Το αναισθητικό κεταμίνη βρέθηκε στις τοξικολογικές της Τζωρτζίνας
Κεταμίνη ανιχνεύθηκε σε μεγάλη ποσότητα στον οργανισμό της πρωτότοκης κόρης της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη – Πότε μπορεί η ουσία να γίνει επικινδυνη – Οι γιατροί την χρησιμοποιούν για να προκαλέσουν γενική αναισθησία
Η κεταμίνη (σ.σ. η ουσία που ανιχνεύθηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις της μικρής Τζωρτζίνας στην Πάτρα) είναι φάρμακο που οι γιατροί χρησιμοποιούν ως αναισθητικό για να προκαλέσουν απώλεια συνείδησης. Τα αποτελέσματά της περιλαμβάνουν καταστολή και μειωμένη αίσθηση πόνου.
Σύμφωνα με αναισθησιολογους, η κεταμινη είναι διαθέσιμη στα νοσοκομειακά φαρμακεία σε αμπούλες των 100 milligram. Χρησιμοποιείται ως αναισθητικό σε πολύ ειδικες χειρουργικές επεμβάσεις, ιδίως όταν πρόκειται για ανηλίκους ασθενείς.
Χορηγείται ενδομυϊκά ή ενδοφλέβια σε δοσολογία που εξαρτάται από το βάρος του ασθενή. Πχ όταν πρόκειται για παιδί χορηγούνται 2 milligram ανά κιλό του βάρους του. Αν υποτεθεί ότι η Τζωρτζίνα είχε βάρος 22 κιλά, θα της χορηγούνταν 44 milligram, λιγότερη από τη μισή αμπούλα.
Σε μεγάλη δοσολογία προκαλεί ταχυκαρδία αλλά και αναπνευστική καταστολή, η οποία στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε υποξαιμία και βραδυκαρδια.
Το φάρμακο είναι εγκεκριμένο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και άλλους αντίστοιχους φορείς για χρήση ως γενικό αναισθητικό.
Ωστόσο, οι γιατροί μερικές φορές το συνταγογραφούν για «εκτός ετικέτας» (off label ) χρήσεις, όπως η κατάθλιψη. Εκτός ετικέτας σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε τα φάρμακα για τη θεραπεία παθήσεων που δεν έχουν εγκρίνει οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν κεταμίνη για τις παραισθησιογόνες ιδιότητές της. Η κεταμίνη μπορεί να καταπραΰνει, να αναστατώσει και να προκαλέσει βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, και εξαιτίας αυτού, μερικοί άνθρωποι τη χρησιμοποιούν ως φάρμακο κατά του βιασμού.
Ενώ η κεταμίνη είναι ασφαλής για χρήση στην ελεγχόμενη ιατρική πρακτική, γίνεται επικίνδυνη εάν κάποιος την πάρει για ψυχαγωγική χρήση. Η κεταμίνη μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις παρόμοια με άλλα φάρμακα όπως το LSD και το PCP ή η αγγελόσκονη. Οι ψευδαισθήσεις είναι παραμορφωμένες αντιλήψεις για ήχους και εικόνες.
Στις θεραπευτικές χρήσεις, οι γιατροί χρησιμοποιούν την κεταμίνη για να προκαλέσουν γενική αναισθησία μόνη ή με άλλα γενικά αναισθητικά, όπως το υποξείδιο του αζώτου.
Το χρησιμοποιούν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμη καταστολή σε περιπτώσεις όπως η μείωση των καταγμάτων, η θεραπεία εξαρθρώσεων των αρθρώσεων και η αποκατάσταση πληγών σε μη συνεργάσιμα άτομα, όπως παιδιά.
Επίσης οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν χαμηλές δόσεις κεταμίνης που δεν προκαλούν διάσπαση για να ανακουφίσουν τον έντονο πόνο από τις καταστάσεις όπως, τραύμα, κατάγματα, κοιλιακός πόνος, πόνος στο χέρι ή στα πόδια, πόνος στη μέση.
Ακόμα χρήση κεταμίνης γίνεται στη αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων όταν αυτές διαρκούν περισσότερα από 5 λεπτά ή κάποιο έχει περισσότερες από μια επιληπτικές κρίσεις μέσα σε 5 λεπτά. Προτιμάται σε επιληπτικές κρίσεις που δεν ανταποκρίνονται οι ασθενείς σε τυπικά αντισπασμωδικά φάρμακα.
