“Zero Waste Concept”: Ο αγώνας του Μονάχου κατά των απορριμμάτων
Μέχρι το 2035, η πόλη θέλει να σταματήσει τη σπατάλη πόρων. Η δημοτική υπηρεσία έχει παρουσιάσει 100 προτάσεις – από αγορές χωρίς συσκευασίες μέχρι μπόνους επισκευής. Το “Zero Waste Concept” κοστίζει 1,8 εκατομμύρια ευρώ.
Αν υπήρχαν ράγες σε μια ευθεία μεταξύ Μονάχου και Ίνσμπρουκ, περίπου 6.800 εμπορευματικά βαγόνια θα χωρούσαν σε αυτό το τμήμα μήκους 98 χιλιομέτρων στη σειρά.
Φανταστείτε αν αυτά τα βαγόνια ήταν γεμάτα με σκουπίδια. Στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε την ποσότητα των απορριμμάτων που θέλει να εξοικονομήσει η πόλη του Μονάχου μέχρι το 2035.
Το δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου υιοθετεί την “Αντίληψη μηδενικών απορριμμάτων”
Πρόκειται για το λεγόμενο “Zero Waste Concept”, πάνω στο οποίο εργάζεται η δημοτική υπηρεσία τα τελευταία δύο χρόνια και το οποίο το δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει την Πέμπτη.
Στόχος είναι η αποφυγή της σπατάλης στο Μόναχο
Ωστόσο, η ονομασία “Μηδενικά Απορρίμματα” είναι παραπλανητική. Το 2035 θα υπάρχουν ακόμα σκουπίδια στο Μόναχο. Πρόκειται μάλλον για την αποφυγή της σπατάλης, όπως εξήγησε η δημοτική σύμβουλος Kristina Frank όταν παρουσίασε το σχέδιο μαζί με τον δήμαρχο Dieter Reiter.
Όχι στα πιάτα μίας χρήσης, περισσότερες επισκευές, όχι φρούτα σε πλαστική μεμβράνη
Η Frank θέλει να κάνει τους κατοίκους του Μονάχου να χρησιμοποιούν ξανά περισσότερα πιάτα που πρέπει να πλένονται αντί να τα πετάνε στα σκουπίδια μετά το φαγητό. Να επισκευάζουν περισσότερα αντί να αγοράζουν καινούργια πράγματα.
Να ανακυκλώνουν περισσότερο. Και να ψωνίζουν εκεί όπου τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι τυλιγμένα σε πλαστική μεμβράνη.
Αυτή τη στιγμή, στο Μόναχο παράγονται 720.000 τόνοι των αστικών απορριμμάτων. Πρόκειται για όλα τα σκουπίδια από τα ιδιωτικά νοικοκυριά, αλλά και απορρίμματα από το εμπόριο και τη βιομηχανία, από σχολεία και παιδικούς σταθμούς.
Κάθε κάτοικος του Μονάχου παράγει περίπου 366 κιλά απορριμμάτων ετησίως. Μέχρι το 2035, ο αριθμός αυτός θα μειωθεί στα 310 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στα επόμενα 13 χρόνια, κάθε κάτοικος του Μονάχου θα πρέπει να πετάει 56 κιλά λιγότερα ετησίως από ό,τι σήμερα.
Οι κάδοι των απορριμμάτων θα είναι πολύ λιγότερο γεμάτοι μέχρι τότε. Στόχος της δημοτικής υπηρεσίας είναι να μειώσει αυτές τις ποσότητες κατά περισσότερο από το ένα τρίτο ανά κάτοικο και έτος.
Η Kristina Frank θέλει να το πετύχει αυτό κυρίως με τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο οι κάτοικοι του Μονάχου διαχωρίζουν τα απορρίμματά τους.
Το σχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 100 μέτρα για το πώς το Μόναχο μπορεί να μειώσει τα σκουπίδια. Η πόλη θέλει να εφαρμόσει 40 από αυτά από το επόμενο έτος.
Για παράδειγμα, ως πιλοτικό πρόγραμμα, θα υπάρχει μια εβδομαδιαία αγορά όπου οι κάτοικοι του Μονάχου θα μπορούν να ψωνίζουν χωρίς συσκευασίες.
