Γερμανία: 1.000 ευρώ ανά άτομο ζητούν τα κρατίδια για τους πρόσφυγες
Την ερχόμενη εβδομάδα, ο καγκελάριος Scholz και τα ομόσπονδα κρατίδια θα διεξαγάγουν τις τελικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατανομή του κόστους, σύμφωνα με την Handelsblatt.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να στηρίξει – αλλά όχι στον βαθμό που απαιτούν τα ομόσπονδα κρατίδια.
Συγκεκριμένα, τα ομόσπονδα κρατίδια ζητούν στήριξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση της στέγασης και της περίθαλψης των Ουκρανών.
Είναι “πιο επείγον από ποτέ να επιτευχθεί γρήγορα μια βιώσιμη διάδοχη ρύθμιση για τη συμμετοχή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις δαπάνες στον τομέα της υποδοχής και της ένταξης των προσφύγων”, δήλωσε ο πρόεδρος της Διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών, ο επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών της Βαυαρίας Joachim Herrmann (CSU), στην Handelsblatt.
“Τα ομόσπονδα κρατίδια και οι δήμοι πρέπει να ανακουφιστούν βιώσιμα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση”.
Επί του παρόντος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κράτη διαπραγματεύονται σε μια ομάδα εργασίας για τον επιμερισμό του κόστους.
Ωστόσο, οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Σύμφωνα με διαπραγματευτικούς κύκλους, η τελική συμφωνία δεν αναμένεται πριν από τη συνάντηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς (SPD) με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων στις 7 Απριλίου.
Ενώ τα κρατίδια έχουν έναν μακρύ κατάλογο επιθυμιών για μέτρα στήριξης, ο Scholz και ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner (FDP) δεν θέλουν να ικανοποιήσουν κάθε αίτημα, ενόψει της ήδη περιορισμένης δημοσιονομικής κατάστασης.
“Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στην ευθύνη της”, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές. Είναι “ένα έργο για ολόκληρο το κράτος που πρέπει να επωμιστούν όλα τα επίπεδα”.
Συγκεκριμένα, τα ομόσπονδα κρατίδια ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καταβάλει και πάλι ένα μηνιαίο εφάπαξ ποσό ανά πρόσφυγα.
Αυτό είχε εισαχθεί κάποτε κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης το 2015, αλλά έληξε στο τέλος του 2021. Το ποσό ανήλθε σε 670 ευρώ.
Τώρα τα ομόσπονδα κρατίδια προτείνουν αύξηση σε 1000 ευρώ ανά μήνα και άτομο.
Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αναλάβει πλήρως το κόστος στέγασης των προσφύγων, όπως και στο παρελθόν, και αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.
Η συμφωνία θα πρέπει να επέλθει γρήγορα
“Χρειάζεται μια εθνική επίδειξη δύναμης για την ταχεία υποδοχή όλων των προσφύγων και την καλή ενσωμάτωσή τους”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βάδης-Βυρτεμβέργης Danyal Bayaz (Πράσινοι).
Είπε ότι απαιτείται μια ολοκληρωμένη συμμετοχή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία θα απαιτούσε μια γρήγορη συμφωνία μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των πολιτειών για μια ολοκληρωμένη ιδέα χρηματοδότησης.
Ο Bayaz επεσήμανε ότι η Βάδη-Βυρτεμβέργη αποζημιώνει επίσης τους δήμους για το κόστος των προσφύγων που φιλοξενούνται ιδιωτικά.
Ο υπουργός Μετανάστευσης της Θουριγγίας Dirk Adams (Πράσινοι) προειδοποίησε κατά της ανάθεσης του οικονομικού βάρους που προκύπτει από την κατανομή των προσφύγων σύμφωνα με το Königstein Key αποκλειστικά στους δήμους.
“Είναι σαφές ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να συνεισφέρει σημαντικά στο πραγματικό κόστος”, δήλωσε ο Άνταμς.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Προσφύγων της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Joachim Stamp (FDP), τόνισε ότι οι δήμοι δεν θα μείνουν στο απυρόβλητο.
Η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή κυβέρνηση πρέπει να αναλάβουν από κοινού τα κύρια βάρη. “Κανένας δήμος δεν χρειάζεται να ανησυχεί οικονομικά εξαιτίας των εκτοπισμένων από τον πόλεμο”, είπε.
