τα ποσά που κατέβαλαν οι βαυαρικές επισκοπές σε θύματα κακοποίησης
Οι καθολικές επισκοπές της Βαυαρίας έχουν καταβάλει σχεδόν 16 εκατομμύρια ευρώ σε θύματα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης από το 2010.
Η προτεσταντική περιφερειακή εκκλησία έχει πληρώσει σχεδόν 1,3 εκατομμύρια ευρώ από το 2015.
Το ποσό είναι ιδιαίτερα υψηλό στην επισκοπή του Ρέγκενσμπουργκ, όπως δείχνει ο ακόλουθος κατάλογος. Έλαβαν αποζημιώσεις συνολικού ύψους λίγο πάνω από 7,2 εκατομμύρια ευρώ.
Από το συνολικό ποσό των περίπου 10,7 εκατομμυρίων ευρώ στη μητρόπολη του Ρέγκενσμπουργκ, τα 2,7 εκατομμύρια καταβλήθηκαν για σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική επίθεση και άλλα αδικήματα.
Συνολικό ποσό των αποζημιώσεων από το 2010
- Επισκοπή του Άουγκσμπουργκ: 2.196.538 ευρώ
- Αρχιεπισκοπή του Μπάμπεργκ: 509.000 ευρώ
- Επισκοπή Eichstädt: 170.000 ευρώ
- Αρχιεπισκοπή Μονάχου και Freising: 450.000 ευρώ
- Επισκοπή Passau: 159.000 ευρώ
- Επισκοπή Ρέγκενσμπουργκ: 10.736.350 ευρώ
- Επισκοπή Würzburg: 375.000 ευρώ
- Προτεσταντική Εκκλησία της Βαυαρίας: 1.276.000 ευρώ
Οι πληρωμές της Εκκλησίας στα θύματα είναι πολύ χαμηλές
Ο Hans Dull έχει μια κριτική άποψη. Το μέσο ποσό των 5.008,80 ευρώ που καταβάλλεται σε κάθε θύμα είναι “φυσικά πολύ χαμηλό”. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για βία ή σεξουαλική κακοποίηση.
“Πολλοί έχουν αυτοκτονήσει, πολλοί έχουν πέσει στα ναρκωτικά και το αλκοόλ”. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να εργαστούν εξαιτίας της εμπειρίας τους από την κακοποίηση, έχουν αρρωστήσει ψυχικά και σωματικά.
Ο ψυχολόγος Heiner Keupp από το Μόναχο κατανοεί την κριτική. Είναι μέλος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, η οποία εδρεύει στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας. Έργο της είναι η διερεύνηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε διάφορα ιδρύματα.
Ο εμπειρογνώμονας ζητά διαφάνεια
“Δεν γνωρίζουμε καθόλου με βάση ποια κριτήρια κάποιος λαμβάνει αυτό ή εκείνο το ποσό”, επικρίνει ο Keupp. Η δημιουργία διαφάνειας και ο καθορισμός σαφών προτύπων θα βοηθούσε τους ενδιαφερόμενους. “Αυτή είναι μια αρχή της δικαιοσύνης, που γνωρίζουν: Ποιο είναι το δικαίωμά μου εδώ; Τι ποσό αναγνώρισης θα καταβληθεί;”
Για το σκοπό αυτό, ο Keupp απαιτεί έναν νόμο σε ομοσπονδιακό επίπεδο που θα ορίζει ενιαία πρότυπα σύμφωνα με τα οποία θα χορηγούνται χρήματα, όχι μόνο για τα θύματα της εκκλησίας, αλλά για όλα τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
Τα θύματα κακοποίησης απαιτούν κάτι περισσότερο από χρήματα
Η Καθολική Εκκλησία δεν είναι μια “φιλανθρωπική οργάνωση”, δήλωσε ο Keupp. “Πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση”. Το ίδιο ισχύει και για την Προτεσταντική Εκκλησία, είπε. “Και οι δύο πρέπει να δείξουν με σαφήνεια σε ποιο σημείο έχουν ποια ευθύνη”.
Ο Hans Dull, ο οποίος επλήγη, απαιτεί κάτι άλλο εκτός από υψηλότερες πληρωμές αναγνώρισης – ένα δημόσιο σήμα. Η ιδέα του: “Ίσως θα έπρεπε να μας πλύνουν τα πόδια σε ένδειξη αναγνώρισης και να παραδώσουν σε όλους έναν φάκελο με την επιταγή μέσα”.
Οι συγγνώμες μέχρι στιγμής και τα χρήματα από μόνα τους δεν είναι αρκετά για τους πληγέντες όπως ο Dull.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Νέα δουλειά – επιχειρήσεις: Τι αλλάζει τον Αύγουστο στη Γερμανία
- Νέος “φόρος” φυσικού αερίου στη Γερμανία: Ποιος θα τον πληρώσει;
- Γερμανία: Έρχεται η κατάργηση στην προπληρωμή για τα αεροπορικά;
- Πόσα χρήματα επιπλέον θα πληρώσουν τα νοικοκυριά στη Γερμανία;
- Ενιαίο ενεργειακό επίδομα στη Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζετε;
- Υπ.Οικον: Μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης στη Γερμανία