Φυτώριο πολιτικής βίας οι κινητοποιήσεις αντιεμβολιαστών
Οι αντιεμβολιαστές στη Σαξονία επιτέθηκαν σε αστυνομικούς. Δεν αρκέστηκαν όμως σε αυτό.
Εξέτασαν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ενδεχόμενο δολοφονίας του πρωθυπουργού του κρατιδίου και διαδήλωσαν, με τυμπανοκρουσίες και αναμμένους πυρσούς, μπροστά στην κατοικία της υπουργού Υγείας του κρατιδίου, Πέτρα Κόπινγκ.
Παρότι γρήγορα η αστυνομία διέλυσε τους συγκεντρωμένους, η εικόνα τους ξανάφερε στη μνήμη εικόνες από τη ναζιστική Γερμανία και τα τάγματα εφόδου, που λάτρευαν τις λαμπαδηφορίες και εμφανίζονταν, υπό τους ήχους τυμπάνων και με αναμμένους πυρσούς, στο κατώφλι των πολιτικών τους αντιπάλων, πριν τους επιτεθούν ή τους δολοφονήσουν.
Τα μέτρα κατά της COVID-19 κινητοποίησαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε πόλεις και ύπαιθρο, που βρήκαν σημεία επαφής με την ακροδεξιά.
Από κοινού απέκτησαν νέα ορμή και στόχους. Η ίδια δυναμική καταγράφηκε σε όλο τον κόσμο: από τη Γερμανία έως τον Καναδά.
Στους δρόμους της Δρέσδης, μια πρόσφατη Δευτέρα, ημέρα κινητοποιήσεων των Γερμανών αντιεμβολιαστών, δέσποζαν πλακάτ παρόμοια με αυτά στην Οττάβα: «Ελευθερία», «Δημοκρατία», «Αντίσταση».
Στη Γερμανία, το εκρηκτικό μείγμα αντιεμβολιαστών και ακροδεξιών έχει αποκτήσει τόσο βίαιη δυναμική, ώστε προκαλεί ανησυχία στις υπηρεσίες ασφαλείας.
Τον περασμένο μήνα, η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) απηύθυνε κάλεσμα για μια, ακόμα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την κατοικία της Πέτρα Κόπινγκ. Την απέτρεψε η αστυνομία.
Την ίδια στιγμή, υγειονομικοί στα νοσοκομεία της Δρέσδης δέχονται επιθέσεις, ενώ εκτοξεύονται απειλές κατά κρατικών αξιωματούχων.
Όταν η αστυνομία ερεύνησε τα σπίτια των εννέα ατόμων που συζητούσαν το ενδεχόμενο δολοφονίας του πρωθυπουργού του κρατιδίου, Μάικλ Κρέτσμερ, στην εφαρμογή κρυπτογραφημένης επικοινωνίας Τelegram, ανακάλυψε όπλα και υλικά κατασκευής βομβών, όπως πυρίτιδα και θειάφι.
Η πανδημία υποχωρεί και στη Γερμανία με ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς. Παρότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ετοιμάζεται για την καθολική άρση των περιορισμών, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς είναι αποφασισμένος να θωρακίσει νομοθετικά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
Οι αντιπαραθέσεις για τα μέτρα κατά της COVID-19 έδωσαν νέα πνοή στην ακροδεξιά, που τρέφεται από το αίσθημα κινδύνου και την απειλή ενός αποκαλυπτικού μέλλοντος.
Τα προηγούμενα χρόνια έστρεψε τα βέλη της κατά των μεταναστών και εκμεταλλεύθηκε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους προκειμένου να «αλιεύσει» οπαδούς. Σήμερα κάνει το ίδιο με τον κορωνοϊό.
Το μήνυμα που εκπέμπει είναι γνώριμο: «Το κράτος απέτυχε και η δημοκρατία υπονομεύεται από “σκοτεινούς” οπαδούς της παγκοσμιοποίησης. Εφτασε η ώρα της αντίστασης».
Οι φραστικές και σωματικές επιθέσεις κατά Γερμανών πολιτικών την περασμένη χρονιά τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 4.458, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας.
Στο στόχαστρο δεν βρίσκονται μόνο περιφερειακοί αξιωματούχοι.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας και ο επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων της καγκελαρίας χρήζουν, πλέον, αστυνομικής προστασίας.
