Η Γερμανία κυνηγά να επανακτήσει τη χαμένη της τεχνολογική αίγλη
Η Γερμανία, εφευρέτρια χώρα του αυτοκινήτου, της ασπιρίνης και της κάρτας SIM έχει αρχίσει να μένει πίσω σε σχέση με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της στην αξιοποίηση της καινοτομίας και στην οικοδόμηση παγκοσμίως πρωτοπόρων τεχνολογικών κολοσσών.
Οι ΗΠΑ έχουν την Apple και την Amazon, η Κίνα έχει την Alibaba και την Tencent, αλλά η Γερμανία δεν έχει δημιουργήσει μια παγκοσμίως κυρίαρχη τεχνολογική εταιρεία από την ίδρυση της SAP πριν από μισό αιώνα, αναφέρει το Bloomberg.
Αυτό δεν είναι μόνο ένα χτύπημα για την εθνική υπερηφάνεια μιας χώρας συνώνυμης με την υψηλής ποιότητας μηχανική.
Πρόκειται για μια οικονομική και πολιτική ευθύνη σε μια εποχή που ο κόσμος ”σμιλεύεται” σε σφαίρες επιρροής μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, με την τεχνολογία να αποτελεί τη βασική διαχωριστική γραμμή.
Το μεγάλο στοίχημα για τον Σολτς
Αυτή η πραγματικότητα δείχνει την κλίμακα της πρόκλησης για τη νέα κυβέρνηση του Βερολίνου, η οποία καλείται να αναζωογονήσει το ήθος της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στη χώρα και να μεταβεί από μια δύναμη παραγωγής μηχανημάτων στις βιομηχανίες του μέλλοντος.
Αν τα καταφέρει σωστά, η Γερμανία μπορεί να ανανεώσει την παγκόσμια σημασία της Ευρώπης.
Αν όμως αποτύχει οι επιχειρηματίες προειδοποιούν ότι η χώρα θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα είδος ”βιομηχανικού μουσείου” για Κινέζους και Αμερικανούς τουρίστες.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει ζητήσει “μια δεκαετία επενδύσεων” για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, με έμφαση στην ψηφιοποίηση και την πράσινη τεχνολογία.
“Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε στάσιμοι”, είχαν τονίσει τα τρία κόμματα του συνασπισμού στις 24 Νοεμβρίου.
Πρόκειται για μια φράση ”καμπανάκι” για τη Γερμανία.
Η Γερμανία είναι ουραγός στην τεχνολογία.
Κατατάσσεται στην 11η θέση από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ετήσιο δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας 2021, ενώ σημειώνει ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία όσον αφορά τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας από δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις, καθώς μόνο το 18% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – η ραχοκοκαλιά της οικονομίας – εκδίδει ηλεκτρονικά τιμολόγια,
Οι ηλεκτρονικές πληρωμές εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα στη Γερμανία, καθώς συγκριτικά με τη Μεγάλη Βρετανία, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ενός ατόμου στη Γερμανία είναι λιγότερες από τις μισές των Βρετανών σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία McKinsey.
Η Γερμανία είδε πρόσφατα μια έκρηξη στις startups, με δυναμικές κοινότητες στο Βερολίνο και το Μόναχο να έχουν δημιουργήσει 20 νεοφυείς επιχειρήσεις ”μονόκερους” (εταιρείες με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων), σύμφωνα με στοιχεία του PitchBook από τον Δεκέμβριο του 2021.
Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τις 510 στις ΗΠΑ ή τις 176 στην Κίνα και ακόμη και τις 31 στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και ο αριθμός των γερμανικών ”μονόκερων” διπλασιάστηκε από πέρυσι.
Τον Ιούνιο του 2020, η Μέρκελ και ο τότε υπουργός Οικονομικών Σολτς παρουσίασαν ένα πακέτο τόνωσης ύψους 130 δισ. ευρώ που έδωσε στο Βερολίνο εξουσίες για τη δημιουργία βιομηχανιών σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική πληροφορική και οι τεχνολογίες υδρογόνου.
Δεν αποκλείεται ο Σολτς να καρπωθεί τα οφέλη από το εν λόγω πακέτο, όπως η Μέρκελ επωφελήθηκε από τις μεταρρυθμίσεις πρόνοιας και εργασίας του προκατόχου της.
Πηγή: Capital.gr
Υποστήριξε το GRland.info
Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Κανόνες εισόδου Ελλάδα – Γερμανία: Δείτε τι ισχύει
- Γαλλογερμανικό «όχι» στα ταξίδια με τεστ PCR
- ΕΚΤΑΚΤΟ: Με PCR 72 ωρών ή Rapid test 24 ωρών η είσοδος στην Ελλάδα
- Η Μαδρίτη ζει χωρίς περιοριστικά μέτρα
- Γερμανία: Έφοδος της αστυνομίας σε εταιρείες για παράνομους εργάτες
- Νέες αποφάσεις κατά του κορονοϊού στη Βαυαρία (14.12)
- Οι κανόνες της Βαυαρίας για παραμονή Πρωτοχρονιάς 2021
- Εμβόλιο-καραντίνα για παιδιά στη Γερμανία: Σημαντικές απαντήσεις
- Χαλάρωση μέτρων για εμβολιασμένους-αναρρώσαντες στη Βαυαρία
- Ερευνητές του Μονάχου αναπτύσσουν φάρμακο κατά του κορωνοϊού