Στουτγκάρδη: Η βασίλισσα του Γερμανικού Νότου
Έδρα μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών όπως η Porsche και η Mercedes και εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, πάντα με έφεση στις εφευρέσεις και τις καινοτομίες, αλλά και με αγάπη για τους αμπελώνες, η Στουτγκάρδη είναι μια όμορφη πόλη που προσφέρει στον επισκέπτη της γαλήνη και όμορφες αστικές βόλτες.
Στη Στουτγκάρδη τα πράγματα φαίνονται να είναι καλύτερα από οπουδήποτε αλλού στη Γερμανία. Η πόλη παρουσιάζει χαμηλό ποσοστό ανεργίας, έχει σχετικά ήπιο κλίμα και μια δυναμική οικονομία.
Το γερμανικό προπύργιο των εφευρέσεων
Παρ’ όλα αυτά, οι κάτοικοί της αρέσκονται να γκρινιάζουν, να κάνουν bruddeln, όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο. Δεν είναι ποτέ 100% ικανοποιημένοι αλλά σκέφτονται πάντα για το καλύτερο. Γι’ αυτό άλλωστε και η Στουτγκάρδη αποτελεί το γερμανικό προπύργιο των εφευρέσεων.
Η τάση των ντόπιων να βρίσκουν ψεγάδια σε οτιδήποτε εξηγεί γιατί οι άνθρωποι εδώ είναι από τη φύση τους εφευρέτες. Αναζητούν συνέχεια νέες ιδέες που θα βελτιώσουν πρακτικά την καθημερινότητά τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή περιοχή δεν δηλώνονται ετησίως τόσες πατέντες όσες στην περιοχή της Στουτγκάρδης.
Όμως η εφευρετικότητα δεν είναι το μόνο γνώρισμά τους. Οι Schwaben (σ.σ. Σβάμπεν= Σουηβοί), όπως ονομάζονται όσοι κατάγονται από τη Στουτγκάρδη και τη γύρω περιοχή, θεωρούνται ιδιαίτερα επιμελείς, συνεπείς, αλλά και οικονόμοι. Απεχθάνονται κάθε είδους σπατάλες.
Είναι φειδωλοί ακόμη και στις δηλώσεις τους. Οι εκφράσεις ευφορίας σπανίζουν στο λόγο τους. Ενας βέρος Σουηβός δεν επαινεί ποτέ λέγοντας κάτι παραπάνω από «καθόλου άσχημα» – που στην πραγματικότητα σημαίνει «εξαιρετικά». Είναι περήφανοι για την «αγία λαμαρίνα», όπως ονομάζουν το αυτοκίνητο.
Αλλωστε, εκεί ο Gottlieb Daimler μαζί με τον Wilhem Maybach κατασκεύασαν το 1886 το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο. Ωστόσο, παρά το καινοτόμο πνεύμα τους, είναι καχύποπτοι απέναντι σε καθετί καινούργιο.
Από παλιά οι Σβάμπεν δεν δίσταζαν να μεταναστεύσουν όταν οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες στην πατρίδα τους ήταν άσχημες. Ή για λόγους επαγγελματικής ανέλιξης, όπως ο πιο γνωστός σύγχρονος Σουηβός μετανάστης. Ποιος; Ο Γιούργκεν Κλίνσμαν. Παλιός προπονητής/παίκτης της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας παραμένει ακόμη και τώρα μόνιμος κάτοικος της Καλιφόρνιας. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει εγκαταλείψει τις αρετές των συμπατριωτών του.
Μια πρώτη γνωριμία
Η πρωτεύουσα του νοτιοδυτικού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης (Baden-Wuerttemberg) αριθμεί 590.000 κατοίκους. Χτισμένη σε 260 υψόμετρο, διασχίζεται από τον ποταμό Νέκαρ (Neckar) και αποτελεί μία από τις πιο πράσινες μεγαλουπόλεις της Γερμανίας: 23% της συνολικής της έκτασης καλύπτεται από δάση.
Το κλίμα είναι ήπιο και υγρό με ζεστά καλοκαίρια. Παρ’ όλα αυτά, η μέση θερμοκρασία ανέρχεται στους 9,4 βαθμούς Κελσίου. Ο υδράργυρος για 77 μέρες το χρόνο πέφτει κάτω από το μηδέν.
Εδώ χτυπά η καρδιά μιας από τις πιο βιομηχανοποιημένες περιοχές της Γερμανίας. Στη Στουτγκάρδη εδρεύουν αυτοκινητοβιομηχανίες παγκόσμιας φήμης όπως η Daimler-Chrysler και η Porsche, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και υπολογιστών. Η πόλη μόνο προσφέρει 440.000 θέσεις εργασίας και η γύρω περιοχή 1,3 εκατομμύρια.
