Γερμανία: Το χαρτί της ομάδας παίζει ο Αρμιν Λάσετ
Αμεση αλλαγή πλεύσης των Χριστιανοδημοκρατών, ενόψει εκλογών, με την παρουσίαση οκτώ ηγετικών στελεχών
«Την καγκελαρία δεν την κληρονομεί κανείς, πρέπει να την κερδίσει». Η φράση του υποψηφίου των Χριστιανοδημοκρατών για την καγκελαρία της Γερμανίας, Αρμιν Λάσετ, προοριζόταν για τον αντίπαλό του, σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς, ο οποίος προβάλλεται ως συνεχιστής της κληρονομιάς της Αγκελα Μέρκελ, αλλά η ίδια φράση θα μπορούσε να αναφέρεται και στον ίδιο.
Ο Λάσετ απομακρύνεται κάθε μέρα και περισσότερο από τη νίκη στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου και την αυτόματη παραλαβή της σκυτάλης από την απερχόμενη καγκελάριο.
Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Κantar, σύμφωνα με την οποία ο πιθανός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς ξεπερνά το 50% των εδρών και μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, είναι η τελευταία ένδειξη ότι απαιτείται άμεσα αλλαγή πλεύσης των Χριστιανοδημοκρατών.
Αυτό πρόκειται να επιχειρηθεί σήμερα, με την παρουσίαση οκταμελούς ομάδας ηγετικών στελεχών περί τον Λάσετ.
Εκτός κάδρου
Στην ομάδα θα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο ειδικός σε θέματα οικονομικής πολιτικής Φρίντριχ Μερτς, ο ειδικός σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας Πέτερ Νόιμαν και ο δημοφιλής πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.
Η παρουσίαση της «ομάδας του μέλλοντος» αποσκοπεί στο να απομακρύνει τα φώτα της δημοσιότητας από τον ίδιο τον Λάσετ, ο οποίος καταγράφει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά προσωπικής δημοφιλίας.
Είναι αμφίβολο, ωστόσο, αν η ομάδα θα κατορθώσει να αναπληρώσει στην αντίληψη των ψηφοφόρων των Χριστιανοδημοκρατών το κενό της Αγκελα Μέρκελ.
«Ενα σημαντικό μέρος, περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων, επέλεγε να ψηφίσει Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές λόγω της Μέρκελ τα τελευταία χρόνια. Η Μέρκελ έπεισε πολλούς φίλα προσκείμενους στους Πράσινους να επιλέξουν το κόμμα της.
Εάν η Μέρκελ ήταν πεπεισμένη και προωθούσε το κόμμα της (CDU) και τον Αρμιν Λάσετ, θα βοηθούσε και τους δύο. Αλλά ποτέ δεν ταυτίστηκε απολύτως με το κόμμα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου ερευνών INSA, Χέρμαν Μπίνκερτ, στην εφημερίδα Bild.
«Φαίνεται ότι η Μέρκελ δεν είναι απόλυτα πεπεισμένη για τον πιθανό διάδοχό της, Αρμιν Λάσετ», τόνισε επίσης στην Bild ο πολιτικός αναλυτής πολλών τηλεοπτικών εκπομπών –κυρίως του ARD–, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μάιντς και πρώην πρόεδρος της Ενωσης Πολιτικών Επιστημόνων, Γιούργκεν Φάλτερ.
«Είναι πιθανόν η σχέση της Μέρκελ με τον Λάσετ να υπέστη ρωγμές λόγω της διαφορετικής τακτικής αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του κόμματός της θα μπορούσαν επίσης να ερμηνεύσουν την απροθυμία της Μέρκελ να κάνει προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Λάσετ ως εκτίμησή της ότι οι εκλογές έχουν ήδη χαθεί και παρακολουθεί απλώς από τις ακτές το πλοίο CDU να βουλιάζει χωρίς να παρεμβαίνει. Φαίνεται σαν να θέλει η Μέρκελ να κρατήσει τις αποστάσεις της από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα», κατέληξε ο Φάλτερ.
Ορισμένοι Χριστιανοδημοκράτες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αρκεί να διαλυθεί η εντύπωση ότι ο Σολτς είναι συνεχιστής της Μέρκελ, ώστε να κερδίσουν τις εκλογές. «O κ. Σολτς έχει καταφέρει να κρύψει το κόμμα του.
Αλλά μαζί με τον Σολτς ψηφίζει κανείς και τη Ζάσκια Εσκεν και τον Κέβιν Κίνερτ και ό,τι άλλο έχουν να προσφέρουν οι Σοσιαλδημοκράτες. Ψηφίζει μια αριστερή μετατόπιση.
Αν κατορθώσουμε να κάνουμε σαφές ότι η επιλογή είναι ανάμεσα σε εμάς και σε μια αριστερή μετατόπιση, έχουμε καλές πιθανότητες», υποστήριξε ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Εσσης Φόλκερ Μπουφιέ σε συνέντευξη στην εφημερίδα FAZ, αναγνωρίζοντας πάντως ότι «αλλιώς τα περιμέναμε».
Μετά βίας δεύτεροι
Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ έθετε ως στόχο για το κόμμα το 35% στις εκλογές και τώρα οι δημοσκοπήσεις μετά βίας τοποθετούν τους Χριστιανοδημοκράτες πάνω από το 20%, σταθερά πλέον στη δεύτερη θέση μετά τους Σοσιαλδημοκράτες.
Στην τελευταία δημοσκόπηση της Kantar, από τα τέσσερα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης τα τρία τοποθετούσαν στην καγκελαρία τον Ολαφ Σολτς. Το τέταρτο συμπεριλαμβάνει Χριστιανοδημοκράτες, Πράσινους και Φιλελεύθερους.
Με αυτό το δεδομένο, οι πιέσεις προς το φιλελεύθερο FDP να ξεκαθαρίσει τη θέση του αυξάνονται όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών, καθώς δεν έχει ξεχαστεί η άρνησή του να συγκυβερνήσει με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους μετά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Δύσκολο φθινόπωρο
Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα διεξαχθούν πιθανότατα εν μέσω νέων μέτρων απαγόρευσης των επαφών του πληθυσμού στη Γερμανία. Αυτή είναι η εκτίμηση του λοιμωξιολόγου Κρίστιαν Ντρόστεν, ο οποίος δήλωσε στον σταθμό Deutschlandfunk ότι τον Οκτώβριο οι κοντινές επαφές θα πρέπει να μειωθούν κατά 10% και τον Νοέμβριο κατά 30%.
«Θα έπρεπε στους ενηλίκους κάτω των 60 να έχουμε ποσοστά εμβολιασμού 85% και στους άνω των 60 ποσοστά 90%. Ετσι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα καλό φθινόπωρο. Με το τωρινό συνολικό ποσοστό εμβολιασμού στο 61%, δεν μπορούμε να πάμε σε φθινόπωρο χωρίς μέτρα.
Είναι τελείως ανεπαρκές», σημείωσε ο Ντρόστεν. Ο Γερμανός λοιμωξιολόγος τόνισε ότι η ανοσία του πληθυσμού είναι μεγαλύτερη στη Βρετανία, αλλά αυτό έχει επιτευχθεί με μεγάλο κόστος, καθώς πέρα από το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων, σημαντικό μέρος του πληθυσμού διαθέτει φυσικά αντισώματα επειδή ο ιός διαδόθηκε σε αυξημένο βαθμό, με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Πηγή: ΑΠΕ, FAZ, WELT, SPIEGEL | Καθημερινή
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.