Ο κατάλογος των απαιτήσεων των ομόσπονδων κρατιδίων προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ακόμη μακρύτερος.
Εκτός από το εφάπαξ ποσό και το κόστος διαμονής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να χρηματοδοτήσει πρόσθετα κονδύλια για τους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη περίθαλψης και τους ασθενείς.
Ομοίως, θα πρέπει και πάλι να παρέχει κτίρια ως καταλύματα. Συνολικά, το κόστος θα μπορούσε κάλλιστα να ανέλθει σε υψηλότερο μονοψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιδρά με επιφυλακτικότητα στα πολλά αιτήματα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, πρόκειται για αιτήματα των ομόσπονδων κρατιδίων και δεν υπάρχει συμφωνία επ’ αυτών.
Οι κάτοχοι του προϋπολογισμού από τον συνασπισμό “φωτεινών σηματοδοτών” είναι ακόμη πιο ειλικρινείς. “Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι”, καυτηριάζει ένα μέλος της Bundestag.
Τα ομόσπονδα κρατίδια είχαν ήδη λάβει περισσότερα από αρκετά κονδύλια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο παρελθόν.
“Όπου τα ομόσπονδα κρατίδια εξακολουθούν να φέρουν ευθύνη, δεν ανταποκρίνονται στην ευθύνη τους”.
Από τη σκοπιά των υπευθύνων για τον προϋπολογισμό της Bundestag, η κατανομή των βαρών της πανδημίας Corona δεν πρέπει να επαναληφθεί:
Τα τελευταία δύο χρόνια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε στηρίξει τα ομόσπονδα κρατίδια με δισεκατομμύρια.
Το αποτέλεσμα: ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δημιούργησε χρέη ρεκόρ πέρυσι, πολλά ομόσπονδα κρατίδια κατάφεραν να ισοσκελίσουν και πάλι τους προϋπολογισμούς τους.
Συνδεδεμένο με τη χρηματοδότηση είναι και το ζήτημα των παροχών που πρέπει να λαμβάνουν οι πρόσφυγες.
Ο πολιτικός του FDP κ. Stamp υποστήριξε ότι η τρέχουσα παροχή στους πρόσφυγες βάσει του νόμου περί παροχών σε αιτούντες άσυλο θα πρέπει να ρυθμιστεί διαφορετικά στο προσεχές μέλλον.
Υποθέτει ότι η στήριξη βάσει του νόμου για τις παροχές στους αιτούντες άσυλο θα παραμείνει για τους πρώτους μήνες και ότι στη συνέχεια θα υπάρξει μετάβαση σε βασικές παροχές βάσει του Βιβλίου Κοινωνικού Κώδικα ΙΙ (SGB II).
“Είναι καθήκον ολόκληρης της κοινωνίας να διασφαλίσει την προστασία, τη στέγαση και τη χρηματοδότηση των θυμάτων πολέμου”, δήλωσε ο Stamp.
Υπάρχει διαφορά στο ύψος των παροχών. Βάσει του νόμου περί παροχών για αιτούντες άσυλο, οι άγαμοι ή οι μονογονεϊκές οικογένειες λαμβάνουν 367 ευρώ μηνιαίως.
Τα κανονικά ποσοστά της Βασικής Ασφάλειας για τους αναζητούντες εργασία, κοινώς γνωστό ως Hartz IV, σύμφωνα με το SGB II είναι υψηλότερα.
Οι άγαμοι λαμβάνουν επί του παρόντος 449 ευρώ. Τα ομόσπονδα κρατίδια, οι περιφέρειες και οι δήμοι ήταν αρχικά αρμόδια για τις παροχές βάσει του νόμου περί παροχών σε αιτούντες άσυλο.
Ωστόσο, ενόψει του υψηλού αριθμού προσφύγων από το 2015 και μετά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακούφισε διαδοχικά τα ομόσπονδα κρατίδια, κυρίως μέσω υψηλότερου μεριδίου των εσόδων από τον ΦΠΑ.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αύξησε τις επιδοτήσεις της
Οι συνήθεις ανάγκες βασικής ασφάλειας για τους αιτούντες εργασία χρηματοδοτούνται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για το κόστος στέγασης και θέρμανσης.
Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αυξάνει σταθερά τη συνεισφορά της στις δαπάνες αυτές από την καθιέρωση των βασικών παροχών, με πιο πρόσφατη αύξηση στο 75% το 2020.
Η ένταξη των προσφύγων από την Ουκρανία στο SGB II θα είχε το πλεονέκτημα ότι η περίθαλψη θα μπορούσε να παρέχεται “από μία πηγή”.
Επί του παρόντος, η Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας είναι υπεύθυνη για την καταβολή των παροχών βάσει του νόμου περί παροχών σε αιτούντες άσυλο, ενώ η Υπηρεσία Απασχόλησης είναι υπεύθυνη για την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Βιβλίο ΙΙ του Κοινωνικού Κώδικα, τόσο η παροχή παροχών όσο και η τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας θα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΟΑΕΔ.
Ως εκ τούτου, ο Daniel Terzenbach, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης (BA), τάχθηκε την Πέμπτη υπέρ της μεταφοράς των προσφύγων στην αρμοδιότητα της SGB II μεσοπρόθεσμα.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 290.000 άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν φτάσει στη Γερμανία μέχρι στιγμής. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο αριθμός είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερος.
Οι υπήκοοι της Ουκρανίας μπορούν να εισέλθουν στη χώρα χωρίς βίζα και να παραμείνουν έως 90 ημέρες- αρχικά, δεν χρειάζεται να εγγραφούν πουθενά. Πολλοί φιλοξενούνται ιδιωτικά.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Herrmann απέρριψε την ελεύθερη επιλογή κατοικίας για τους εκτοπισμένους.
Μια πανεθνική κατανομή είναι “απολύτως απαραίτητη για έναν λογικό σχεδιασμό των ομοσπονδιακών κρατιδίων”, είπε.
“Εάν οι πρόσφυγες χρειάζονται στέγαση, δεν μπορεί να τους αφήσουμε να επιλέξουν ποια χώρα και ποια πόλη θέλουν να πάνε”.
Πρέπει να οριστεί μια χώρα που θα υποδεχθεί κάθε άτομο, είπε.
Ο πρόεδρος του Landkreistag, Reinhard Sager, τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικής διαμονής.
Ο Sager δήλωσε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να καταγραφούν όσο το δυνατόν πληρέστερα, ώστε να επιτευχθεί μια καλή κατανομή του βάρους σε όλη τη Γερμανία.
“Η υποχρέωση διαμονής μπορεί επίσης να παίξει ρόλο σε αυτό”. Αυτό εφαρμόστηκε και στην τελευταία προσφυγική κρίση.
Οι πρόσφυγες δεν επιτρεπόταν να εγκαταλείψουν την περιφέρεια της αρχής αλλοδαπών στην οποία βρισκόταν το κέντρο υποδοχής τους, διότι σε αντίθετη περίπτωση τα επιδόματα θα ακυρώνονταν.
Πηγή: Capital.gr
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
-
- Γερμανία: Άρση των περισσότερων μέτρων για την πανδημία από Κυριακή
- Λήγουν τα μέτρα: Εγκρίθηκε ο νέος νόμος στη Γερμανία
- Ποιος θα λάβει την επιδότηση θέρμανσης στη Γερμανία;
- Μόνο δύο κρατίδια δεν καταργούν τα μέτρα στη Γερμανία
- Καταργούνται οι μάσκες και ο κανόνας 3G στη Βάδη-Βυρτεμβέργη
- ΤΕΛΟΣ: Πέφτουν οι μάσκες στα κρατίδια της Γερμανίας
- Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Γερμανίας για το φυσικό αέριο
- Γερμανία: Διακοπή παραγωγής φορτηγών MAN
- Διακοπές 2022 στη Γερμανία (όλα τα ομόσπονδα κρατίδια)
- Τέλος οι μάσκες στα σούπερ μάρκετ – καταστήματα στη Γερμανία
- Απρίλης με χιόνια; Χειμερινός καιρός σε ολόκληρη τη Γερμανία
- 2022 – Τι αλλαγές φέρνει ο Απρίλιος στη Γερμανία;