Το κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών “Halle 2” της εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων δεν θα είναι διαθέσιμο μόνο στο Pasing, αλλά σε πολλές γειτονιές.
Δρόμοι με λίγα σκουπίδια με “ανταμοιβές” στο Μόναχο
Ταυτόχρονα, η Frank θέλει να παρακινήσει τους κατοίκους του Μονάχου να μειώσουν τα σκουπίδια τους. Για το σκοπό αυτό, θέλει να ορίσει τους δρόμους που πετούν ιδιαίτερα λίγα σκουπίδια ως “δρόμους μηδενικών απορριμμάτων”.
Επίσης, θέλει να προσφέρει ένα βραβείο μηδενικών απορριμμάτων. Θα είναι προικισμένο με 2.500 ευρώ και θα απονέμεται για ιδέες που συμβάλλουν στην αποφυγή απορριμμάτων.
Επιπλέον, οι κάτοικοι του Μονάχου που επισκευάζουν τις χαλασμένες συσκευές τους αντί να τις πετάξουν, θα πρέπει να λαμβάνουν ένα βραβείο.
Στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η πόλη και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στους χώρους της δεν θα χρησιμοποιούνται επιτραπέζια σκεύη μιας χρήσης – όπως ακριβώς και στο Wiesn, όπου τα πλαστικά πιάτα καταργήθηκαν ήδη από τη δεκαετία του 1990.
Η νέα ιδέα για τα απόβλητα στο Μόναχο κοστίζει 1,8 εκατομμύρια ευρώ
Η Frank υπολογίζει επίσης σε περισσότερη ενημέρωση – στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, αλλά και στα μεγάλα οικιστικά συγκροτήματα, πρέπει να παρέχονται καλύτερες πληροφορίες σχετικά με την αποφυγή και τον διαχωρισμό των απορριμμάτων.
Επιπλέον, από το 2023 θα υπάρχει ένα νέο “γραφείο μηδενικών απορριμμάτων”.
Η ομάδα θα αποτελείται από πέντε έως επτά υπαλλήλους από διάφορα τμήματα, οι οποίοι θα φροντίζουν για την εφαρμογή των μέτρων. 1,8 εκατομμύρια ευρώ απαιτούνται για την υλοποίηση. Ο δήμαρχος Dieter Reiter θεωρεί ότι τα χρήματα αυτά επενδύονται σωστά.
Εξάλλου, είχε παρατηρήσει και αυτός πώς συσσωρεύονταν τα κουτιά πίτσας στο συγκρότημα διαμερισμάτων του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Επίσης, τον δήμαρχο ενοχλεί το γεγονός ότι “εκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα” και “σωροί εγγράφων συνεδριάσεων” εξακολουθούν να εκτυπώνονται στο δημαρχείο του. Έτσι, τα μισά από τα απορρίμματα πρέπει επίσης να εξοικονομηθούν στη διοίκηση μέχρι το 2035.
Τι θα γίνει ωστόσο με τα ηλεκτρονικά απόβλητα στο Μόναχο;
Η Julia Post, η οποία είναι υπεύθυνη για την αποφυγή των απορριμμάτων στο Πράσινο Κόμμα, παραλείπει ωστόσο ένα σημείο του σχεδίου των 200 σελίδων: τα ηλεκτρονικά απόβλητα.
Θα ήθελε η πόλη να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στη βιωσιμότητα όταν αγοράζει νέους υπολογιστές και smartphones. Θα ήθελε επίσης να δει περισσότερα σημεία συλλογής ηλεκτρονικών αποβλήτων, για παράδειγμα στις βιβλιοθήκες της πόλης.
Η Julia Post γνωρίζει ότι κάθε κάτοικος του Μονάχου έχει κατά μέσο όρο πέντε κιλά ηλεκτρονικά απόβλητα. Ο παγγερμανικός μέσος όρος, ωστόσο, είναι διπλάσιος.
Αυτό μπορεί να εξηγηθεί μόνο από το γεγονός ότι πάρα πολλοί κάτοικοι του Μονάχου πετούν την μπαταρία ή το παλιό κινητό τηλέφωνο στα υπόλοιπα απορρίμματα. Η κοινοβουλευτική της ομάδα σκοπεύει να υποβάλει σύντομα πρόταση.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.