Γερμανία: Οι καταστηματάρχες θέλουν να ανοίξουν παρά το lockdown
Στην κρίση της πανδημίας, οι λιανοπωλητές αισθάνονται ότι έχουν αφεθεί στο έλεός τους. Σχεδόν κανένας λιανοπωλητής δεν αναμένει να ανοίξουν σύντομα τα καταστήματα – τώρα δημιουργείται αντίσταση. Παρά την απαγόρευση, ορισμένοι θέλουν να ανοίξουν ξανά για τους πελάτες στις 11 Ιανουαρίου.
Έχει ήδη αποφασιστεί πριν από τη σύνοδο κορυφής: Το σκληρό lockdown δεν θα λήξει στις 10 Ιανουαρίου, αλλά θα παραταθεί. Επικρατεί δυσαρέσκεια για τα μέτρα – ειδικά στο λιανικό εμπόριο. Μερικοί από αυτούς που επηρεάζονται τώρα θέλουν να ανοίξουν ξανά τα καταστήματά τους σε πελάτες στις 11 Ιανουαρίου παρά την απαγόρευση.
ΔΕΙΤΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ: LIVE η Συνέντευξη τύπου των πολιτικών εκπροσώπων
“Ανοίγουμε – όχι άλλο lockdown”
Στην πλατφόρμα συνομιλίας Telegram, η ομάδα “Ανοίγουμε – όχι άλλο lockdown” ολοένα και μεγαλώνει από το Σάββατο. Την Τρίτη το πρωί υπήρχαν ήδη περισσότερα από 51.000 ενδιαφερόμενα μέλη (από τις 10 π.μ.).
Εκεί μπορείτε να διαβάσει κανείς: “Είμαι ένα απλό άτομο, ένας απλός ιδιοκτήτης στούντιο καλλυντικών που εφάρμοσε ό,τι του ζητήθηκε και είναι στο τέλος της ύπαρξής του και έχει βαρεθεί”.
Στην σχετική αρχική σελίδα “Coronapedia.de”, για την οποία σύμφωνα με το νομικό αποτύπωμα είναι υπεύθυνος ο Macit Uzbay από το Krefeld, ο θυμός ορισμένων αυτοαπασχολούμενων γίνεται ξεκάθαρος.
Οι έμποροι και οι υποστηρικτές οργανώνονται σε 52 φόρουμ. “Είναι καιρός να συνεργαστούμε”, δημοσίευσε ένας χρήστης. Ένας άλλος συμμετέχων έγραψε: “Για να είμαι ειλικρινής, είμαι απογοητευμένος που η εξέγερση “δεν ήρθε νωρίτερα”.
Αλλά η αβεβαιότητα γίνεται επίσης σαφής. Τι συμβαίνει όταν η αστυνομία ή το γραφείο δημόσιας τάξης χτυπήσουν την πόρτα;
Μπορούν να διωχθούν οι πελάτες; Οι εμπνευστές υπόσχονται ότι οι ερωτήσεις θα πρέπει να επιλυθούν αμέσως.
Τεράστια η οικονομική ζημιά
Ένας από τους διαμαρτυρόμενους αυτοαπασχολούμενους είναι ο επιχειρηματίας Udo Siebzehnrübl. Διαχειρίζεται πέντε καταστήματα αθλητικών ειδών με σχεδόν 100 υπαλλήλους – σχεδόν όλοι εργάζονται σε Kurzarbeit. Όπως είπε στην εφημερίδα “Bild”, η οικονομική του ζημιά ανέρχεται σήμερα σε 1,5 έως 2 εκατομμύρια ευρώ.
Γι’ αυτό ο 60χρονος θέλει να συμμετάσχει στη διαδήλωση και να ανοίξει ξανά τουλάχιστον δύο από τα καταστήματά του στις 11 Ιανουαρίου.
“Δεν είμαι πλευρικός στοχαστής”, δήλωσε ο Siebzehnrübl στο γερμανικό πρακτορείο Τύπου. Έχει όμως την αποθήκη του γεμάτη χειμωνιάτικα είδη και έχει λάβει μόνο 15.000 ευρώ ως βοήθημα από το κράτος από τον Μάρτιο. Επειδή η πτώση των πωλήσεών του ήταν κάτω από 40 τοις εκατό, δεν είχε προοπτική για την επιπλέον ενίσχυση.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Jens Spahn (CDU) διαβεβαίωσε τον Σεπτέμβριο ότι “δεν θα κλείσουν άλλο τα καταστήματα λιανικής πώλησης. Αυτό δεν θα συμβεί ξανά”. Με αυτοπεποίθηση και σιγουριά τότε, οι λιανοπωλητές ενδυμάτων, υποδημάτων και αθλητικών ειδών παρήγγειλαν χειμερινά προϊόντα για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Ohlmann.
Πολλοί έμποροι εξέφρασαν τώρα κατανόηση και σεβασμό για την εκστρατεία του Siebzehnrübl: “Πολλοί παραπονιούνται για την πολιτική”. Ο Seventeenrübl είπε ότι το λιανικό εμπόριο έπρεπε μεν να κλείσει, ενώ οι Aldi και Lidl πουλάνε μπουφάν και αθλητικά είδη.
Είναι μεν μέλος της CSU, αλλά οι πολιτικοί ενεργούν μονόπλευρα και αγνοούν τη μακροπρόθεσμη καταστροφή.
Όχι μόνο στη Γερμανία δικτυώνονται πληγέντες, αυτές οι ομάδες υπάρχουν επίσης στην Αυστρία και την Ελβετία. Το hashtag #wirmachenauf επεκτάθηκε γρήγορα στο Twitter. Μεταξύ αυτών, οι υποστηρικτές ζήτησαν αλληλεγγύη με καταστήματα που θέλουν να συμμετάσχουν.
ΔΕΙΤΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ: LIVE η Συνέντευξη τύπου των πολιτικών εκπροσώπων
Όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν συνοπτικά ΕΔΩ!
Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!
Κίνητρο: Η μηχανή της επιτυχίας.
Θέληση: Το όπλο της διάνοιας.
Έμπνευση: Το χρώμα της επιτυχίας.
Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Μπες στη σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου για όλα όσα σε αφορούν.
Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: