Ζωή για πάντα: Download του ανθρώπινου εγκεφάλου σε ρομπότ
Οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν για πάντα κάνοντας download τους εγκεφάλους τους σε ρομπότ, πιστεύει ο Elon Musk, CEO της Tesla και της SpaceX και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
«Πιστεύω ότι είναι δυνατό», είπε ο Musk στο Business Insider.
«Θα μπορούσαμε να κάνουμε download τα πράγματα τα οποία πιστεύουμε ότι κάνουν τον εαυτό μας τόσο μοναδικό.
Τώρα, φυσικά, εάν δεν βρίσκεσαι πια σε εκείνο το σώμα, σίγουρα θα είναι διαφορετικό, αλλά σε ό,τι αφορά τη συντήρηση των αναμνήσεων και της προσωπικότητάς μας, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό».
Σύμφωνα με τον Musk, αυτή η τεχνολογία θα είναι μία σταδιακή εξέλιξη από τις σημερινές μορφές της μνήμης υπολογιστών.
«Οι αναμνήσεις μας είναι αποθηκευμένες στα τηλέφωνά μας και στους υπολογιστές με εικόνες και βίντεο», είπε.
«Οι υπολογιστές και τα κινητά ενισχύουν την ικανότητά μας να επικοινωνούμε, μας διευκολύνουν να κάνουμε πράγματα που θα θεωρούνταν μαγικά.
Ήδη έχουμε ενισχύσει σημαντικά τους ανθρώπινους εγκεφάλους μας με τους υπολογιστές».
Η ιδέα της επιμήκυνσης της ανθρώπινης ζωής με το downloading της συνείδησης σε συνθετικά σώματα είναι κάτι με το οποίο ασχολείται η επιστημονική φαντασία εδώ και δεκαετίες.
Κάποιοι ειδικοί σήμερα πιστεύουν ότι τεχνολογία που να επιτρέπει το «uploading» του ανθρώπινου μυαλού θα μπορούσε να είναι εφικτή κάποια μέρα, αλλά το χρονοδιάγραμμα είναι πάρα πολύ αβέβαιο.
Όπως σημειώνει το CNBC, το 2019, ο Michael S.A. Graziano, ένας καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης του Princeton, έγραψε στη Wall Street Journal ότι το uploading του μυαλού θα απαιτούσε δύο βασικές τεχνολογίες:
Έναν τεχνητό εγκέφαλο και ένα σκανάρισμα του μυαλού του ανθρώπου που θα μπορούσε «να μετρήσει πώς ακριβώς ενώνονται οι νευρώνες ο ένας με τον άλλο, ώστε να μπορέσει να αντιγράψει αυτό το μοτίβο στον τεχνητό εγκέφαλο».
Η δημιουργία του τεχνητού εγκεφάλου, σύμφωνα με τον Graziano, είναι αρκετά ξεκάθαρη.
«Αλλά για να κάνουμε upload ενός ανθρώπινου εγκεφάλου, θα χρειαζόμασταν πιθανότατα ένα σκάνερ που δεν θα σκοτώσει το άτομο και θα έπρεπε να σκανάρει περίπου εκατό εκατομμύρια φορές περισσότερες λεπτομέρειες», εξήγησε.
«Αυτή η τεχνολογία δεν υπάρχει ακόμα. Οι πιο ακραία αισιόδοξες προβλέψεις τοποθετούν το uploading του μυαλού μέσα σε μερικές δεκαετίες, αλλά δεν θα με εξέπληττε εάν χρειάζονταν αιώνες».
Μία από τις start ups με τις οποίες εμπλέκεται ο Elon Musk, η Neuralink, δουλεύει για την ανάπτυξη «interfaces μυαλού-μηχανής», όπως το έχει πει ο ίδιος, που θα μπορούσαν μια μέρα να επιτρέψουν στους ανθρώπους να «αποθηκεύουν τις αναμνήσεις τους ως backup και να τις αποκαθιστούν».
Όμως, μιλώντας στο Business Insider, ο Musk τόνισε ότι οι τρέχοντες στόχοι της εταιρείας έχουν πολύ πιο άμεση πρακτική αξία.
«Βραχυπρόθεσμα, η Neuralink έχει να κάνει με την αντιμετώπιση τραυματισμών του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και τέτοια πράγματα», είπε.
«Επομένως, για πολλά χρόνια, τα προϊόντα της Neuralink απλά θα βοηθούν κάποιον που έχει χάσει τη χρήση των χεριών ή των ποδιών του ή είχε κάποιον τραυματισμό στον εγκέφαλο».
Πάντως, ο ίδιος ο Musk λέει ότι δεν θέλει να ζήσει για πάντα και δεν είναι κάτι που συστήνει στους άλλους.
«Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να ζήσουν για πάρα πολύ καιρό. Αυτό θα δημιουργούσε ασφυξία στην κοινωνία γιατί η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αλλάζουν άποψη. Απλά πεθαίνουν.
Επομένως, εάν δεν πεθάνουν, θα είμαστε κολλημένοι με παλιές ιδέες και η κοινωνία δεν θα προχωρά», λέει.
Εάν, ωστόσο, το uploading του μυαλού γινόταν δυνατό στο κοντινό μέλλον, η Grimes, πρώην σύντροφος του Musk, με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά, πιστεύει ότι ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos θα την δοκιμάσει.
Ο ίδιος ο Bezos δεν έχει εκφράσει δημόσια το ενδιαφέρον του για την τεχνολογία, όμως έχει επενδύσει σε εταιρείες που ερευνούν την μακροζωία και την αντιγήρανση.
Πηγή: moneyreview.gr
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
-
- Λήγουν τα μέτρα: Εγκρίθηκε ο νέος νόμος στη Γερμανία
- Ποιος θα λάβει την επιδότηση θέρμανσης στη Γερμανία;
- Μόνο δύο κρατίδια δεν καταργούν τα μέτρα στη Γερμανία
- Διακοπές 2022 στη Γερμανία (όλα τα ομόσπονδα κρατίδια)
- Απρίλης με χιόνια; Χειμερινός καιρός σε ολόκληρη τη Γερμανία
- 2022 – Τι αλλαγές φέρνει ο Απρίλιος στη Γερμανία;
- Γερμανία: Τέλος οι μάσκες σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ
- Γερμανία: Δεν πέρασε η πρόταση για υποχρεωτικό εμβολιασμό
- Προσοχή – Ανάκληση προϊόντων στη Γερμανία: Επηρεάζονται τα Kinder