Λιγότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για οικογένειες στη Γερμανία
Έρχονται λιγότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για οικογένειες στη Γερμανία: Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε…
Οι πολύτεκνοι γονείς θα καταβάλλουν στο μέλλον σχετικά χαμηλές εισφορές για την υποχρεωτική ασφάλιση μακροχρόνιας περίθαλψης.
Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε να μειώσει την επιβάρυνσή τους σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς παιδιά και τις μικρότερες οικογένειες.
Μπορείτε να διαβάσετε όλα τα σημαντικά στοιχεία εδώ, στο GRland
Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι ο αριθμός των παιδιών παίζει ρόλο στις εισφορές για μακροχρόνια περίθαλψη, υγεία και συνταξιοδότηση.
Οι πολύτεκνες οικογένειες στη Γερμανία θα έχουν καλύτερη προσφορά στην ασφάλιση νοσηλευτικής φροντίδας
Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο διασφαλίζει ότι οι πολύτεκνοι γονείς βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τους άτεκνους και τις μικρότερες οικογένειες όσον αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση μακροχρόνιας φροντίδας.
Τα ποσοστά των εισφορών θα πρέπει να προσαρμοστούν σύμφωνα με τον πραγματικό αριθμό των παιδιών έως το τέλος Ιουλίου 2023, αποφάνθηκε το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας στην Καρλσρούη, σύμφωνα με πληροφορίες.
Στην περίπτωση της ασφάλισης μακροχρόνιας περίθαλψης, το δικαστήριο είχε αποφανθεί το 2001 ότι δεν ήταν συμβατό με το σύνταγμα να καταβάλουν οι γονείς το ίδιο ποσοστό εισφορών με τους άτεκνους – επειδή συνεισφέρουν “παραγωγικά στη λειτουργία ενός διανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης”.
Ως εκ τούτου, τα ποσοστά εισφορών αναπροσαρμόστηκαν. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, το ποσοστό εισφοράς για τους γονείς ανέρχεται σε 3,05% του ακαθάριστου εισοδήματος και σε 3,4% για τους άτεκνους.
Ωστόσο, κατά την άποψη των δικαστών, αυτό δεν είναι αρκετό: όσο περισσότερα παιδιά έχει μια οικογένεια, τόσο μεγαλύτερες είναι οι δαπάνες και το σχετικό κόστος.
“Αυτό το μειονέκτημα εμφανίζεται ήδη από το δεύτερο παιδί και μετά. Η ίση επιβάρυνση των γονέων με εισφορές ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών τους δεν δικαιολογείται συνταγματικά”, αναφέρει η δήλωση. Ο νομοθέτης πρέπει να διορθώσει αυτό το μειονέκτημα.
Το δικαστήριο, υπό την προεδρία του προέδρου Stephan Harbarth, έκρινε ότι η αξία της ανατροφής των παιδιών ανταμείβεται στο σύστημα υποχρεωτικής συνταξιοδότησης, ιδίως μέσω της αναγνώρισης των λεγόμενων περιόδων ανατροφής.
Όσον αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση υγείας, οι δικαστές τόνισαν ότι οι εν λόγω ασφαλισμένοι είχαν ήδη επωφεληθεί “σε σημαντικό βαθμό” από τις παροχές κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.
Κριτική της απόφασης στη Γερμανία
Ο πρόεδρος της Οικογενειακής Ομοσπονδίας των Καθολικών αντέδρασε απογοητευμένος στην απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι οι γονείς δεν πρέπει να απαλλαγούν από τα ποσοστά εισφορών στη νόμιμη σύνταξη και την ασφάλιση υγείας σε σύγκριση με όσους δεν έχουν παιδιά.
“Αυτός δεν είναι κανένας τρόπος για να ξεφύγουν οι οικογένειες από τα διαρθρωτικά μειονεκτήματα και τη φτώχεια”, δήλωσε ο Hoffmann. Μετά τη μερική ήττα στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, η Γερμανική Οικογενειακή Ένωση (DFV) και η Ομοσπονδία Καθολικών Οικογενειών (FDK) ζητούν πολιτική συζήτηση για δίκαιες για τις οικογένειες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
Λιγότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για οικογένειες στη Γερμανία
“Όχι μόνο προς το συμφέρον των οικογενειών, αλλά πρωτίστως της κοινωνίας, χρειαζόμαστε μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση του θεσμοθετημένου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που να αποτιμά δίκαια την ανατροφή των παιδιών”, εξήγησε ο πρόεδρος του FDK Ulrich Hoffmann.
Ωστόσο, είπε ότι η δικαιοσύνη στις εισφορές δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω αγωγών, αλλά μέσω του πολιτικού διαλόγου. Οι δικαστές της Καρλσρούης είχαν αποφανθεί ότι τα ποσοστά εισφορών για την υποχρεωτική ασφάλιση μακροχρόνιας φροντίδας πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον πραγματικό αριθμό των παιδιών και, ως εκ τούτου, πρέπει να προσαρμοστούν έως το τέλος Ιουλίου 2023.
Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι δεν γίνεται διάκριση μεταξύ γονέων και άτεκνων ατόμων στην υποχρεωτική συνταξιοδότηση και ασφάλιση υγείας είναι νόμιμο.
Αρκετοί γονείς είχαν καταθέσει συνταγματικές καταγγελίες κατά της τρέχουσας πρακτικής, η οποία υποστηρίζεται από την FDK στην Αρχιεπισκοπή του Φράιμπουργκ.
“Όσο ευχάριστη και αν είναι η απόφαση για την κοινωνική ασφάλιση μακροχρόνιας φροντίδας για τις οικογένειες, δυστυχώς επηρεάζει μόνο τους πιο ασήμαντους οικονομικά από τους τρεις κλάδους κοινωνικής ασφάλισης”, εξήγησε ο Hoffmann.
Η καθιέρωση του Kinderfreibetrag σε όλους τους κλάδους κοινωνικής ασφάλισης εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό στόχο των οικογενειακών οργανώσεων.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, οι ενώσεις οικογενειών είναι της γνώμης ότι “για λόγους δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών, η κοινωνική ασφάλιση δεν πρέπει να παρέχει οικονομικά κίνητρα εις βάρος των παιδιών και ταυτόχρονα να στερεί από τις οικογένειες τους επειγόντως αναγκαίους πόρους κατά τη φάση της ανατροφής των παιδιών”.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γιατί τα καταστήματα στη Γερμανία είναι κλειστά τις Κυριακές;
- Επίδομα τέκνων: Ποιοι θα λάβουν τα βοηθήματα στη Γερμανία;
- Υποχρεωτικές παραμένουν οι μάσκες σε αεροπλάνα από/προς τη Γερμανία
- Η γερμανική βουλή εγκρίνει φορολογική ελάφρυνση λόγω Covid
- Πότε θα τεθεί σε ισχύ η μείωση του φόρου στα καύσιμα στη Γερμανία;
- Γερμανία: Ποιος θα λάβει το εφάπαξ επίδομα των 300 ευρώ και πότε
- Κανόνες Covid-19: Τι ισχύει όταν ταξιδεύετε στη Γερμανία;
- Λιγότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για οικογένειες στη Γερμανία