Γερμανία: Δροσιά με τη βοήθεια του τσίλι …
Καύσωνας πλήττει και τη Γερμανία. Πολίτες άλλων χωρών γνωρίζουν μυστικά δροσιάς. Μια ματιά σε κάποια από αυτά.
Ιδρώνοντας με τσίλι
Κατά περίεργο τρόπο τα πιο καυτερά φαγητά τρώγονται στις πιο ζεστές χώρες του κόσμου. Όχι χωρίς λόγο. Το τσίλι διασφαλίζει ότι τα τρόφιμα αντέχουν περισσότερο.
Επίσης περιέχει το συστατικό καψαϊκίνη, το οποίο ξεγελάει τον εγκέφαλο ώστε να πιστεύει ότι η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται και έτσι ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες.
Ο ιδρώτας εξατμίζεται και προσφέρει δροσιά στο σώμα.
Χυμός καρύδας για δροσιά
Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, τα τρόφιμα χωρίζονται ανάλογα με τη θερμοκρασία για την εξισορρόπηση του γιν και του γιανγκ.
Στα δροσιστικά τρόφιμα περιλαμβάνονται το καρπούζι, το αγγούρι, ακόμη και το πράσινο τσάι. Στην ινδική ιατρική, ο χυμός της καρύδας, είναι ευρέως διαδεδομένος.
Σε υγρές τροπικές χώρες θεωρείται δροσιστικός. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και ηλεκτρολύτες.
Δροσερή λεμονάδα
Είτε πρόκειται για το Nimbu Pani στην Ινδία, τη Limonana στη Μέση Ανατολή ή το Limau Asam Boi στη Μαλαισία, στις περισσότερες χώρες διάφορα είδη λεμονιού παίζουν κεντρικό ρόλο στο σβήσιμο της δίψας.
Ενισχυτικά γεύσης όπως λίγο πιπέρι, φύλλα μέντας, δαμάσκηνα ή μια κουταλιά μέλι κάνουν τη λεμονάδα μια ξεχωριστή εμπειρία.
Προσοχή στη μπύρα και τον καφέ
Στα στατιστικά του για το 2022 για την παγκόσμια κατανάλωση μπύρας, το worldpopulationreview.com αναφέρει ότι η μπύρα «ανακαλύφθηκε πριν από τη γραπτή γλώσσα και είναι το αλκοολούχο ποτό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο».
Ωστόσο, επειδή περιέχει αλκοόλ, το οποίο αφυδατώνει τον οργανισμό, η υπερβολική κατανάλωση μπύρας κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα δεν ενδείκνυται.
Το μαύρο προστατεύει από τη ζέστη ….
Μια μελέτη του 1980 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature χρησιμοποίησε πειράματα στην έρημο για να διερευνήσει εάν το χρώμα των ρούχων έπαιζε ρόλο στη ζέστη.
Αποδείχθηκε ότι τα ανοιχτότερα χρώματα αντανακλούν καλύτερα το φως, αλλά το μαύρο απορροφά καλύτερα τη θερμότητα του σώματός. Είναι σημαντικό τα ρούχα – είτε μαύρα είτε λευκά – να εφαρμόζουν χαλαρά για να μπορεί να κυκλοφορεί ο αέρας.
Ομπρέλες όχι μόνο για βροχή
Στο παρελθόν κυρίως Ασιάτες τουρίστες έφερναν μαζί τους ομπρέλες για τα ταξίδια τους στην Ευρώπη.
Σήμερα και οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν ομπρέλες για να προστατευθούν από τη ζέστη. Τώρα υπάρχουν και μοντέλα ομπρέλας που αντανακλούν τη θερμότητα.
Οι κλασικές βεντάλιες
Με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να εκτινάσσονται στα ύψη, οι βεντάλιες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη ζέστη. Η βεντάλια, όπως την ξέρουμε σήμερα, χρονολογείται 4000 χρόνια πριν στην αρχαία Αίγυπτο.
Λέγεται ότι έλκει την καταγωγή της από την Ιαπωνία ή την Κίνα. Στη συλλογή του Dior, Cruise ’23, μοντέλα περπάτησαν στην πασαρέλα με βεντάλιες ισπανικού στιλ.
Δροσιά … με έμπνευση
Ενώ τρέχουμε πιο γρήγορα το χειμώνα για να ζεστάνουμε το σώμα μας, το καλοκαίρι στόχος είναι να παράγουμε όσο το δυνατόν λιγότερη θερμική ενέργεια.
Στις πιο ζεστές περιοχές, οι άνθρωποι κάνουν σιέστα το μεσημέρι και αποφεύγουν έντονες δραστηριότητες. Στη ζούγκλα των μεγαλουπόλεεων, μπορεί κανείς να χαλαρώσει σε δροσερά δημόσια κτίρια όπως είναι τα μουσεία.
Τα δάση χαρίζουν δροσιά
Τα δάση λειτουργούν σαν τεράστια κλιματιστικά. Τα δέντρα και τα φυτά όχι μόνο παρέχουν την απαραίτητη σκιά, αλλά επίσης απορροφούν νερό μέσω των ριζών τους και το απελευθερώνουν μέσω των φύλλων τους, δροσίζοντας έτσι το περιβάλλον.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οικισμοί με μεγάλα δέντρα είναι 2 έως 3 βαθμούς Κελσίου ψυχρότεροι από οικισμούς χωρίς δέντρα.
“Πράσινα σπίτια”
Ο Αυστριακός καλλιτέχνης και αρχιτέκτονας Φριντενσράιχ Χουντερτβάσερ το έκανε σωστά. Ένα από τα κτήρια ορόσημα της Βιέννης θα μπορούσε να αποδειχθεί πρότυπο για τους ιδιοκτήτες σπιτιών, ώστε να συνδυάσουν την αρχιτεκτονική και τη φύση και να εξασφαλίσουν “πράσινα σπίτια”.
Πηγή: DW
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.