Κάθε χρόνο το μεγάλο λαϊκό πανηγύρι του Cannstatt (Kάνστατ: ένα από τα συνολικά 23 δημοτικά διαμερίσματα της πόλης) προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη τη Γερμανία. Το ίδιο και τα μουσεία της Porsche και της Daimler-Chrysler. Η Στουτγκάρδη διαθέτει δύο Πανεπιστήμια, πλήθος ΤΕΙ, ανώτατη σχολή μουσικής, Ακαδημία Καλών Τεχνών.
Η Στουτγκάρδη, έδρα της γνωστής ποδοσφαιρικής ομάδας VFB Stuttgart, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά κέντρα της Γερμανίας. Εδώ έγινε το 1993 το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου. Στο υπερσύγχρονο Στάδιο Gottlieb Daimler φιλοξενήθηκαν παιχνίδια του παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου 2006.
Και κάτι ακόμη:
H Στουτγκάρδη είναι μετά τη Βουδαπέστη η δεύτερη πιο πλούσια πόλη της Ευρώπης σε ιαματικές πηγές. Στα δημοτικά λουτρά, το Leuse, το Mineralbad Cannstatt και το Mineralbad Berg, μπορεί να δοκιμάσει κανείς τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Αυτό που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι οι αμπελώνες. Τους συναντά κανείς ακόμη και μέσα στην πόλη. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι οι ντόπιοι αγαπούν ιδιαίτερα το κρασί – κι αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η οινοποιία στη περιοχή της Βυρτεμβέργης έχει παράδοση πάνω από χίλια χρόνια.
Το πιο δημοφιλές κρασί είναι το Trollinger. Παράγεται από μια ποικιλία αμπελιών που μεταφέρθηκε από το Τιρόλο της Αυστρίας και σερβίρεται σε ποτήρια των 0,25 λίτρων (Vierteles-Glaeser).
Η αγάπη για το κρασί δεν σημαίνει φυσικά ότι αποκλείουν την μπίρα. Οι πιο γνωστές μάρκες της πόλης είναι η Stuttgarter Hofbraeu, η Dinkelacker και η Schwabenbraeu.
Το βασικό είδος διατροφής των Σουηβών είναι τα ζυμαρικά Spaetzle (Σπέτσλε) που είτε γαρνίρουν το κύριο πιάτο είτε τρώγονται σκέτα με τυρί. Μια τοπική σπεσιαλιτέ είναι τα Maultaschen (Μάουλτάσεν), θήκες από ζύμη γεμιστές με κιμά, σπανάκι, αυγά, κρεμμύδια, μαϊντανό και μπαχαρικά.
Το κουλούρι της περιοχής ονομάζεται Laugenbrezel (λάουγκενμπρετσελ). Δεν πωλείται μόνο στους φούρνους, αλλά και στο δρόμο. Όταν αλείφεται με βούτυρο, η γεύση του είναι υπέροχη.
Τα αξιοθέατα της πόλης
Η περιήγηση στη Στουτγκάρδη γίνεται εύκολα και άνετα με τα δημόσια μέσα μεταφοράς (τραμ, μετρό, λεωφορεία). Η βόλτα θα μπορούσε να αρχίσει από το Bohnenviertel (Μπόνενφιρτελ), την παλιά συνοικία των Εβραίων. Στα σοκάκια της συναντά κανείς γραφικά καφέ και μικρομάγαζα.
Ακολουθεί η Marktplatz (Μάρκτπλατς), η πλατεία της αγοράς, όπου βρίσκεται και το δημαρχείο της πόλης. Εδώ πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο ένα μεγάλο υπαίθριο παζάρι μεταχειρισμένων ειδών, θυμίζοντας κάτι από Μοναστηράκι τις Κυριακές. Παράλληλα, αποτελεί και χώρο συγκεντρώσεων, από συνταξιούχους… μέχρι αναρχικούς.
Ο επόμενος σταθμός της βόλτας μας είναι η Markthalle (Μαρκτχάλε), η σκεπαστή αγορά. Μόλις περάσεις τις βαριές πόρτες της, βρίσκεσαι σε μια ατμόσφαιρα μεταξύ ανατολίτικου παζαριού και λαϊκής αγοράς.
H σκεπαστή αγορά, χτισμένη σε Jugendstil το 1914, θεωρείται μία από τις πιο όμορφες του κόσμου. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου καταστράφηκε και το 1953 αποκαταστάθηκε στην παλιά της μορφή, ενώ μετά μια πυρκαγιά το 1993, όλοι οι εσωτερικοί χώροι ανακαινίστηκαν.
Σε μια έκταση πάνω από 3.500 τετραγωνικά μέτρα διατίθενται προς πώληση λουλούδια, κρέας, ψάρι, λαχανικά, εξωτικά φρούτα και μπαχαρικά. Από τον πρώτο όροφο o επισκέπτης έχει πανοραμική θέα των πάγκων και της κίνησης.
