Σε Ελληνίδα το σημαντικότερο ερευνητικό βραβείο της Γερμανίας (Vid)
Η παλαιοανθρωπολόγος του Tübingen Κατερίνα Χαρβάτη-Παπαθεοδώρου λαμβάνει το σημαντικότερο ερευνητικό βραβείο στη Γερμανία. Το Gottfried Wilhelm Leibniz 2021 από το Γερμανικό Ίδρυμα Έρευνας (DFG).
Το ερευνητικό βραβείο, το οποίο προικοδοτείται με 2.5 εκατομμύρια ευρώ, απονεμήθηκε φέτος σε δέκα Γερμανούς επιστήμονες. Όπως ανακοίνωσε το DFG την Πέμπτη.
Πρωτοπόρος στον τομέα της
Η βραβευμένη Κατερίνα Χαρβάτη, Καθηγήτρια Παλαιοανθρωπολογίας στο Κέντρο Senckenberg για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και το Παλαιοπεριβάλλον (HEP) στο Πανεπιστήμιο του Tübingen, θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της.
Η έρευνά της επέτρεψε νέες γνώσεις σχετικά με τις διαδικασίες της ανθρώπινης εξέλιξης και μια νέα προοπτική για τους Νεάντερταλ και την συμπεριφορά τους.
Η επιστήμονας έχει προωθήσει σημαντικά τη μελέτη των ανθρώπινων απολιθωμάτων συνδυάζοντας την έρευνα με τις τελευταίες τεχνικές μορφολογικής απεικόνισης με τη βοήθεια υπολογιστή 3D.
Έτσι συνέβαλε στην αποσαφήνιση των ειδών Νεάντερταλ, αλλά και στην περιγραφή και ανάλυση των πρώτων σύγχρονων ανθρώπων.
Χρησιμοποιώντας μεθόδους που ανέπτυξε η ομάδα της, κατάφερε επίσης να ανακατασκευάσει προηγούμενα πρότυπα συμπεριφοράς και να αντικρούσει την ιδέα ότι οι Νεάντερταλ ήταν χονδροειδή όντα με μία κατώτερη μορφή συμπεριφοράς.
Στην έρευνά της, η παλαιοανθρωπολόγος επικεντρώθηκε στην ελάχιστα ερευνημένη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Εδώ μπόρεσε να αποδείξει, μεταξύ άλλων, σχετικά με απολιθώματα από την Ελλάδα, ότι οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν εκεί πριν από 210.000 χρόνια. Αυτοί έφτασαν στην Ευρώπη περίπου 150.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε προηγουμένως υποτεθεί.
Η Κατερίνα Χαρβάτη-Παπαθεοδώρου έλαβε το διδακτορικό της από το City University of New York το 2001. Το 2004 μετακόμισε στο Max Planck Ινστιτούτο για Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Λειψία. Από το 2009 είναι καθηγήτρια παλαιοανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Tübingen. Και ανήκει στο Κέντρο Senckenberg για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και το Παλαιοπεριβάλλον, το οποίο ιδρύθηκε αργότερα.
Τα πολυάριθμα έργα της που χρηματοδοτούνται από τρίτους, περιλαμβάνουν ένα Starting Grant και ένα Consolidator Grant από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC).
Είναι επίσης συν-ομιλήτρια της ερευνητικής ομάδας που χρηματοδοτείται από το DFG “Words, Bones, Genes, Tools: Tracking Linguistic, Cultural and Biological Trajectories of Human Past”.
Το βραβείο Gottfried Wilhelm Leibniz είναι το σημαντικότερο ερευνητικό βραβείο στη Γερμανία. Και απονέμεται κάθε χρόνο από το Γερμανικό Ίδρυμα Έρευνας από το 1986.
Ο στόχος του προγράμματος είναι να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας εξαίρετων επιστημόνων. Να επεκτείνει τις ερευνητικές τους ευκαιρίες, να τους απαλλάξει από τον διοικητικό φόρτο εργασίας. Και να διευκολύνει την πρόσληψη ιδιαίτερα ειδικευμένων νεότερων επιστημόνων.
Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!
Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.
Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info