Έκτακτη ανάγκη: Πώς θα προειδοποιηθούν οι κάτοικοι του Μονάχου;
Οι πλημμύρες στην περιοχή Berchtesgaden ή στην κοιλάδα του Ahr δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να προειδοποιούνται οι πολίτες εγκαίρως για τους επικείμενους κινδύνους σε περίπτωση καταστροφής.
Πώς θα λειτουργούσαν αυτές οι προειδοποιήσεις καταστροφής στο Μόναχο;
Οι εικόνες των καταστροφών από τις πλημμύρες στην περιοχή Berchtesgaden ή στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία το καλοκαίρι του 2021 έχουν μείνει βαθιά χαραγμένες στη μνήμη όλων. Οι υπεύθυνοι στην κοιλάδα του Ahr κατηγορούνται ότι δεν προειδοποίησαν εγκαίρως τους πολίτες για την επικείμενη καταστροφή.
Πώς θα γινόταν αυτό στο Μόναχο; Πώς σχεδιάζει η πόλη να προειδοποιήσει τους πολίτες σε περίπτωση καταστροφής;
Ο περιφερειακός διοικητικός υπάλληλος του Μονάχου Dr. Thomas Böhle απάντησε τώρα σε ερώτηση της παράταξης του δημοτικού συμβουλίου του Μονάχου CSU σχετικά με το θέμα αυτό.
Ο Böhle γράφει ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Μονάχου θέλει να βασιστεί στις σύγχρονες δυνατότητες επικοινωνίας μέσω smartphones και άλλων κινητών συσκευών για να προειδοποιήσει τον πληθυσμό για καταστροφές.
Το σύστημα προειδοποίησης του Μονάχου βασίζεται σε διάφορους πυλώνες
Για παράδειγμα, οι προειδοποιήσεις καταστροφών ενεργοποιούνται μέσω της εφαρμογής KatWarn, του Facebook, του Twitter ή του Instagram. Επιπλέον, σε περίπτωση καταστροφής γίνονται ραδιοφωνικές ανακοινώσεις μέσω των ραδιοφωνικών σταθμών που είναι διαθέσιμοι στο Μόναχο.
Ωστόσο, το σύστημα προειδοποίησης με κινητά συστήματα μεγαφώνων (MOBELA) που έχει δημιουργήσει η πυροσβεστική υπηρεσία μετά την κατάργηση των σειρήνων πολιτικής προστασίας τη δεκαετία του 1990 είναι κεντρικής σημασίας για την προειδοποίηση του πληθυσμού.
Τα κινητά συστήματα μεγαφώνων εγκαθίστανται στα οχήματα μεταφοράς μετά την ενεργοποίηση του συναγερμού, και η προειδοποίηση ή η ενημέρωση του πληθυσμού μπορεί στη συνέχεια να ξεκινήσει με χρόνο κοινοποίησης 30 έως 45 λεπτών.
Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η προειδοποίηση του πληθυσμού σε περίπτωση καταστροφών ή άλλων επικίνδυνων καταστάσεων που αφορούν μη αστυνομική πρόληψη κινδύνων.
Böhle: “Οι ανακοινώσεις μέσω μεγαφώνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιστήσουν ιδιαίτερη προσοχή στον επικείμενο ή παρόντα κίνδυνο. Ταυτόχρονα, οι κανόνες συμπεριφοράς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες μπορούν να κοινοποιηθούν με στοχευμένο τρόπο.”
Επιπλέον, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν συστήματα προειδοποίησης με σειρήνες σε ολόκληρη την περιοχή ως λειτουργία αφύπνισης.
Όλα τα συστήματα προειδοποίησης έχουν τα όριά τους
Σύμφωνα με τον Böhle, ο χρόνος προετοιμασίας του MOBELA είναι ένα μικρό μειονέκτημα σε σύγκριση με τα συστήματα που μπορούν να ενεργοποιηθούν αμέσως, και το κινητό σύστημα έχει τα όριά του σε καταστάσεις που καθιστούν τους δρόμους αδιάβατους.
Τονίζει, ωστόσο, ότι τα συστήματα ειδοποίησης με βάση τα οχήματα λειτουργούν ανεξάρτητα από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και, ως εκ τούτου, δεν είναι ευάλωτα σε διακοπές ρεύματος που μπορεί να συμβούν σε περίπτωση καταστροφής.
Ο Böhle εξηγεί επίσης ότι όλα τα προαναφερθέντα συστήματα προειδοποίησης έχουν τα όριά τους όσον αφορά την αξιοπιστία τους.
Για παράδειγμα, οι εφαρμογές προειδοποίησης και οι πλατφόρμες που συνδέονται με το διαδίκτυο είναι λειτουργικές ακόμη και αν οι δρόμοι είναι αδιάβατοι, αλλά απαιτούν άθικτο ηλεκτρικό ρεύμα ή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.
Τα συστήματα σειρήνων εξαρτώνται επίσης από τη λειτουργία των δικτύων ενέργειας και επικοινωνίας.
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.