Εδώ βρίσκεται και το κατάστημα Merz and Benzig, με design διακοσμητικά αντικείμενα για την κατοικία και τον κήπο, με εκλεκτά καλλυντικά και λογοτεχνικά βιβλία. Οι πιο πεινασμένοι, πάντως, μπορούν να επισκεφθούν κάποιο από τα τρία εστιατόρια που υπάρχουν.
Από εκεί μπορεί κανείς να περπατήσει μέχρι την Schlossplatz (Σλοσπλάτς), τη μεγάλη πλατεία ανάμεσα στο μεγαλοπρεπές «Καινούργιο Παλάτι» (Neues Schloss) και στο επιβλητικό «Κτίριο του Βασιλιά» (Koenigsbau).
Neues Schloss
Το τελευταίο χτίστηκε στα μέσα του 19ου αι. σε μετακλασικό στυλ και είναι εξαιρετικά επιβλητικό, με τη χαρακτηριστική κιονοστοιχία μήκους 135 μέτρων που αποτελείται από 34 κίονες.
Στις στοές του φιλοξενεί σήμερα καφετέριες και πλήθος καταστημάτων. Πίσω από το «Καινούργιο Παλάτι» είναι το Λάντακ (Landtag), η Βουλή του κρατιδίου, το Κρατικό Θέατρο (Staatstheater) και η Κρατική Πινακοθήκη (Staatsgalerie).
Η Schlossplatz βρίσκεται στο μέσον του μεγαλύτερου πεζόδρομου της Ευρώπης, της Koenigstrasse (Kένιχστράσε), με πολυκαταστήματα, μπουτίκ και καφετέριες. Δεν είναι απορίας άξιον το ότι από εδώ ψωνίζει όλη η Στουτγκάρδη…
Συνεχίζοντας τις διαδρομές
Συνεχίζοντας, φτάνουμε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό (Hauptbahnhof), που βρίσκεται στην αρχή του πεζόδρομου. Ο σιδηροδρομικός σταθμός διακρίνεται από μακριά λόγω του πύργου του, ύψους 58 μέτρων.
Στην κορυφή του περιστρέφεται το σήμα της Mercedes. Αξίζει να ανεβεί κανείς στους τελευταίους τέσσερις ορόφους, όπου φιλοξενείται μόνιμα η έκθεση σχεδίων για το project «Στουτγκάρδη 21». Πρόκειται για το πιο σημαντικό έργο της περιοχής στα επόμενα 20 χρόνια, προϋπολογισμού δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με αυτό προβλέπεται η κατεδάφιση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων του σιδηροδρομικού σταθμού και η υπογειοποίησή του. Παράλληλα, στην επιφάνεια που θα απελευθερωθεί θα οικοδομηθούν υψηλής ποιότητας κατοικίες και καταστήματα.
Ακριβώς δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό βρίσκεται το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, το Schlossgarten (Σλοσγκάρτεν). Στην υπαίθρια μπιραρία του μπορούμε να ξεκουραστούμε για λίγο απολαμβάνοντας μια κρύα μπίρα.
Από το σιδηροδρομικό σταθμό παίρνουμε το τραμ 15 για τον πύργο της τηλεόρασης (Fernsehturm). Μετά μια διαδρομή διαρκείας 20 λεπτών κατεβαίνουμε στη στάση Ruhbank. Από εκεί και μέχρι τον πύργο της τηλεόρασης συνεχίζουμε για 20 λεπτά με τα πόδια, διασχίζοντας μια δασώδη έκταση με πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Εδώ παίζονται τένις, ποδόσφαιρο και πολλά άλλα αθλήματα από μικρούς και μεγάλους. Οσο για τον πύργο της τηλεόρασης, ύψους 217 μ., είναι το ψηλότερο κτίριο της πόλης. Από την καφετέριά του η θέα της πόλης είναι καταπληκτική.
Ζωολογικός – βοτανικός κήπος Wilhelma
Στη Στουτγκάρδη αξίζει ακόμη να επισκεφθεί κανείς το φημισμένο ζωολογικό – βοτανικό κήπο Wilhelma, κοντά στο σταθμό του Bad Cannstatt. Η πρόσβαση είναι εύκολη από το σιδηροδρομικό σταθμό με τραμ (γραμμές 13 και 14) ή με το λεωφορείο (γραμμές 52, 55 και 56).
Η Wilhelma είναι ο μεγαλύτερος ζωολογικός – βοτανικός κήπος της Ευρώπης. Διαθέτει γύρω στα 10.000 ζώα από 1.000 διαφορετικά είδη
όλων των κλιματολογικών ζωνών της γης. Παγκόσμια φήμη έχει ο σταθμός με τους γορίλλες και τους πιθήκους. Στην Wilhelma υπάρχουν και 5.000 είδη φυτών.
Στην αρχή του βοτανικού έτους, όταν ανθίζουν οι χιλιάδες ορχιδέες, οι καμέλιες και οι αζαλέες, η ομορφιά εδώ είναι μοναδική.
Μάθετε όλα τα τελευταία νέα για την πόλη της Στουτγκάρδης ΕΔΩ
Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!
Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.
Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info