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της κεταμίνης σε συνταγογραφούμενες δόσεις περιλαμβάνουν: υπνηλία, διπλωπία, σύγχυση, ναυτία, εμετός, ζάλη, αίσθημα δυσφορίας.
Η κεταμίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει μια εκτεταμένη σειρά άλλων συμπτωμάτων που επηρεάζουν πολλά μέρη του σώματος, αλλά είναι λιγότερο συχνά.
Το φάρμακο δεν είναι επίσης κατάλληλο για άτομα με σχιζοφρένεια, έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.
Τέλος, η κεταμίνη έχει τους ακόλουθους κινδύνους:
- – Αστάθεια της λειτουργίας της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού ή μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός.
- – Αναπνευστική καταστολή: Αυτό μπορεί να συμβεί σε υπερδοσολογία ή εάν ο ρυθμός χορήγησης είναι γρήγορος.
- – Επείγουσες αντιδράσεις: Τέτοιες αντιδράσεις περιλαμβάνουν διέγερση ή σύγχυση κατά τη μετεγχειρητική περίοδο αποκατάστασης.
- – Αύξηση της ενδοκρανιακής πίεσης: Λόγω αυτού του αποτελέσματος, οι επαγγελματίες θα πρέπει να παρακολουθούν στενά οποιονδήποτε έχει υψηλή ενδοκρανιακή πίεση.
- – Ηπατική βλάβη: Η χορήγηση κεταμίνης μπορεί να προκαλέσει ηπατική δυσλειτουργία.
- – Γνωστικά ελλείμματα: Ορισμένες έρευνες αναφέρουν ότι αυτές οι επιπτώσεις εμφανίζονται στα παιδιά.
Η κεταμίνη ως ναρκωτικό
Τα άτομα που παίρνουν ψυχαγωγική χρήση κεταμίνης αναφέρουν αισθήσεις, όπως αποχωρισμό από το σώμα τους ή ευχάριστη αίσθηση αιώρησης. Μερικοί έχουν μια σχεδόν πλήρη αισθητηριακή αποκόλληση που τη συγκρίνουν με μια σχεδόν θανατηφόρα εμπειρία.
Το φάρμακο είναι δημοφιλές μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων στις ΗΠΑ. Οι άνθρωποι που το χρησιμοποιούν ισχυρίζονται ότι «ένα ‘ταξίδι’ με κεταμίνη είναι ανώτερο από ένα ταξίδι με PCP ή LSD» επειδή προκαλεί βραχύτερες παραισθήσεις που διαρκούν 30 λεπτά έως μία ώρα αντί για αρκετές ώρες.
Η κεταμίνη κάνει επίσης τα άτομα να μην έχουν ανάμνηση γεγονότων που συμβαίνουν ενώ βρίσκονται υπό την επιρροή της. Λόγω αυτού του αποτελέσματος και της ικανότητάς του να καταπραΰνει και να αναστέλλει την μνήμη, μερικοί το χρησιμοποιούν ως ναρκωτικό βιασμού.
Οι δράστες που το χρησιμοποιούν με αυτόν τον τρόπο μπορεί να το βάλουν στο ποτό του ατόμου που θέλουν να θυματοποιήσουν. Επειδή είναι άοσμο και άγευστο, δεν μπορεί να εντοπιστεί.
Συγκλονιστικές εξελίξεις από την υπόθεση των τριών παιδιών στη Πάτρα
- H ανακοίνωση της Αστυνομίας για την σύλληψη Πισπιρίγκου
- ΕΚΤΑΚΤΟ: Στην Εισαγγελέα η μάνα των τριών παιδιών στην Πάτρα
- Πάτρα: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη Ρούλα Πισπιρίγκου
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Τη συνέλαβαν ενώ έδινε συνέντευξη
- Πάτρα: Χαμός έξω από το σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου
- Ένταλμα σύλληψης της Ρούλας Πισπιρίγκου (Live Video)
- Πήγαν να λιντσάρουν συγγενείς της Πισπιρίγκου (Vid)
- Πάτρα: Πιθανές 9 απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος της Τζωρτζίνας
- Κλείστε την σε ψυχιατρείο θα προσπαθήσει να αυτοκτονήσει
- Το αναισθητικό κεταμίνη βρέθηκε στις τοξικολογικές της Τζωρτζίνας
ΌΛΕΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ: ΕΔΩ