Ερευνητές του Μονάχου αναπτύσσουν φάρμακο κατά του κορωνοϊού
Μια ομάδα από το Μόναχο ανέπτυξε μια πρωτεΐνη που εμποδίζει τα κύτταρα να μολυνθούν. Και πιθανότατα λειτουργεί ακόμη και στη μετάλλαξη Όμικρον.
Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται στη Γερμανία εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Όσον αφορά τα φάρμακα κατά του Covid-19, τα πράγματα δεν φαίνονται εξίσου επιτυχημένα.
Παρόλο που υπάρχουν ήδη μερικά αντισωματικά φάρμακα, δεν χρησιμοποιούνται ακόμη σε μεγάλη κλίμακα. Τώρα ερευνητές στο Μόναχο ελπίζουν σε μια σημαντική ανακάλυψη.
Επί του παρόντος υπάρχουν δύο φάρμακα
Μέχρι στιγμής, υπάρχουν δύο εγκεκριμένα φάρμακα στην ΕΕ. Βασίζονται σε θεραπευτικά αντισώματα: το Ronapreve από την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Roche και το Regkirona από την κατασκευάστρια εταιρεία Celltrion στη Νότια Κορέα δεσμεύονται στην πρωτεΐνη του Sars-Cov-2 στους μολυσμένους ασθενείς, έτσι ώστε το παθογόνο να μην μπορεί να διεισδύσει στα κύτταρα του οργανισμού. Αυτό αποσκοπεί στην πρόληψη της εξάπλωσής του και στη διατήρηση του ιικού φορτίου σε χαμηλά επίπεδα.
Ο ιός εξουδετερώνεται πλήρως
Και τα δύο φάρμακα πρέπει να χορηγούνται μέσω ένεσης – συνήθως στο νοσοκομείο. Πρόσφατα, η θεραπεία προσφέρεται επίσης σε εξωτερικούς ασθενείς στο Rechts der Isar.
Μια νέα στρατηγική στην έρευνα για τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού προέρχεται τώρα από το Μόναχο.
Μια ομάδα επιστημόνων από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian, το Κέντρο Helmholtz και την εταιρεία Formycon AG με έδρα το Μόναχο ανέπτυξε μια πρωτεΐνη που αποτρέπει αξιόπιστα τη μόλυνση από τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του σε δοκιμές κυττάρων.
Το Πολυτεχνείο εξηγεί τον τρόπο δράσης σε δελτίο τύπου ως εξής: “Για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα, ο ιός Sars-Cov-2 χρησιμοποιεί μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια των κυττάρων. Αυτό ονομάζεται μετατρεπτικό ένζυμο 2 της αγγειοτενσίνης ή ACE2 για συντομία.
Αποτελούν την αφετηρία για τις πρωτεΐνες του ιού, οι οποίες επιτίθενται στα κύτταρα και έτσι τα μολύνουν.
Προηγούμενες θεραπείες για νέες μεταλλάξεις δεν είναι αποτελεσματικές
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει προσπάθειες να αποτραπεί ή να μετριαστεί αυτό το αποτέλεσμα με θεραπευτικά αντισώματα. Ωστόσο, οι νέες μεταλλάξεις, όπως η Όμικρον πρόσφατα, καθιστούν αυτό το μέτρο λιγότερο αποτελεσματικό.
“Τόσο τα εμβόλια όσο και τα αντισωματικά φάρμακα έχουν το πρόβλημα ότι ο ιός τα αποφεύγει με κάθε επιτυχή μετάλλαξη”, λέει η Ulrike Protzer, επικεφαλής του Ινστιτούτου Λοιμωξιολογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και στο Helmholtz Zentrum München.
Νέα δραστική ουσία
Οι ερευνητές του Μονάχου ακολουθούν επομένως μια διαφορετική προσέγγιση. Συνέδεσαν την πρωτεΐνη ACE2, την επιφάνεια προσβολής του Covid, με τμήμα μιας ανθρώπινης πρωτεΐνης αντισώματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια δραστική ουσία που καταφέρνει να μπλοκάρει πλήρως την πρωτεΐνη του ιού.
Σε πειράματα καλλιέργειας κυττάρων, σύμφωνα με το TU, ήταν έτσι σε θέση να εξουδετερώσουν πλήρως τον ιό και να αποτρέψουν τη μόλυνση.
Οι πρώτες κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν σύντομα
Ο Sars-Cov-2 χρειάζεται την πρωτεΐνη ACE2 για να προσδεθεί βέλτιστα στα ανθρώπινα κύτταρα. Ως εκ τούτου, “ο ιός δεν μπορεί να αποφύγει ένα φάρμακο που βασίζεται ακριβώς σε αυτή την πρωτεΐνη”, λέει ο καθηγητής Johannes Buchner του TU, ο οποίος συμμετέχει επίσης στην ερευνητική ομάδα. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό ισχύει και για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Οι δοκιμές που έχουν ήδη διεξαχθεί με τις μεταλλάξεις Άλφα, Βήτα και Δέλτα επιβεβαιώνουν την υπόθεση – οι δοκιμές στη μετάλλαξη Όμικρον αρχίζουν τώρα. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Ερευνητές του Μονάχου αναπτύσσουν φάρμακο κατά του κορωνοϊού
Υποστήριξε το GRland.info
Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Σχεδιάζεται χαλάρωση μέτρων για όσους κάνουν ενισχυτική δόση
- Γερμανία: Αυξάνονται τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού
- Γερμανία: Έφοδος της αστυνομίας σε εταιρείες για παράνομους εργάτες
- Νέες αποφάσεις κατά του κορονοϊού στη Βαυαρία (14.12)
- Οι κανόνες της Βαυαρίας για παραμονή Πρωτοχρονιάς 2021
- Εμβόλιο-καραντίνα για παιδιά στη Γερμανία: Σημαντικές απαντήσεις
- Χαλάρωση μέτρων για εμβολιασμένους-αναρρώσαντες στη Βαυαρία
- Σαξονία: Ο τοπικός πρωθυπουργός δέχθηκε απειλές για τη ζωή του
- Κορωνοϊός: H Γερμανία ξεμένει από εμβόλια
- Ερευνητές του Μονάχου αναπτύσσουν φάρμακο κατά του κορωνοϊού