Γερμανία: Πρόστιμο εκατομμυρίων κατά της Notebooksbilliger.de
Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων περιέχει αυστηρές απαιτήσεις σχετικά με το πότε επιτρέπονται οι βιντεοσκοπήσεις των εργαζομένων σε εταιρείες. Στην περίπτωση του λιανοπωλητή Notebooksbilliger.de, δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις.
Sarstedt / Ανόβερο – Ο πωλητής ηλεκτρονικών ειδών Notebooksbilliger.de υποχρεούται να πληρώσει πρόστιμο 10,4 εκατομμυρίων ευρώ για την παράνομη βιντεοσκόπηση των εργαζομένων.
Η υπεύθυνη προστασίας δεδομένων της Κάτω Σαξονίας, Barbara Thiel, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η πρακτική της εταιρείας που εδρεύει στο Sarstedt κοντά στο Ανόβερο διήρκεσε τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς νομική βάση.
Οι κάμερες είχαν τοποθετηθεί σε χώρους εργασίας και κοινόχρηστους χώρους του προσωπικού, καθώς και σε αποθήκες και αίθουσες πωλήσεων. Μπορεί κανείς επίσης να δει πελάτες σε χώρους αναμονής.
Έφεση
Η Notebooksbilliger.de απέρριψε τους ισχυρισμούς και άσκησε έφεση. Η ένωση βιομηχανίας πληροφορικής Bitkom αντέδρασε επίσης με έντονη κριτική. Σύμφωνα με τον Thiels, είναι το υψηλότερο ποσό που επιβλήθηκε στον τομέα τους για τέτοια παραβίαση από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR).
Η εταιρεία έχει πλέον “νόμιμα σχεδιάσει” τον έλεγχο μέσω βιντεοσκόπησης. Το επιχείρημα από την Notebooksbilliger.de ότι το προηγούμενο σύστημα χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση της ροής των εμπορευμάτων ή για την πρόληψη πιθανής κλοπής δεν ισχύει σύμφωνα με τον Thiel: Το μέτρο δεν περιορίστηκε ούτε σε κάποιο χρονικό διάστημα ούτε σε συγκεκριμένους υπαλλήλους ή πιθανές παραβάσεις.
Πριν από τη λήψη ολοκληρωμένων μέτρων, θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη τα “πιο ήπια μέσα”. Εκτός από τα διαδικτυακά κανάλια, η Notebooksbiliger.de διαθέτει επίσης υποκαταστήματα. Αρκετές βιντεοσκοπήσεις λέγεται ότι έχουν αποθηκευτεί για περισσότερο από δύο μήνες.
“Η βιντεοσκόπηση είναι μια ιδιαίτερα εντατική παραβίαση των προσωπικών δικαιωμάτων, καθώς μπορεί θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί για την παρατήρηση και την ανάλυση ολόκληρης της συμπεριφοράς ενός ατόμου“, δήλωσε ο υπεύθυνος προστασίας δεδομένων της Κάτω Σαξονίας.
“Οι εργαζόμενοι δεν να στερηθούν τα προσωπικά τους δικαιώματα μόνο και μόνο επειδή ο εργοδότης τους έχει μία γενική υποψία“. Ο Thiel βασίστηκε επίσης σε αποφάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Εργασίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι πελάτες λέγεται επίσης ότι έχουν καταγραφεί μερικώς, για παράδειγμα σε “χώρους αναμονής που προφανώς προορίζονται να προσκαλέσουν τους ανθρώπους να περάσουν το χρόνο τους εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα“.
Υπερβολικό πρόστιμο
Η Notebooksbilliger.de θεωρεί τόσο τον λόγο όσο και το ίδιο το πρόστιμο υπερβολικό. Το ποσό “δεν σχετίζεται με το μέγεθος και την οικονομική δύναμη της εταιρείας και τη σοβαρότητα της φερόμενης παραβίασης“, δήλωσε ο προϊστάμενος Oliver Hellmold. “Σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής εμπορευμάτων, τα αποθηκευμένα αρχεία ελέγχονται για τυχόν ενδείξεις αργότερα. Αυτή η διαδικασία είναι στάνταρ σε εταιρείες ναυτιλίας και logistics.”
Ο Hellmold ζήτησε να αρθεί το πρόστιμο. Επιπλέον, η εταιρεία του έχει ήδη “συνεργαστεί για να διασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωση με τον GDPR, και από την άποψη των αρχών“. Το γεγονός ότι η Notebooksbilliger.de παρακολουθεί τους υπαλλήλους του με κάμερα ισοδυναμεί με “αβάσιμη υπόθεση“: “Σε καμία περίπτωση το σύστημα βίντεο δεν είχε σχεδιαστεί για να παρακολουθεί τη συμπεριφορά των εργαζομένων ή την απόδοσή τους“. Η εταιρεία εκπροσωπείται τώρα από εξειδικευμένους δικηγόρους.
Η βιομηχανία πληροφορικής Bitkom επικρίνει επίσης το πρόστιμο. 10,4 εκατομμύρια ευρώ είναι “απολύτως δυσανάλογα σύμφωνα με όσα μπορούν να ειπωθούν σήμερα“, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Bernhard Rohleder. Η προθυμία της εταιρείας να συνεργαστεί πρέπει να εκτιμηθεί περισσότερο – και “περισσότερη αίσθηση αναλογίας” είναι επίσης απαραίτητη για το ποσό.
Αντί για πωλήσεις, είναι πιο λογικό να επικεντρωθούμε στο κέρδος, διαφορετικά αυτό το “ελαττωματικό σχέδιο” θα μπορούσε να υπερφορτώσει τις μικρότερες εταιρείες.
Ο Ρενέ Σαντόρ, ειδικός στο δίκαιο προστασίας δεδομένων, δήλωσε ότι οι εργοδότες δεν πρέπει, κατ’ αρχήν, να παρατηρούν τους υπαλλήλους τους όπου να ‘ναι. “Αυτό ισχύει κυρίως για περιοχές όπως κοινόχρηστοι χώροι. Η παρακολούθηση μέσω βίντεο δεν πρέπει ασφαλώς να χρησιμοποιείται ως αποτρεπτικό μέσο, διότι αυτό θα υπονόμευε τη βάση της εμπιστοσύνης στη σχέση εργασίας.”
Όλα τα νέα για τη Γερμανία ΕΔΩ!
Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!
Κίνητρο: Η μηχανή της επιτυχίας.
Θέληση: Το όπλο της διάνοιας.
Έμπνευση: Το χρώμα της επιτυχίας.
Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Μπες στη σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου για όλα όσα σε αφορούν.
Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση, και πάντα σε ελληνική γλώσσα. Γίνε μέλος στην σελίδα μας, ΕΔΩ