Στουτγάρδη: Πορεία μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Με πρωτοπόρους Γερμανούς πολιτικούς, βουλευτές της γερμανικής πολιτικής σκηνής, εκπροσώπους των κουρδικών κοινοτήτων, του συλλόγου κατά των γενοκτονιών από τη Φρανκφούρτη που αποτελείται από Τούρκους πολίτες της Γερμανίας, εκπροσώπους ποντιακών σωματείων, ελληνικών κοινοτήτων και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση και πορεία για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η οποία έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 21 Μαΐου 2022, στο κέντρο της Στουτγάρδης, με διοργανωτές την “Δωδεκάπολις” των ποντιακών συλλόγων της Βάδης – Βυρτεμβέργης.
Μετά από δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του Κορωναϊού, οι απόγονοι των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου που ζουν στο κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης, βγήκαν στους δρόμους της Στουτγάρδης, για να τιμήσουν μαχητικά τη μνήμη των προγόνων τους.
Η συγκέντρωση έγινε αργά το μεσημέρι στην πλατεία που βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό προξενείο της Στουτγάρδης και στις 4 το απόγευμα άρχισε η πορεία μέσω των κεντρικών δρόμων.
Στην κεφαλή της πορείας, βρίσκονταν οι λυράρηδες, ποντιόπουλα τέταρτης γενιάς που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Γερμανία και έπαιζαν ακριτικά τραγούδια και λυπητερά για το δράμα του ποντιακού ελληνισμού.
Από πίσω ακολουθούσαν οι εκπρόσωποι των σωματείων με τα στεφάνια των ποντιακών συλλόγων τα οποία κατατέθηκαν στο τέλος της εκδήλωσης στο μνημείο ολοκαυτωμάτων, όπου κατέληξε η πορεία.
Από τα λάβαρα των συλλόγων μετά από πολλά, χρόνια απουσίαζε αυτό της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης.
Ο λόγος της απουσίας του λαβάρου, ήταν πως πριν από λίγο καιρό, το κτίριο της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης, πήρε φωτιά και κάηκε το λάβαρο, όπως και πλακάτ και σημαίες που χρησιμοποιούνταν στην πορεία μνήμης.
Όμως τα φυσικά πρόσωπα που αποτελούν το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του συλλόγου έδωσαν ηχηρό παρών στην εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Μέλη των ποντιακών σωματείων ακολουθούσαν με τα λάβαρα των ποντιακών συλλόγων.
Ακριβώς πίσω από τα λάβαρα των συλλόγων, στην κεφαλή της πορείας Γερμανοί πολιτικοί, βουλευτές των κομμάτων της Ομοσπονδιακής Βουλής και της τοπικής Βουλής της Βάδης – Βυρτεμβέργης, ο Έλληνας πρόξενος στη Στουτγάρδη Συμεών Λιναρδάκης, οι οποίοι κρατούσαν ένα πανό που έγραφε στα γερμανικά, “Πόντος. Δικαίωμα στη Μνήμη”.
Ακολουθούσαν Έλληνες και Γερμανοί πολίτες, μέλη των ποντιακών συλλόγων και στο τέλος της πορείας βρίσκονταν Τούρκοι δημοκράτες οι οποίοι ζουν στη Γερμανία, μέλη αριστερών οργανώσεων της Τουρκίας που στηρίζουν το αίτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και Κούρδοι οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό των απογόνων Ελλήνων προσφύγων του Πόντου.
Και έρχονται κάθε χρόνο στην εκδήλωση της Γενοκτονίας, μέχρι την τελική δικαίωση να αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα και η Τουρκία τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Μετά το τέλος της πορείας στους κεντρικούς δρόμους της Στουτγάρδης οι συγκεντρωθέντες κατέληξαν στο μουσείο των ολοκαυτωμάτων, όπου έγιναν ομιλίες και κατάθεση στεφάνων.
Τους συγκεντρωθέντες καλωσόρισε ο εκπρόσωπος των ποντιακών συλλόγων της Βάδης – Βυρτεμβέργης “Δωδεκάπολις” Γιάννης Μωυσίδης και κάλεσε διαδοχικά τους εκπροσώπους της γερμανικής πολιτικής σκηνής, του ελληνισμού και των διοργανωτών να απευθύνουν χαιρετισμό.
