Νέοι κανόνες για τους γίγαντες του Διαδικτύου
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει πιο αυστηρές ρυθμίσεις για τους ψηφιακούς γίγαντες: Google, Amazon, Facebook, Apple. Και ετοιμάζεται να ψηφίσει νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMG).
«Λόγω του τεράστιου μεγέθους τους, οι μεγάλες πλατφόρμες, οι λεγόμενοι ψηφιακοί gatekeepers, μπορούν να εμποδίσουν τους ανταγωνιστές να έχουν μια ευκαιρία στην αγορά», λέει η Αννα Καβατσίνι, ευρωβουλευτής των Πρασίνων.
«Προκειμένου να περιοριστεί η δύναμη αυτών ψηφιακών κολοσσών, η ΕΕ θέλει να τους επιβάλει αυστηρότερες απαιτήσεις, εξηγεί η ευρωβουλευτής των Πρασίνων:
«Με το νόμο για τις ψηφιακές αγορές, υπάρχει τώρα μια μοναδική ευκαιρία να ξανασκεφτούμε πώς θέλουμε να οργανώσουμε την ψηφιακή ενιαία αγορά, στη βάση δημοκρατικών κανόνων και όχι στη βάση της κυριαρχίας μερικών εταιρειών, που υπαγορεύουν ακριβώς αυτούς τους κανόνες».
Αν και τα κράτη μέλη έχουν σε μεγάλο βαθμό αυστηροποιήσει τη θέση τους, η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να καταλήξει σήμερα ένα προσχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση των λεγόμενων gatekeepers του Διαδικτύου.
Η πρόταση αφορά εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ που ελέγχουν τουλάχιστον μία πλατφόρμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήθελε ένα ευρύτερο πεδίο εφαρμογής και είχε προτείνει ένα όριο 65 δισεκατομμυρίων.
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του CDU Αντρέας Σβαμπ, ο στενότερος ορισμός είναι «μια καλή λύση για να διασφαλιστεί ότι οι 80 αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή του DMA, μπορούν να κάνουν εξαιρετική δουλειά».
Στο μικροσκόπιο θα μπουν οι τέσσερις ψηφιακοί γίγαντες, δηλαδή η Google, η Amazon, το Facebook και η Apple.
Θα εξεταστούν επίσης η Booking.com, που εδρεύει στην Ολλανδία, και η εταιρεία ηλεκτρονικών παραγγελιών Zalando.
Η σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Εβελίνα Γκέμπχαρντ εκτιμά ότι ο αριθμός των εταιρειών στις οποίες θα επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα θα είναι 11 ως 14.
Απαγόρευση εξατομικευμένης διαφήμισης για ανηλίκους
Η Γκέμπχαρντ έχει επίσης υποστηρίξει την απαγόρευση της εξατομικευμένης διαφήμισης για ανηλίκους.
Το προσχέδιο ορίζει τώρα ότι οι χρήστες πρέπει να συμφωνήσουν με την εξατομικευμένη διαφήμιση.
Η σχετική αιτιολογία αναφέρει επίσης ότι τα δεδομένα των παιδιών δεν μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία για εμπορικούς σκοπούς.
«Ο συμβιβασμός για την εξατομικευμένη διαφήμιση είναι πολύ καλός. Καταφέραμε να διασφαλίσουμε ότι δεν επιτρέπεται πλέον η παρακολούθηση ανηλίκων. Αυτή ήταν μια από τις βασικές απαιτήσεις που είχα σε αυτόν τον τομέα», λέει η ευρωβουλευτής του SPD.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η λεγόμενη διαλειτουργικότητα, ώστε οι χρήστες να μπορούν να στέλνουν μηνύματα μεταξύ διαφορετικών messenger.
Όπως λέει η Αννα Καβατσίνι «αυτό θα μπορούσε να δώσει στους καταναλωτές την επιλογή να επιλέξουν την υπηρεσία messenger που ακολουθεί τα καλύτερα πρότυπα στην προστασία δεδομένων, για παράδειγμα – και όχι αυτή με τους περισσότερους χρήστες.
Δυστυχώς, η σημερινή συμφωνία δεν προβλέπει ότι οι υπηρεσίες messenger εμπίπτουν επίσης στις άμεσες υποχρεώσεις που έχουμε υποστηρίξει εμείς οι Πράσινοι», λέει η Καβατσίνι.
Πηγή: naftemporiki.gr
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.