Πριν από δυόμισι χρόνια, ο πολιτικός Βάλτερ Λούμπκε, υπέρμαχος της μεταναστευτικής πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ, δολοφονήθηκε στην αυλή του από έναν νεοναζιστή.
Δεν είναι παράδοξο, λοιπόν, που οι υπηρεσίες ασφαλείας ανησυχούν ότι οι ακροδεξιοί θα χρησιμοποιήσουν την πανδημία ως αφορμή προκειμένου να εξαπολύσουν ένα τρομακτικό κύμα πολιτικής βίας.
Βέβαια, οι κρατικοί μηχανισμοί είναι πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο.
Η γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών, που έχει επιφορτιστεί με την προστασία του συντάγματος, έχει το βλέμμα στραμμένο σε μια νέα κατηγορία επικίνδυνων συνωμοσιολόγων που έχουν ως δόγμα την «απονομιμοποίηση του κράτους».
Μια νεοσύστατη υπηρεσία της έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση περίπου 600 καναλιών στην εφαρμογή Τelegram, που συνδέονται με τις κινητοποιήσεις κατά των περιοριστικών μέτρων.
Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που οι υπηρεσίες πληροφοριών πιάστηκαν στον ύπνο.
Η κυβέρνηση, άλλωστε, είχε αρνηθεί ότι οι κινητοποιήσεις κατά των μέτρων εγκυμονούσαν κινδύνους.
Λίγες ημέρες αργότερα, εργαζόμενος σε πρακτορείο καυσίμων έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες πελάτη στον οποίο ζήτησε να φορέσει μάσκα.
Οι εξτρεμιστές
Μείζον πρόβλημα για τις υπηρεσίες ασφαλείας συνιστά η ριζοσπαστικοποίηση των αντιεμβολιαστών στην πρώην Ανατολική Γερμανία.
Tα ηνία των κινητοποιήσεων κατά των περιοριστικών μέτρων και της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών κρατά στα χέρια της η Ακροδεξιά, η οποία ελέγχει πλήρως την ενημέρωση, και την παραπληροφόρηση, στην εφαρμογή Telegram.
Η Σαξονία έχει μακρά παράδοση στις διαδηλώσεις ακροδεξιών, αρχής γενομένης από τις ετήσιες νεοναζιστικές πορείες που οργανώνονται στην επέτειο του βομβαρδισμού της πόλης από τις συμμαχικές δυνάμεις το 1945.
Στη Δρέσδη, επίσης, γεννήθηκε το 2014 το εθνικιστικό ισλαμοφοβικό κίνημα Pegida (ακρωνύμιο του «Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης»).
Επί χρόνια, οι οπαδοί του πραγματοποιούσαν πορείες κάθε Δευτέρα με κυρίαρχο σύνθημα «Είμαστε ο λαός», που σήμερα έχουν υιοθετήσει οι αντιεμβολιαστές. Οι ειδικοί θεωρούν τις ομοιότητες ανησυχητικές.
Οι μακροχρόνιες κινητοποιήσεις, άλλωστε, αποτελούν θερμοκοιτίδα της ακροδεξιάς βίας.
Δίνουν στους εξτρεμιστές την εντύπωση ότι έχουν την κοινή γνώμη στο πλευρό τους και ότι έχει φτάσει η ώρα της δράσης. Tο ερώτημα είναι πλέον το «πότε».
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ | Φωτογραφία αρχείου
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Οριστικό: Τέλος τα αυστηρά μέτρα από 20.03 στη Γερμανία!
- Η Γερμανία θέλει να διευκολύνει τις διακοπές του Πάσχα
- Αύξηση του κατώτατου μισθού στην Γερμανία στα 12 ευρώ την ώρα
- Νέο Δημαρχείο Μονάχου: Εξερευνήστε την ιστορία της πόλης
- H Αυστρία αναστέλλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού
- Αστρονομικό το χρέος του Μονάχου: Η πόλη ζητά οικονομική βοήθεια
- Νέο σχέδιο: Δυνατοί οι περιορισμοί σε hotspot στη Γερμανία
- Τα ισχύοντα μέτρα στο Μόναχο και στη Βαυαρία (Μάρτιος 2022)
- Οι 25 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη ζήτηση στη Γερμανία