Πρώτος χαιρέτισε ο Έλληνας πρόξενος στη Στουτγάρδη Συμεών Λιναρδάκης, ο οποίος τόνισε πως ο ποντιακός ελληνισμός έχει τραβήξει τα πάνδεινα, αλλά επέζησε και έδωσε νέα πνοή στην πατρίδα Ελλάδα.
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η οποία θεσμοθετήθηκε από την Ελληνική Βουλή το 1994, είναι οδηγός για τις παραπέρα κινήσεις μας.
Στη συνέχεια χαιρέτισε τους παρευρισκομένους η βουλευτής του Κοινοβουλίου της Βάδης – Βυρτεμβέργης από το κόμμα των Πρασίνων Fatime Tuncer η οποία ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπιστεί το παρελθόν της και να συμβιβαστεί μαζί του.
Είναι ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον των νέων γενεών που στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν γι’ αυτή τη γενοκτονία. Στα βιβλία της ιστορίας δεν υπάρχει τίποτα και αυτό πρέπει να εισαχθεί στα βιβλία της ιστορίας.
Ο Takis Mehmet Ali, από το SPD, με έντονη συγκινησιακή φόρτιση είπε ότι σήμερα κάποιοι να έχουν αναρωτηθεί από που προέρχεται αυτός ο συνδυασμός ονομάτων. Taki Mehmet Ali. Μπροστά σας είναι ο μοναδικός και ο πρώτος Πόντιος Έλληνας που κάθεται στη Γερμανική Βουλή. Στη Γερμανική Μπούτεσταγκ.
Πολλοί από εμάς είναι απογοητευμένοι, ίσως και προδομένοι που το 2016 αναγνωρίστηκε στη Γερμανία των Αρμενίων και δεν αναφερθήκαμε κι εμείς.
Μπορώ να υποσχεθώ ένα πράγμα. Τώρα υπάρχει κάποιος που μπορεί να επαναφέρει το θέμα. Τώρα είμαστε η παράταξη που μπορεί να το προχωρήσει αυτό και θα το κάνω στο βαθμό που είναι η δύναμή μου.
Το υπόσχομαι εδώ. (Να αναφέρουμε ότι ο Takis Mehmet Ali, όπως ο ίδιος έχει αναφέρει, ο παππούς του ήταν Πόντιος Έλληνας από την περιοχή του Ευξείνου Πόντου και παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη, έκανε οικογένεια, οι γονείς του ήρθαν στην Γερμανία και αυτός τώρα διαλαλεί ότι είναι Έλληνας και Χριστιανός).
Ο Bernd Riexinger βουλευτής στην Ομοσπονδιακή Βουλή, και για 10 χρόνια πρόεδρος του κόμματος, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το κόμμα DE LINKE, ο Συνασπισμός της Αριστεράς στον οποίο ανήκει, τόνισε ότι η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει τι συνέβη τότε και δεν νομίζω να αφήσουμε τον Ερντογάν να ξεφύγει από αυτό.
Γνωρίζουμε από οδυνηρή εμπειρία στη Γερμανία, ότι όποιος δεν δουλεύει επάνω στην ιστορία του και όποιος δεν ασχολείται με αυτήν, και όποιους δεν σκέφτεται εκείνους που υπέφεραν κάτω από αυτό, αναγκάζεται να το επαναλάβει.
Με το βλέμμα σήμερα στην Τουρκία και το πως χειρίζεται τους Κούρδους, γι’ αυτό η Γερμανία δεν πρέπει να δεχθεί το πως ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου και το πως αντιμετωπίζει τους Κούρδους σήμερα.
Γι’ αυτό υποστηρίζουμε ρητώς η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πρέπει επιτέλους να αναγνωριστεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.
Ακολούθησε η ομιλία της Done Gunduz, από το σύλλογο κατά των Γενοκτονιών, πρόεδρος της οποίας υπήρξε ο Αλή Ερτέμ, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή, και ανέφερε ότι στηρίζουν τον αγώνα των Ελλήνων του Πόντου, για αναγνώριση όλων των Γενοκτονιών που υπέστησαν από τους Τούρκους, Αρμένιοι, Ασσύριοι, Έλληνες του Πόντου.
Απαιτούμε από την Γερμανική Κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ως ιστορικό έγκλημα και την ευθύνη που έχει η γερμανική κυβέρνηση που έχει στο θέμα αυτό από την εποχή του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.
Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό η εκπρόσωπος της Κουρδικής κοινότητας της Γερμανίας, Simel Sever, εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον αγώνα που κάνουν Έλληνες Πόντιοι για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο του ελληνικού κράτους, ττους εκπροσώπους των γερμανικών κομμάτων, των ελληνικών κοινοτήτων, και των ποντιακών συλλόγων.
Την εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμό η εκπρόσωπος των ποντιακών συλλόγων της Βάδης – Βυρτεμβέργης “Δωδεκάπολις” Ελένη Σιδηροπούλου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: “Μαζευτήκαμε και σήμερα εδώ όπως κάθε χρόνο, να τιμήσουμε τους νεκρούς μας και ταυτοχρόνως να διατρανώσουμε το αίτημά μας για την αναγνώριση ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που υπέστη η ανθρωπότητα στις αρχές του 20ου αιώνα,
Την ίδια στιγμή οφείλουμε και μπορούμε να οικοδομήσουμε όσο το δυνατών περισσότερο στη γνώση και στη μνήμη των ιστορικών γεγονότων με την ελπίδα να μη ξαναζήσουν οι νεότερες γενεές τέτοιες φρικαλέες πράξεις. Ο Ελληνισμός του Πόντου της Θράκης της Ιωνίας,
Οι Αρμένιοι οι Ασσύριοι /Αραμαίοι έχουν δεχτή στις ρίζες τους το μεγάλο και ως σήμερα ατιμώρητο έγκλημα της Γενοκτονίας.
Και ο θύτης συνεχίζει ακάθεκτος το έργο που του δίδαξαν οι πρόγονοι του! Κάνοντας πράξη όλα όσα έμαθε στο παρελθόν συνδέοντας ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα των Γενοκτονιών διαπράττοντας τη Γενοκτονία του Κουρδικού Λαού σήμερα.
Και φτάνοντας στο τέλος του μικρού χαιρετισμού μου θα ήθελα να εκφράσω μια ευχή όπως την έχει εκφράσει στο Βιβλίο ΟΝΕΡ’ΤΑ ΠΟΝΙΑ ΤΑΜΑΤΑ ο Κώστας Διαμαντίδης.
»Πατρίδας να μη χάν’τανε άλλο αδά ‘ς σόν κόσμον.
Κι ο κάθα είς να θάφκεται ‘ ς σόν τόπον ντ’ εγεννέθεν.»
Εκ μέρους των ποντιακών συλλόγων της Βάδης – Βυρτεμβέργης “Δωδεκάπολις”, οι διοργανωτές προσέφεραν στους ομιλητές το βιβλίο του Κώστα Φωτιάδη, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Γερμανική Γλώσσα, Τα ντοκουμέντα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως και επίσης το βιβλίο του Μιχάλη Χαραλαμπίδη PONTOS ANTIK BIR KIMLICIN GERI DONUSU, στην τουρκική γλώσσα, στους Τούρκους και Κούρδους πολίτες, οι οποίοι συμμετείχαν στην πορεία μνήμης για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Η εκδήλωση έκλεισε με τους νέους λυράρηδες μπροστά στο μνημείο των Ολοκαυτωμάτων με το τραγούδι “Την Πατρίδα μ’ έχασα, έκλαψα κι επόνεσα”.
Τέλος, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση μνήμης άφησαν από ένα λουλούδι στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Πηγή: efxinospontos.gr | ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 10 συναρπαστικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τη Στουτγάρδη
- Γιατί τα καταστήματα στη Γερμανία είναι κλειστά τις Κυριακές;
- Επίδομα τέκνων: Ποιοι θα λάβουν τα βοηθήματα στη Γερμανία;
- Υποχρεωτικές παραμένουν οι μάσκες σε αεροπλάνα από/προς τη Γερμανία
- Έρευνα: Σε πόσα τετραγωνικά μέτρα ζουν οι Γερμανοί;
- Τι πρέπει να ξέρετε για τις αυξήσεις τιμών στα γερμανικά σούπερ μάρκετ
- Προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα στη Γερμανία
- Η γερμανική βουλή εγκρίνει φορολογική ελάφρυνση λόγω Covid
- Γερμανία: Εγκρίθηκε το εισιτήριο των 9 ευρώ για τα ΜΜΜ
- Πότε θα τεθεί σε ισχύ η μείωση του φόρου στα καύσιμα στη Γερμανία;